Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θέλεις ρευστότητα; Πούλα τράπεζες!

Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι οι δεικτοβαρείς τράπεζες αποτελούν πεδίο εξάσκησης ελεύθερων σκοπευτών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις (ΕΤΕ, ΤΤ, EFG) ο ημερήσιος όγκος δε συνάδει για τέτοιες απώλειες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση άκρως αποκαρδιωτικής εικόνας, τόσο από πλευράς συμπεριφοράς Δεικτοβαρών τίτλων, όσο και από πλευράς καθαρής αξίας συναλλαγών που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν συνηγορεί για τόσο κακό ταμπλό.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι αποτελούν “πεδίο εξάσκησης ελεύθερων σκοπευτών”, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να τους “πυροβολούν” ανηλεώς και αδιακρίτως, όποτε χρειάζονται ρευστότητα, ενώ ασφαλώς και δεν παρουσιάζει καλύτερη εικόνα η μετοχή του ΟΤΕ.

Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις Τραπεζικών μετοχών όπως Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank, ο συνολικός ημερήσιος όγκος δεν συνάδει για τέτοιες απώλειες και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί σημαντική συρρίκνωση των αποτιμήσεων, όμως όταν υπάρχει έλλειψη αγοραστών και προσδοκιών δεν μπορούν να αποκλειστούν και τέτοια φαινόμενο.

Ουσιαστικά, σήμερα η Σοφοκλέους ακολούθησε την “ηττοπαθή” πορεία των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες τους από την ασταμάτητη κούρσα του πετρελαίου, ενώ κάπως πιο υποφερτή (από τους μεγάλους του ταμπλό), παρουσίασαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, πλήθος τίτλων πάσχει από συναλλακτική απαξίωση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι διαθέσεις των “κινητήριων δυνάμεων” αλλάζουν εξαιρετικά σύντομα αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκλωβισμών.

Αν λοιπόν το πετρέλαιο “καίει” τις προσδοκίες και αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές ανησυχίες στις διεθνείς Αγορές, η Σοφοκλέους έχει να αντιπαλέψει και με τον “κακό” εαυτό της, προκειμένου να ξαναβρεί την χαμένη της “αυτοεκτίμηση”.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την στήριξη των 2200 μονάδων, σαν τελευταίο προπύργιο θεωρούνται οι 2166 μονάδες καθοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση και να φέρει τον εν λόγω δείκτη προς τις 2020 μονάδες. Ενδιάμεσες στηρίξεις οι 2157, 2144 και 2132 μονάδες. Αντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις (που κατεβαίνουν όλο και περισσότερο) στις 2194, 2200, 2213 και 2222-26 μονάδες.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την Αγορά Παραγώγων, παρά μόνο την μικρή αύξηση των υποτιμήσεων στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς το -1,30% του Τραπεζικού δείκτη που αξίζει να αναφερθεί ότι συμμαζεύτηκε κάπως από το χαμηλό ημέρας των 5547,98 μονάδων, δείχνει για πολλοστή φορά τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας και βέβαια δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι με τέτοια παρατεταμένη εικόνα στους Τραπεζικούς τίτλους, δεν μπορεί να περιμένει κανείς και εντυπωσιακά πράγματα από την Σοφοκλέους.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα οι “εφεδρείες” παρουσίασαν σχετικά καλύτερη εικόνα.

Έτσι με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Motor oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα, Μυτιληναίο, Ελ. Τεχνοδομική, θετική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Intralot.

Αντίθετα συνεχίζει την “νότια” κίνηση ο ΟΤΕ (πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι), ενώ με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Από την άλλη πλευρά και το μάλλον “ερυθρό” Τραπεζικό ταμπλό, μόνο η Alpha Bank (+0,88%), διασώθηκε με θετικό πρόσημο.

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Κύπρου, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για την Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MIG και αρνητικό κλείσιμο για Αγροτική και MPB.

Κατά τραγική ειρωνεία ο Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 4179,34 μονάδες, όμως μετά τις 13.05 το θετικό πρόσημο έλαβε τέλος, σημαντική υποχώρηση μέχρι τις 4122,78 μονάδες, στις 16.30 βρέθηκε στις 4143,54 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4151,36 με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος μόλις και έφθασε τα 225 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 13 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η τελική εικόνα με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 143 πτωτικών, αν και βελτιωμένη σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή, ασφαλώς και δεν αυξάνει τις τάξεις των αισιόδοξων, ενώ για 19 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες έφθασαν από 4 έως 9,5%.

Στους ασφαλώς και λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, οκτώ στα οκτώ για την Euroxx, ενώ διακρίθηκαν Nexans, Rilken, Frigoglass, AS Company, Sprider, Σίδμα και Ναυτεμπορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v