Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ένας ΟΠΑΠ δεν φέρνει την άνοιξη

Κοντά σε κρίσιμες στηρίξεις υποχωρούν ο 20άρης "μέσω" Εθνικής, ΟΤΕ, Eurobank. Κόντρα στο ρεύμα ΟΠΑΠ, Μotor Oil και Κύπρου. Στην… έκπληξη από το πετρέλαιο ποντάρουν αρκετοί ξένοι παίχτες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ξεπερνά, για ακόμη μία φορά, η Αθήνα τις ευρωπαϊκές αγορές στη διόρθωση.

Ο Γ.Δ. υποχωρεί σταθερά κατά 1 με 1,2% χαμηλότερα προς τις 4.100 μονάδες με το FTSE να κρέμεται κυριολεκτικά στο «χείλος» της στήριξης.

Βασικές μετοχές – κλειδιά της αγοράς βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση, καθώς Εθνική, Eurobank, αλλά και ΟΤΕ δοκιμάζονται και από τεχνικής πλευράς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους ξένους πελάτες τους, μεταφέρουν την αίσθηση πως μία έκπληξη από τον χώρο του πετρελαίου θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του… joker τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν ενδείξεις πως η κερδοσκοπική, κατά κύριο λόγο, εκτίναξη του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή τη φάση σε καθοδική διόρθωση.

Με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού.

Για τον FTSE, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη μη υποχώρησή του, χαμηλότερα των 2.155 μονάδων και στη χειρότερη περίπτωση των 2.144 μονάδων.

Για τη μετοχή της Εθνικής, μάχη δίνεται υψηλότερα της κρίσιμης στήριξης των 32,26-32,30 ευρώ.

Μερίδα αναλυτών θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την επιβεβαίωση της εν λόγω ζώνης, καθώς υποχώρηση της τιμής χαμηλότερα θα έθετε σε δοκιμασία τις τελευταίες εστίες στήριξης στα 31,80 και 31,30 ευρώ.

Για τη Eurobank κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 17,8-17,85 ευρώ, και χαμηλότερα των 17,5-17,45 ευρώ.

Για την Eurobank, κορυφαίο στέλεχος άλλου τραπεζικού ομίλου σημείωνε πως σε αυτήν τη φάση της αγοράς, εάν θα υπάρξει ανοδική αντίδραση, αυτή θα πρέπει να αναμένεται από την Eurobank.

Στον ΟΤΕ, που συνεχίζονται, αν και ηπιότερα σήμερα, οι πωλήσεις, θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο το γεγονός της απορρόφησης της προσφοράς που εκδηλώνεται σταθερά χαμηλότερα των 18,6 ευρώ από πανίσχυρο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο.

Αντισταθμιστικά στον 20άρη επιχειρείται να λειτουργήσουν ο ΟΠΑΠ, με απόδοση που ξεπερνά το 3,2%, αλλά και Κύπρου (1,44%), ΜΡΒ (0,35%), Μυτιληναίος (0,47%), Motor Oil (1,9%), ΕΛΠΕ (0,4%).

Η εικόνα της αγοράς βεβαρημένη, όπως και χθες, με μόλις 50 τίτλων στο συν και περίπου 190 στο μείον.

Είναι εμφανές πως βραχυπρόθεσμα η τάση για βασικούς δείκτες και μετοχές θα κερδηθεί (ή χαθεί) τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις με καταλύτη, στην περίπτωση που αυτός υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα από την πορεία του πετρελαίου.

Και σε αυτό το… ποντάρισμα φαίνεται πως στοιχηματίζονται σημαντικά κεφάλαια αυτές τις μέρες στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v