Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταύροι μέσω... Εθνικής στη Σοφοκλέους

Την τιμητική της είχε σήμερα η μετοχή της Εθνικής (6,20%) μετά το τρίμηνο - έκπληξη, παρασύροντας τον τραπεζικό κλάδο σε ανάκαμψη (4,06%). Ελπίδες στις αγορές από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, έδωσαν ανοδική ανάσα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που όμως παραμένει αγνώστου διαρκείας.

Πάντως η γενικότερη εκτίμηση είναι πως αν συνεχιστεί η διολίσθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού, αυτό μπορεί να αποτελέσει “καύσιμο” ανόδου για τις Αγορές μετοχικών αξιών.

Την ίδια ώρα η Σοφοκλέους έχοντας βοήθειες και από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Alpha Bank και Εθνικής, διάκοψε το πτωτικό σερί των έξι προηγούμενων συνεδριάσεων και αντέδρασε έντονα ανοδικά (αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης είχε να “δει” συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2% από τις 2/5/08), σε μία συνεδρίαση που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άφησε υποσχέσεις.

Μάλιστα αν δεν ήταν η ΔΕΗ (-2,56% και Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), ο Δείκτης δεν αποκλείεται να έδινε κλείσιμο υψηλότερα των 4100 μονάδων, ενώ το +4,06% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει τον θετικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Θεωρείται θετικό το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη, ξανά μέσα στην ζώνη 5500 – 5400 που αφήνει σχετικά πίσω τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση προς τις 5170 μονάδες.

Περισσότερο διστακτικές μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +2,76% του FTSE, έναντι του +1,67% του FTSEM και του +0,28% του FTSES, κάτι που επιβεβαιώνει περίτρανα την θεωρία ότι στην παρούσα φάση η κυλιόμενη ρευστότητα “δεν φτάνει για όλους”.

Τεχνικά, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και βέβαια από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, ενώ όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2211 μονάδων με τις πρώτες αντιστάσεις στις 2170-75 και 2186-90 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2136-30, 2126, 2117, 2105 και 2088 μονάδες.

Στο ίδιο περίπου κλίμα και η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, όπου σημειώθηκε και σχετική αύξηση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν οι εκεί εμπλεκόμενοι φάνηκαν λιγότερο “ενθουσιώδεις”.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20αρη και τους θετικούς πρωταγωνιστές, δικαίωμα πρώτου λόγου έχει ο τίτλος της Εθνικής, όχι μόνο για το τελικό +6,20% και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, αλλά και λόγω της αισιοδοξίας της διοίκησης για την επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά πολλά θα αλλάξουν για τον τίτλο αν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 34,30 – 34,50 ευρώ.

“Δεύτερο βιολί” η μετοχή της Alpha Bank (+2,72%) που έδωσε σημαντικές βοήθειες όταν ακόμα η επιφυλακτικότητα στην Αγορά ήταν σε ύψιστο βαθμό, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος υποχώρησε τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα από τα υψηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα ασφαλώς και ξεχωρίζει το +5,17% της Τρ. Κύπρου, κέρδη μεγαλύτερα του 4% για τον Μυτιληναίο, του 3% για Eurobank, Πειραιώς και ΟΤΕ, αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για την MPB και θετικό κλείσιμο για MIG, Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ (έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση)

Αντίθετα πλην της ΔΕΗ, αξιοσημείωτες απώλειες για την Αγροτική, αρνητικό κλείσιμο για Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, Intralot και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τιτάν και Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4090,09 μονάδες με κέρδη 2,16%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 328 εκατ. από τα οποία τα 23,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε τέτοια συνεδρίαση και με την συμπίεση των τιμών που έχει προηγηθεί ασφαλώς και υπήρχαν απαιτήσεις για κάτι καλύτερο από 157 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 11,1%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών ημέρας και οι Centric, Eurodrip, Fourlis, Χατζηκρανιώτη, Έλτον, Τέρνα Ενεργειακή, Επίλεκτος, Γενική Εμπορίου, Δρομέας, Υγεία, Βαλκάν, Μηχανική και Fashion Box.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v