Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το Q1

Υποχώρηση των καθαρών κερδών της ΔΕΗ το α΄ τρίμηνο αναμένουν D.B., HSBC, Eurobank, Marfin, εκτιμώντας πως τα οφέλη από τις αυξήσεις των τιμολογίων θα αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη.

ΔΕΗ: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το Q1
Υποχώρηση των καθαρών κερδών της ΔΕΗ κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένουν οι αναλυτές, εκτιμώντας πως τα οφέλη από τις αυξήσεις των τιμολογίων θα αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη της Επιχείρησης.

Η Deutsche Bank, σε έκθεσή της στις 19/5, προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν 2% χαμηλότερα, στα 40 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι τα EBITDA της Επιχείρησης θα διαμορφωθούν στα 240 εκατ. ευρώ, έναντι 236 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών, αναμένει ενίσχυσή του κατά 12%, στο 1,388 δισ. ευρώ, από 1,243 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως αναμένει ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών, λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια της Επιχείρησης, παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Μαρτίου και τη χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή.

Ωστόσο, εκτιμά πως αν και η κερδοφορία της Επιχείρησης παραμένει χαμηλή, μια επιπλέον αύξηση στα τιμολόγια που αναμένεται από την 1η Ιουλίου καθώς και η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια από το 2009 θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάκαμψη το 2009.

Μειωμένα κατά 4,2% εκτιμά από την πλευρά της η Eurobank Sec. (22/5) ότι θα είναι τα κέρδη μετά από φόρους που θα ανακοινώσει για το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η ΔΕΗ, στα 39,3 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ενίσχυση του κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά 14,1%, στα 1,417 δισ. ευρώ και των EBITDA κατά 1,5% στα 239 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει, τα όποια οφέλη από τις αυξήσεις των τιμολογίων που επιβλήθηκαν από το περασμένο έτος, θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής (δαπάνες καυσίμων και αγορές ενέργειας), λόγω και της απώλειας παραγωγής λιγνίτη από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Μαρτίου.

Η HSBC προβλέπει υποχώρηση των καθαρών κερδών της ΔΕΗ κατά 7% στα 38 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας πως οι θετικές επιδράσεις από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων θα αντισταθμιστούν από τις συνδυασμένες δυσμενείς επιπτώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων του Μαρτίου, των υψηλότερων τιμών των καυσίμων και του κόστους του άνθρακα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, τα EBITDA της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν 3% χαμηλότερα στα 229 εκατ. ευρώ, από 236 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα καταγράψει άνοδο της τάξης του 13% και θα διαμορφωθεί στο 1,156 δισ. ευρώ, από 1,311 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η χρηματιστηριακή, πάντως, αναμένει σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας την περίοδο 2008 - 2009.

Η Marfin Analysis εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα είναι μειωμένα κατά 32% το α΄ τρίμηνο και θα διαμορφωθούν τα 28 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών θα ενισχυθεί κατά 12,3% στα 1.395,2 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της ΔΕΗ θα ανακοινωθούν στις 27 Μαΐου, πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v