ΧΑ: "Ξενοφοβικά σύνδρομα" έπληξαν τον ΟΤΕ

Στο στόχαστρο επιθετικών πωλήσεων από έλληνες και ξένους βρέθηκε ο ΟΤΕ (-7,75%) που φοβούνται ότι ο Οργανισμός εισέρχεται σε μακρά περίοδο λειτουργικής αναδιάρθρωσης. Κόβουν σήμερα μέρισμα ΕΤΕ (€ 1,4) - Πειραιώς (€ 0,36) .

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση που δεν άφησε και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά την περαιτέρω κίνηση του FTSE και κατ΄ επέκταση του Γενικού Δείκτη και αν δεν υπήρχαν και κάποιες αντίρροπες δυνάμεις όπως Alpha Bank, MIG, Εθνική, Πειραιώς και Κύπρου, η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα ήταν σαφώς χειρότερη.

Ασφαλώς ο προβληματισμός ξεκινά από τον ΟΤΕ που σήμερα “κανονιοβολήθηκε ανηλεώς” τόσο από πολλούς και παλαιούς μετόχους μειοψηφίας, όσο και από αρκετούς συγκρατημένα απαισιόδοξους που θεωρούν ότι ο Οργανισμός θα μπει σε μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης και δεν “βλέπουν” άμεσες θετικές εξελίξεις και συνέργειες (κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η έκθεση της Citigroup).

Μάλιστα οι “κανονιοβολισμοί” έφθασαν μέχρι την Αγορά Παραγώγων όπου το αντίστοιχο συμβόλαιο έγραψε σημαντικές απώλειες.

Προβληματισμός και για την συνεχιζόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο για τον τίτλο της Eurobank που συμπλήρωσε οκτώ πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες εννέα.

Τέλος δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν την αυριανή “συμπεριφορά” της Εθνικής (+1,45%) μετά την αποκοπή του μερίσματος ύψους 1,4 ευρώ και βέβαια το πώς θα δεχθεί η Αγορά τους όρους επανεπένδυσης του μερίσματος (4ν/100π προς 25 ευρώ).

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκαν οι άκρως επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ τουλάχιστον μέχρι τώρα η Σοφοκλέους δεν φαίνεται να συμμερίζεται την μικρή ανάκαμψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου που δείχνουν οι διεθνείς Αγορές.

Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους οριακά περισσότερο απαισιόδοξους, ενώ αύριο λήγουν τα Σ.Μ.Ε. του FTSE Μαϊου, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό καιρό τα συμβόλαια της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν περιέλθει σε συναλλακτική απαξίωση.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι, καθώς παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2306 μονάδων (κάτι που με εικόνα σαν την σημερινή δεν είναι διακριτό το πώς μπορεί να επιτευχθεί). Οι πρώτες στηρίξεις στις 2241 και 2228 μονάδες.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους ασφαλώς πρώτος στις προτιμήσεις των πωλητών ο ΟΤΕ (-7,75%), με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι ΔΕΗ και Eurobank, του 1% οι Τιτάν και Βιοχάλκο, αρνητικό κλείσιμο για Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola μα αμετάβλητος ο τίτλος της Motor oil.

Αντίθετα κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η MIG, ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Alpha Bank (κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Πειραιώς (η Αγορά είδε με θετικό μάτι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου), αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Εθνική, Κύπρου και MPB και θετική μεταβολή για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Αγροτική και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, σταδιακά μάζεψε τις αρχικές απώλειες και έδωσε μία αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 4282,21 μονάδων, στις 16.29 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 4237,65 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4252,51 με απώλειες 0,56%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 3 δισ ευρώ από τα οποία τα 2,59 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (πέρασε το “πακέτο” του ΟΤΕ από την MIG στην Deutsche Telekom).

Δεν φέρνει ενθουσιασμό η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές έναντι 142 πτωτικών και 21 τίτλους να κλείνουν με απώλειες από 4 έως 9,86%. .

Στα επιμέρους η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έφερε ασφυκτικές πιέσεις στην FORTHnet, προβλημάτισε η ενδοσυνεδριακή εικόνα του ΟΛΘ, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Ελτράκ, ΕΥΔΑΠ, Nexans, Rilken, Singularlogic και Καρέλιας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v