Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρμαιο στις διαθέσεις των ξένων το ΧΑ...

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας για τη Σοφοκλεους, με τις ελπίδες αναστροφής του κλίματος να εναποτίθενται στον ξένο παράγοντα. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε μία από τις χειρότερες αγορές της Ευρώπης -αν όχι η χειρότερη- από πλευράς απόδοσης αναδεικνύεται η ελληνική.

Μετά και τη νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, που την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε κατά 3,8%, η κατάσταση θεωρείται πλέον απογοητευτική.

Αυτό όχι γιατί η αγορά βρέθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες να υποχωρεί από τις 4.229,9 μονάδες μέχρι τις 4.066, αλλά επειδή οι όποιες ελπίδες αναστροφής κλίματος, τάσης εναποτίθενται αποκλειστικά και μόνο στον ξένο παράγοντα.

Αυτό αποτελεί κοινή εκτίμηση της πλειονότητας των παραγόντων της αγοράς και κατά την εκτίμησή μας παραδοχή… της παράδοσης του Χ.Α. στους ξένους. Χωρίς τον παραμικρότερο μηχανισμό αντίδρασης, χωρίς έστω μία για τους τύπους δυνατότητα αντίρροπης κίνησης.

Το γιατί υποχωρεί η αγορά από την αρχή του χρόνου το παραδέχονται όλο και περισσότεροι.

Μένει να φανεί όμως στη συνέχεια ποιοι κυρίως είναι αυτοί που απορροφούν την προσφορά που εκδηλώνεται πλέον για παράδειγμα στην μετοχή της Εθνικής σε τιμές χαμηλότερα των 33 και 32,5 ευρώ.

Το ότι η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 32,02 ευρώ (ελάχιστο 22/5) μόλις μερικά… λεπτά υψηλότερα της κρίσιμης στήριξης αποτελεί αποθαρρυντική ένδειξη όχι μόνο για τον όμιλο αλλά, κατά την εκτίμησή μας, για τον κλάδο συνολικά.

Είναι προφανές πως οι ξένοι, κυρίως Αμερικανοί επενδυτές, που είχαν «χτίσει» θέσεις στην Εθνική από τα χαμηλά των 22 – 26 ευρώ είχαν την γνώση και την ευχέρεια να αρχίσουν να κατοχυρώνουν θέσεις από τα υψηλά των 47 ευρώ, στην αρχή της χρονιάς. Έκτοτε αδειάζουν και συνεχίζουν να αδειάζουν θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές.

Είναι επίσης προφανές πως κάποιοι εξ αυτών έχουν αρχίσει να επανατοποθετούνται από τα 33 ευρώ και χαμηλότερα (πριν από 30 ημέρες) και θα συνεχίσουν, χωρίς όμως να βιάζονται.

Εάν η διεθνής κρίση αμβλυνθεί και εάν ισορροπήσει η κατάσταση στο Χ.Α. το πιθανότερο είναι ότι ξένοι θα είναι αγορασμένοι και πάλι από χαμηλότερες τιμές στην Εθνική.

Η περίπτωση της Εθνικής είναι ενδεικτική και προφανώς αφορά την Eurobank, την Alpha Bank, την Πειραιώς, την Κύπρου, την Marfin, αλλά και τις περισσότερες από τις βασικές επιλογές των ξένων.

Από τεχνικής πλευράς, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας προβλημάτισε ακόμα περισσότερο τους παίκτες, καθώς ο FTSE διαμορφώθηκε στις 2.134 μονάδες, χάνοντας ακόμα μια κρίσιμη στήριξη.

Για να αλλάξει το κλίμα στο Χ.Α. θα πρέπει να μεταβληθεί η τάση στις ξένες αγορές, μόνο που στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτήν την φορά θα χρειαστούμε ένα… σοκ για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Είναι λογικό πως οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι εξίσουν κρίσιμες όπως και αυτή της Παρασκευής, εάν όχι κρισιμότερες, καθώς διακυβεύονται πλέον πολλά στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή της χρονιάς μετρημένες, λιγότερες από 50, είναι οι μετοχές των οποίων η τιμή παραμένει σε θετικό έδαφος. Το γεγονός αυτό δείχνει την έκταση της απαξίωσης της ελληνικής αγοράς, της εγκατάλειψής της.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως για περίπου 75 μετοχές οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν το 30%. Μία ματιά σε αυτήν την ομάδα αναδεικνύει τραπεζικούς ομίλους, εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επιχειρήσεις ισχυρές, αλλά και μέχρι πρότινος σηματωρούς της αγοράς μας.

Η ουσία είναι πως ότι οικοδομήθηκε από την άνοιξη του 2003 μέχρι και τα μέσα του 2007 «χάνεται». Και είναι ανησυχητικό πως από την αρχή της χρονιάς μέχρι και την Παρασκευή χάνεται… πολλαπλασιαστικά αποτίμηση και επιχειρηματική αξία.

Σημείωση: Το ότι για τον Απρίλιο οι ενεργοί κωδικοί περιορίστηκαν στις 55.000 μερίδες, το ότι το επενδυτικό κοινό αλλά και αρκετοί εγχώριοι θεσμικοί έχουν «γυρίσει την πλάτη τους» στο Χ.Α., το ότι η αγορά μας παρουσιάζεται με αυτήν την εικόνα παράδοσης στο ξένο κεφάλαιο θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους.

Τουλάχιστον όσους συμμετείχαμε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ενεργά από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι την κορυφή της αγοράς πρόσφατα.

----

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Η πτωτική πορεία προς την ζώνη των 4.000 μονάδων δεν συνοδεύτηκε από ισχυρό συναλλακτικό όγκο και κατά κύριο λόγο καθορίστηκε από την διολίσθηση των κυριότερων τραπεζικών τίτλων. Οι χαμηλές συναλλαγές σε μια πτωτική αγορά δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ενδυναμώνουν μια τάση αφού μάλλον δείχνουν χαμηλό βαθμό προσφοράς.

Επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι η διατήρηση κάποιων επιπέδων αναφοράς όπως για παράδειγμα το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων. Δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι πλέον τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές καθώς το ράλι του πετρελαίου εκτός από τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στην πραγματική οικονομία έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στις αγορές και ως εκ τούτου η νευρικότητα θα είναι και πάλι παρούσα στις καθημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές".


-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.0.66,03 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,87%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 21,49%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 4,68%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 3,43%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,18% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (2,03%), των Ασφαλειών (1,68%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (1,40%), ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο κλάδος των Χημικών (0,41%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν απώλειες, με τις σημαντικότερες εξ αυτών να σημειώνουν οι κλάδοι των Τραπεζών (-6,42%), των Πρώτων Υλών (-5,75%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-5,11%), των Τροφίμων και Ποτών (-4,56%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,82%) και των Τηλεπικοινωνιών (-3,60%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Aspis Bank (19,50%), Euroxx (18,18%), Ευρωσυμμετοχές (12,82%), Εμπορικός Δεσμός (11,11%), Μπήτρος (9,92%), Τζιρακιάν Προφίλ (9,76%), Spider (7,84%), Δούρος (7,56%), Ελφίκο (7,50%) και Motor Oil (7,33%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κεραμεία Αλλατίνη (-25,58%), Επίλεκτος (-15,63%), Ιπποτούρ (-13,04%), SATO (-12,64%), Καραμολέγκος (-12,58%), Αθηνά (-10,85%), Unibrain (-10,47%), Νεώριον (-10,07%), Marfin Popular Bank (-10,03%) και Lannet (-9,09%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v