Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνθήκες ημιαργίας στο Χρηματιστήριο

Η αργία σε Λονδίνο και Wall έφερε “μπλακ άουτ” συναλλαγών στη Σοφοκλέους, που “κατόρθωσε” στις 16.18 να ξεπεράσει σε τζίρο τα 100 εκατ. ευρώ. Σημαντικές πιέσεις για άλλη μια συνεδρίαση στις τράπεζες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η αργία σε Λονδίνο και Wall έφερε “μπλακ άουτ” συναλλαγών στην “αναπτυγμένη” αγορά της Σοφοκλέους, που “κατόρθωσε” (εν μέσω χειροκροτημάτων σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία), στις 16.18 να ξεπεράσει σε τζίρο τα 100 εκατ. ευρώ και “ακάθεκτη” να συνεχίσει τις συναλλαγές της για ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, δυστυχώς, μόνο θλίψη και προβληματισμό πρέπει να έφερε σε όσους είχαν το κουράγιο και την υπομονή να την παρακολουθήσουν και βέβαια κατέδειξε την απόλυτη στέρηση εγχώριων καταλυτών και δυνάμεων και την εντυπωσιακή εξάρτηση του Χ.Α. από τις “εισαγόμενες” εντολές.

Βέβαια η συναλλακτική απαξίωση δεν απέτρεψε την έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες οκτώ για τον Γενικό Δείκτη, που μάλιστα με την ιδιαίτερη “φροντίδα” των δημοπρασιών έκλεισε στα χαμηλά ημέρας (στο χαμηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική και MPB).

Πτωτικής πορείας συνέχεια και μάλιστα με “αυτόματο πιλότο” για τον Τραπεζικό κλάδο. Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 9,46%, προσβλέποντας πλέον για στήριξη στις 5170 μονάδες.

Εξ ίσου κακή και η εικόνα του FTSE που έχασε τις 2108 μονάδες και αν δεν αντιδράσει άμεσα δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2020 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2103, 2088 και 2062-57 μονάδες. Για τους λάτρεις των στατιστικών οι πρώτες αντιστάσεις στις 2126-30, 2136 και 2150-54 μονάδες.

Ακόμα χειρότερη η γενικότερη εικόνα του ταμπλό, όχι για την συνεχιζόμενη πτώση, ούτε γιατί η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 2,2, αλλά πολύ περισσότερο γιατί περισσότεροι από 150 τίτλοι (δηλαδή σχεδόν το μισό ταμπλό) τερμάτισαν την συνεδρίαση με όγκο συναλλαγών από 0 έως 5000 τεμ. (!!!).

Από τις μετοχές του FTSE με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Coca-Cola (+2,54%), αξιοσημείωτα κέρδη για MIG και Intralot, θετική μεταβολή σε ΟΠΑΠ και Ελ. Τεχνοδομική και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Κύπρου (απέκοψε μέρισμα 0,25 ευρώ) και Πειραιώς, του 2% για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Alpha Bank, MPB, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank και αρνητικό πρόσημο για την Motor oil.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 4070,75 μονάδες, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε μέχρι τις 10.40, από εκεί και πέρα κίνηση μόνιμα στο “κόκκινο” πους τις 16.30 τον έφερε στις 4031,86 μονάδες, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 4021,85 μονάδες με απώλειες 1,09%, ενώ ο τζίρος “εντυπωσιακός” ακούμπησε τα 122 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι “απαισιόδοξοι” εκτιμούν πως καθοδική διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 4000 μονάδων, πιθανότατα θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση.

Κακή η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 163 πτωτικών και 17 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 8,11%.

Τυπικής διαδικασίας και η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις καθηλωμένες συναλλαγές και την διατήρηση των υποτιμήσεων στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v