Aγορές: Ο κίνδυνος των νέων υποβαθμίσεων

Τα 3μηνα τελείωσαν, ωστόσο η εντύπωση ότι θα υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις έχει ενισχυθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο χρηματιστηριακός χειμώνας δεν τελείωσε κι απομένει να δούμε αν είμαστε στο μέσον ή στο τέλος του.

Aγορές: Ο κίνδυνος των νέων υποβαθμίσεων
Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου των ελληνικών εταιριών, οι θετικές εκπλήξεις ήταν λιγότερες από τις αρνητικές, ενώ πολλές εταιρίες ήταν ίσα βάρκα, ίσα νερά.

Οι διαπιστώσεις είναι ακόμη χειρότερες αν ρίξουμε μια ματιά στο ισοζύγιο ανοδικών προς καθοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα επιχειρηματικά κέρδη στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της IBES, οι υποβαθμίσεις έχουν ξεπεράσει τις αναβαθμίσεις το τελευταίο 7μηνο στην Ευρώπη.

Είναι κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2003 και εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την πτωτική πορεία των αγορών.

Όπως μπορεί να υποψιαστεί κάποιος, οι υποβαθμίσεις των τραπεζικών κερδών έχουν τα ηνία, προσαρμοσμένες 30% χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή της χρονιάς έναντι 5% που είναι ο μέσος όρος για το σύνολο της αγοράς.

Πόσο όμως πέφτουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το υψηλότερο επίπεδο μέχρι το χαμηλότερο με βάση την ιστορική εμπειρία;

Οι αναλυτές της Citigroup που έκαναν την άσκηση βρήκαν ότι τα κέρδη για το σύνολο της αγοράς υποχωρούν 18% κατά μέσο όρο σε μια περίοδο που διαρκεί 15 μήνες.

Τα αντίστοιχα νούμερα για τις τράπεζες είναι -30% και 14 μήνες, για τις τηλεπικοινωνίες είναι -50% και 26 μήνες, για τις κατασκευές -21% και 23 μήνες, για τα τρόφιμα -23% και 9 μήνες και για την τεχνολογία -36% και 14 μήνες κατά μέσο όρο.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η κατρακύλα των κερδών των ευρωπαϊκών εταιριών ξεκίνησε μετά τον Νοέμβριο του 2007, αυτό μεταφράζεται σε πτώση 5% μέχρι στιγμής και έχουν περάσει μόλις 6 μήνες.

Για τις τράπεζες οι υποβαθμίσεις φτάνουν το -20% και η περίοδος που έχει περάσει είναι επίσης 6 μήνες.

Αν λοιπόν τα κέρδη είναι ο κινητήριος μοχλός των αγορών και υποθέσουμε ότι η τωρινή πτώση της αγοράς μοιάζει αρκετά με ανάλογες του παρελθόντος, τότε θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες απογοητεύσεις τους επόμενους μήνες και βάλε.

Μπορεί να αντέξουν οι αγορές ένα τέτοιο σενάριο χωρίς να ξαναεπισκεφτούν τα χαμηλά του Μαρτίου;

Πιθανόν ναι, πιθανόν όχι αφού υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, π.χ. πετρέλαιο, που επηρεάζουν κέρδη και επενδυτική ψυχολογία.

Για τις διεθνοποιημένες ελληνικές εταιρίες αυτό σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο απ’ ό,τι υπολόγιζαν, ακόμη κι αν τα κέρδη τους είναι ανάλογα των προσδοκιών της αγοράς, για να δούνε τις μετοχές τους να κάνουν ράλι διαρκείας.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v