Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε γνώριμα μονοπάτια η Σοφοκλέους

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, όμως τόσο η ημερήσια διακύμανση του ΓΔ όσο & η αξία συναλλαγών έδειξαν «στενότητα». Διττή η εικόνα στους δεικτοβαρείς τίτλους, επιλεκτικών κινήσεων συνέχεια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ακολούθησε τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και η Σοφοκλέους στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως παρά το γεγονός ότι ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο το εύρος της ημερήσιας διακύμανσης δεν ξεπέρασε τις 30 μονάδες, ενώ μάλλον χαμηλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καθαρή αξία συναλλαγών.

Η διττή εικόνα που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι «απαγορεύει» στο ΓΔ να δώσει το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 4.310, ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου στις τελευταίες συνεδριάσεις ας πούμε ότι επανέρχεται αργά αλλά σταθερά το ενδιαφέρον και κάποιου είδους φημολογία για παρασκηνιακές κινήσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλα παίζονται μεταξύ 2.210-2.274 μονάδων, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από τις 2.210 επαναφέρει τις τεχνικές ανησυχίες και βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 2.191-2.189 μονάδες, ενώ αντίθετα κλείσιμο υψηλότερα των 2.274 μονάδων μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει minimum κίνηση προς τις 2.350-2.370 μονάδες.

Χαμηλών τόνων και η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους εξαιρετικά συγκρατημένους τόσο στην ποσοστιαία μεταβολή των συμβολαίων υψηλής κεφαλαιοποίησης και πολύ περισσότερο στον όγκο συναλλαγών που αφορούσε τα ΣΜΕ του FTSE.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, η αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση αλλά και η έκθεση της Merrill Lynch με τιμή-στόχο τα 19 ευρώ έφεραν την Motor Oil (+7,98%) πρώτη στις επιλογές των αγοραστών.

Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την MPB και των δύο ποσοστιαίων μονάδων με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για την Alpha Bank. Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Eurobank και Ελληνική Τεχνοδομική, θετική μεταβολή για Αγροτική, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Τιτάνα και αμετάβλητη η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα, με απώλειες που προσέγγισαν το 4% (-3,96%) ο τίτλος του ομίλου Μυτιληναίου, αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΤΕ και αρνητικό τελικό πρόσημο για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς, MIG, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε σε σχετικά στενό εύρος, έδωσε αρκετές διακυμάνσεις, βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 4.260,5 μονάδων στις 16:15, στις 16:30 είχε υποχωρήσεις στις 4.251,74 και οι τελικές δημοπρασίες τον έκλεισαν στις 4.257,94 μονάδες, με κέρδη 0,66%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 430 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά τα 172,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 146 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, ενώ η σχετική κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση επέτρεψε σε 17 τίτλους να κλείσουνε με κέρδη από 6% έως 12,82%.

Euroxx, Αγροτική Ασφαλιστική, Revoil, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (εν μέσω φημών και διαψεύσεων), Eurodrip, BIOTER, BETANET, Aspis Bank, Cyclon, ΚΛΜ, Intracom, Creta Farm και Καρέλιας ήταν μερικές από τις μετοχές που ξεχώρισαν στον κατάλογο των ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι όσο συνεχίζεται η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη και διατηρείται το ενδιαφέρον για επιλεγμένους τίτλους χαμηλότερων στρωμάτων αν μη τι άλλο η Σοφοκλέους θα διατηρήσει τους εναπομείναντες «θαυμαστές» της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v