Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό των αποτελεσμάτων το Χ.Α.

Καλύτερα απ’ ό,τι ξεκίνησε δείχνει να κλείνει η εβδομάδα. Με ορισμένους ξένους να επανέρχονται ως αγοραστές και ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα τολμούν και πάλι στα… νερά του μικρομεσαίου χώρου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλύτερη θέα μας επιφυλάσσει το κλείσιμο της εβδομάδας. Εβδομάδα που ξεκίνησε μεν από τα χαμηλά των 4.021,6 μονάδων, με διόρθωση του Γενικού Δείκτη τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά με ισχυρή διάθεση και ανάκαμψη από την Τετάρτη.

Το χθεσινό κλείσιμο, έστω και οριακά θετικό, ακόμη και έτσι όπως μεθοδεύτηκε, προσμετράται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις. Πάντα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Περίπου 70 μονάδες υψηλότερα από την αρχή της εβδομάδας ξεκινά η συνεδρίαση, με πιθανή την επαναπροσέγγιση του χθεσινού υψηλού των 4.127 μονάδων.

Ο 20άρης έχει περιθώριο αντίδρασης από το χθεσινό κλείσιμο των 2.167 μονάδων, προς τις 2.185,3 μονάδες, με την προϋπόθεση πως θα συνδράμουν οι ευρωπαϊκές αγορές και δυο - τρεις ελληνικές μετοχές-σηματωροί.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινά με μικρή άνοδο, μετά το ενθαρρυντικό και από τεχνικής πλευράς χθεσινό «κλείσιμο» του S&P 500, οριακά χαμηλότερα των 1.400 μονάδων.

Κλειδί της τάσης παραμένει η Εθνική, που «έρχεται» από μια καλή αντίδραση από τα χαμηλά των 31,14 ευρώ (27/5), μέχρι το χθεσινό υψηλό των 34,74 μονάδων.

Κίνηση που πραγματοποιείται με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς στο τριήμερο άλλαξαν χέρια περίπου 6 εκατ. μετοχές.

Σε εμφανή ανοδική φορά και η Alpha Bank, με αντίδραση από τα χαμηλά των 20,20 ευρώ, μέχρι τα 21,90 ευρώ (κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), επίσης με αυξημένο τζίρο.

Στο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας κοντά στα 78 εκατ. ευρώ.

Ανοδική φορά έχει επίσης η ΜΡΒ στα 5,22 ευρώ, υπό προϋποθέσεις το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς χθες «σκουπίστηκε» η προσφορά από τα χαμηλά των 10,92 ευρώ από γνωστή ισχυρή επενδυτική ομάδα, και βεβαίως η Κύπρου στα 8,74 ευρώ.

Τα αποτελέσματα βοηθούν τη Motor Oil, που με χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό τα 17,10 ευρώ συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον κυρίως ξένων διαχειριστών. Το χθεσινό +2,5% πραγματοποιήθηκε με αυξημένες συναλλαγές 11,2 εκατ. ευρώ και λόγω αποτελεσμάτων και λόγω μερίσματος.

Η συγκυρία βοηθά μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών - πληροφορικής. Δεν είναι τυχαίο πως χθες η Unibrain με 12,9% «έπιασε» τα 3,84 ευρώ, η Forthnet με συναλλαγές 140.000 τεμαχίων «βλέπει» προς τα 5,9 ευρώ, η Altec στα 1,32 ευρώ, η SingularLogic καθώς αντιδρά από τα χαμηλά των 2,62 ευρώ (27/5) μέχρι το χθεσινό υψηλό των 2,82 ευρώ.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει να δημιουργείται για τις μετοχές των FG Europe (2,30 ευρώ), Αττικές Εκδόσεις (4,68 ευρώ), Νηρέας (2,58 ευρώ), ΑΝΕΚ (1,97 ευρώ), Βιοσώλ (0,62 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (3,66 ευρώ), Κλουκίνας - Λάππας (6,10 ευρώ), Nexans (στα 6,06 ευρώ) και ακόμα ορισμένες από αυτήν την κατηγορία.

Μια προσεκτική αρχή χρειάζεται η σημερινή συνεδρίαση και μια σχετική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αγορές στη συνέχεια.

Έτσι στο ενδεχόμενο της καταρχήν συσσώρευσης της αγοράς, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και ει δυνατόν να συνεχιστεί η αντίδραση προς τις 4.130 μονάδες (και βλέπουμε) φαίνεται να ποντάρουν αρκετοί παίκτες.

Δεδομένου ότι αρκετές μικρομεσαίες εταιρίες ανακοινώνουν όντως καλά αποτελέσματα α΄ τριμήνου, η αγορά μας χρειάζεται σε αυτήν τη φάση μια μικρή βοήθεια από τα ξένα χρηματιστήρια.

Η «μόχλευση» στα μικρομεσαία δείχνει εφικτή, υπό προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v