Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκοπή μερισμάτων VS καλή διάθεση στο Χ.Α.

Αποκοπή μερισμάτων εναντίον καλής διάθεσης και τάσης διεθνώς. Ζητούμενη η ισορροπία των Εθνικής, Πειραιώς, που κόβουν μέρισμα σήμερα. "Κλειδί" για την πορεία του ΧA ο ΟΤΕ, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να παραπέμπει σε αντίδραση.

  • του ΜΙχαήλ Γελαντάλι
Στον ρυθμό των γενικών συνελεύσεων, της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και βεβαίως της αποκοπής μερίσματος κινείται το Χ.Α.

Με μειονέκτημα, από τεχνικής πλευράς, την αποκοπή μερίσματος, ειδικότερα σήμερα των Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και S&B.

Με πλεονέκτημα, όμως, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, την καλή, από τεχνικής πλευράς, εικόνα της Wall Street, όπου χθες ο DOW κέρδισε 94,3 μονάδες (12.992,6 μονάδες).

Λόγω των ημερών, εξαιρετικά χρήσιμο όσο και χρηστικό είναι το σχετικό θέμα του euro2day.gr για το ποιοι «κόβουν» μέρισμα έως την επόμενη Δευτέρα.

Όμως, με τον ΟΤΕ να πιέζεται, σε μεγάλο βαθμό, και κερδοσκοπικά χθες άγρια, ο Οργανισμός παραμένει ρυθμιστής της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ενδιαφέροντα σενάρια για τη μετοχή του ΟΤΕ κάνει στην πρωινή αναφορά του ο Dr Money, ενώ από χθες το απόγευμα, αλλά και νωρίτερα σήμερα, σενάρια επί σεναρίων για τον ΟΤΕ έκαναν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων.

Οι χρηματιστηριακές παραμένουν μάλλον αισιόδοξες για την αγορά, με τη Marfin Analysis να εκτιμά πως το Χ.Α. «θα παρουσιάσει τάσεις συσσώρευσης».

Ούτως ή άλλως ο Γ.Δ. ξεκινά από τις 4.252 μονάδες και ο FTSE από τις 2.261 μονάδες.

Πρακτικά, το ζητούμενο είναι η διακύμανση των Εθνικής και Πειραιώς μετά τα πρώτα 10 - 20 λεπτά της συνεδρίασης, με «μη προσαρμοσμένη τιμή» χθες τα 36,5 ευρώ για την Εθνική (χαμηλό 15/5 τα 35,74), για τη δε Πειραιώς τα 22,8 ευρώ με ενδοσυνεδριακά χαμηλό χθες τα 22,2 ευρώ.

Πέραν της βραχυπρόθεσμης τάσης, που μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης για Εθνική, Πειραιώς, δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι τεχνικά η δεύτερη παρουσιάζει εξαιρετικά ανοδικό διάγραμμα, για τη δε Εθνική δεν έχει ακυρωθεί το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 37,9 ευρώ.

Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζεται για Μυτιληναίο - Μέτκα, με τους αναλυτές να αποτιμούν και να εκτιμούν τα του ομίλου, για ΕΛΤΕΧ, όπου η Εθνική - Π&Κ «βλέπει» καθαρά κέρδη 17,3 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, για Σιδενόρ όπου η Alpha Finance εκτιμά πτώση 49% στα κέρδη τριμήνου, αλλά η Citi προσεγγίζει θετικά τις τελευταίες εξελίξεις, για ΕΧΑΕ, όπου επιβεβαιώνεται η θέση της Morgan Stanley με μερίδιο μεγαλύτερο του 5%, για Τηλέτυπος, που διανέμει μέρισμα 0,25 ευρώ, αλλά και μετοχές σε αναλογία 1 προς 10, όπως και επιμέρους.

Στα επιμέρους, πάντα από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Cyclon, Καλπίνης (με διαμορφούμενη στήριξη στα 1,8 ευρώ), SingularLogic, Inform Λύκος (κυρίως λόγω των συνεργιών με Austria Card), Nexans (Alcatel, καθώς παράγοντες της αγοράς περιμένουν καλό α΄ τρίμηνο) αλλά και ακόμη ορισμένες περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v