Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγάλο παζάρι του MSCI - Το παρασκήνιο

Ακραίες διακυμάνσεις προκάλεσε την Παρασκευή στο Χ.Α. η διαδικασία αναδιάρθρωσης θέσεων από index funds, που επέβαλαν οι αλλαγές στον MSCI. Το colpo grosso στην ΕΤΕ, οι "αδιάβαστοι" σε MIG-ΥΓΕΙΑ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Το μεγάλο παζάρι του MSCI - Το παρασκήνιο
Σε «παζάρι» μερικών ωρών, ή σε κάποιες περιπτώσεις 15 λεπτών, μετατράπηκε για το Χ.Α. η διαδικασία αναδιάρθρωσης των θέσεων σε ελληνικές μετοχές των παθητικής διαχείρισης funds, προκαλώντας μεταξύ άλλων short squeeze ή άκοπα κέρδη για τους short sellers σε ορισμένες περιπτώσεις.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας κυκλοφορούσε στα χρηματιστηριακά γραφεία η εκτίμηση ότι απέμενε να εκτελεστεί μεγάλος όγκος αγοραπωλησιών από τους index trackers λόγω του rebalancing των δεικτών του MSCI η αγορά πιάστηκε «αδιάβαστη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστών μέχρι την περασμένη Τρίτη είχε εκτελεστεί μόνο το 20% των αναδιαρθρώσεων στις οποίες έπρεπε να προχωρήσουν οι index trackers και απέμεναν τρεις συνεδριάσεις για να εκδηλωθεί η εκτέλεση του υπόλοιπου 80%.

Οι προϋποθέσεις για ένα ιδιότυπο front running είχαν ήδη δημιουργηθεί και το Euro2day το είχε επισημάνει.

Στο επίκεντρο βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας. Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης της Τετάρτης εκδηλώνονται μεγάλες αγορές με χαρακτήρα trading από το σύνολο σχεδόν των brokers. Αγορές με την προσδοκία του γρήγορου κέρδους καθώς όλοι υπολογίζουν τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί εντός τριών συνεδριάσεων από τους index trackers λόγω της ενίσχυσης της στάθμισης της ΕΤΕ στον MSCI Greece.

O τίτλος της Εθνικής βρέθηκε από τα 31,14 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 27/5) στα 34 ευρώ στις 29/5, με την προσφορά και τη ζήτηση να δείχνουν ότι ισορροπούν. Οι περισσότεροι από τους ξένους που είχαν βγει αγοραστές στα χαμηλά με την προσδοκία του γρήγορου κέρδους πούλησαν είτε στα ενδοσυνεδριακά υψηλά της Τετάρτης είτε την Πέμπτη.

Το colpo grosso στην ΕΤΕ ήρθε, όμως, την Παρασκευή. Ένας ξένος broker είχε ομαδοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προγράμματα αγορών Εθνικής από αρκετούς index trackers και η ζήτησή του (της τάξης των 3 εκατ. μετοχών) εκτίναξε την τιμή της μετοχής και ανάγκασε τους short sellers να κλείσουν άρον - άρον μέρος των θέσεών τους αγοράζοντας μετοχές.

Η τιμή της μετοχής εκτινάχτηκε στα 36,50 ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 7,3% (όγκος συναλλαγών 5.164.722 μετοχές) και προκαλώντας ερωτήματα για τον χρόνο και τον τρόπο εκτέλεσης των προγραμμάτων αγοράς μετοχών από παθητικής διαχείρισης funds.

Ξένοι brokers εκτιμούν ότι παρά το μικρό ανεκτέλεστο αγορών από index trackers επί του τίτλου της Εθνικής που θα πρέπει να διενεργηθούν σήμερα και αύριο, ο τίτλος είδε πιθανώς βραχυπρόθεσμα την κορυφή του. Σημειώνεται ότι καθαρά τεχνικά το γεγονός ότι η Εθνική έκλεισε την εβδομάδα διασπώντας ανοδικά την περιοχή των 35,60 ευρώ την επαναφέρει σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Ακόμη πιο «αδιάβαστη» πιάστηκε η αγορά στην περίπτωση της ΜIG. Παρά το γεγονός ότι αποτελούσε τη μοναδική νεοεισερχόμενη μετοχή του Χ.Α. στον δείκτη MSCI Greece και ήδη από τα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου υπήρχαν εκτιμήσεις από ξένους brokers (Citigroup, Morgan Stanley κ.ά.) ότι θα ζητηθούν από 20 έως 52 εκατομμύρια μετοχές, ελάχιστοι το συνυπολόγισαν.

Μέχρι και την Πέμπτη οι brokers υπολόγιζαν ότι οι index trackers είχαν αγοράσει μόλις 12 εκατ. μετοχές MIG. Έτσι την Παρασκευή η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Οι αγορές των index trackers ξεκίνησαν από την έναρξη της συνεδρίασης, αλλά λόγω της υψηλής ζήτησης ήταν αδύνατον να εκτελεστούν σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς έβγαιναν και μεγάλες αγορές από έχοντες short θέσεις ή από όσους πόνταραν στη μη ικανοποίηση της ζήτησης.

Η μετοχή ολοκλήρωσε την κανονική συνεδρίαση στα 6,14 ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών να κινείται πέριξ των 15 εκατ. μετοχών. Στη δημοπρασία η ζήτηση ξέφυγε από κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να εκτιναχτεί στα 6,58 ευρώ (άνοδος κατά 10%), με τον συνολικό όγκο των συναλλαγών να φτάνει στα 29,5 εκατ. μετοχές. Αν επιβεβαιωθούν δε οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για συνολική ζήτηση από παθητικής διαχείρισης funds περίπου 52 εκατ. μετοχών MIG, τότε σήμερα και αύριο ο τίτλος θα συνεχίσει να έχει υψηλή ζήτηση.

Αντίστοιχη εικόνα, όμως με σαφώς μικρότερους όγκους, εμφάνισαν και οι τίτλοι των Υγεία και Sprider λόγω της εισόδου τους στον δείκτη MSCI Small Cap. Η τιμή της μετοχής του Υγεία εκτινάχτηκε στη δημοπρασία στα 4,32 ευρώ (άνοδος κατά 13%), ενώ της Sprider στα 3,44 ευρώ (άνοδος κατά 13,2%).

Στον αντίποδα οι χαμένοι του rebalancing ήταν οι τίτλοι των Motor Oil, Folli Follie, ΕΛΤΕΧ, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο που είτε διαγράφηκαν από τους δείκτες είτε έπεσαν από τον MSCI Greece στον Small Cap.

Σε κάποιους από αυτούς (ΜΟΗ, Bιοχάλκο) οι short sellers έβγαλαν άκοπα κέρδη λόγω της συγκέντρωσης των εντολών πώλησης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Αντίθετα, σε ΕΛΤΕΧ, Folli Follie και ΕΧΑΕ βγήκαν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Παρασκευής μεγάλες εντολές αγοράς που αντίκρισαν την προσφορά από τους index trackers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v