Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γυμνή» από τζίρο η Σοφοκλέους...

Με το σταγονόμετρο οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το συνολικό τζίρο να ξεπερνά μόλις τα 85 εκατ. ευρώ, καθώς οι αργίες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη επιβάλλουν συνθήκες ...ημιαργίας και στις υπόλοιπες αγορές.   

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η τρέχουσα αναφορά μας θα έπρεπε να ξεκινήσει και να τελειώσει με τον τζίρο και μόνο. Με τις συναλλαγές των 85 εκατ. ευρώ, που… σκάρτα είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15:50, αναδεικνύοντας τη «γύμνια» του Χ.Α.

Με τέτοιες συναλλαγές, από τις οποίες μάλιστα τα περίπου 2,5 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις, ποιος μπορεί να αναφερθεί σε ελληνική αγορά, σε εγχώριους παίκτες, σε ανεπτυγμένο χρηματιστήριο, όπως πλειστάκις διαφήμιζαν και ήθελαν να μας πείσουν σύμπαντες οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι; Ημών των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων.

Αυτή είναι η αγορά μας, είτε μας αρέσει είτε όχι, και εάν δεν υπήρχαν τρεις - τέσσερις τράπεζες, ο ΟΤΕ και κάνα - δυο εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ελάχιστοι θα μιλούσαν για χρηματιστήριο ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτικό πως συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί για περίπου 25 εισηγμένες.

Από εκεί και πέρα, δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ οι συναλλαγές σε μετοχές εταιριών όπως οι Βωβός, Μαΐλλης, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΒΑΛ, ΤΕΡΝΑ, Folli Follie, Σαράντης, J&P Άβαξ, Ρόκας, Autohellas και ορισμένων ακόμη από τη μεγάλη κατηγορία.

Μια χαρά πάμε.

Στα διαδικαστικά, ο Γενικός Δείκτης ισορροπεί πέριξ των 4.050 μονάδων (-0,4%), κυρίως επειδή η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η όποια υπερβάλλουσα προσφορά θα ήταν αρκετή για να πιέσει σημαντικά χαμηλότερα αρκετές μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Παρ’ όλα αυτά, στις τράπεζες συνεχίζεται η μονότονη διολίσθησή τους, με την Πειραιώς κατά 2,2% χαμηλότερα προς τα 20,44 ευρώ, ενώ κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υποχωρούν Alpha Bank, Εθνική, Eurobank.

Στη μετοχή του ΟΤΕ είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 430.000 τεμαχίων (στις 14:05), με την τιμή στα 18,18 ευρώ, ενώ είναι ενδεικτικό πως στη ΔΕΗ περίπου την ίδια ώρα δεν είχαν αλλάξει χέρια περισσότερες από 14.000 τεμάχια.

Στα 25,94 ευρώ μέχρι και 0,7% χαμηλότερα η μετοχή της Επιχείρησης, στα δε ΕΧΑΕ ο τζίρος περιοριζόταν στα 25.000 τεμάχια, με την τιμή σταθερή στα 13,20 ευρώ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ξεχωρίζουν η Γενική στα 4 ευρώ (2%), η Βιοσώλ στο 0,61 ευρώ (7,1%) με συναλλαγές αξίας κοντά στις 170.000 ευρώ (μάλιστα παρακαλώ!), η MLS στο 1,09 ευρώ (6,7%), η Ίλυδα στο 1,21 ευρώ, η Centric στα 2,20 ευρώ, η Intralot στα 11,62 ευρώ και ακόμη ορισμένες εισηγμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v