Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι "κόβουν" μέρισμα έως την επόμενη Δευτέρα

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται πλέον οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων στη Σοφοκλέους, όπου μεταξύ άλλων αποφασίζεται και η διανομή μερίσματος για την παρελθούσα χρήση. Ποιοι κόβουν μέρισμα, σήμερα, Δευτέρα.

Ποιοι κόβουν μέρισμα έως την επόμενη Δευτέρα
Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται πλέον οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων στη Σοφοκλέους, όπου μεταξύ άλλων αποφασίζεται και η διανομή μερίσματος για την παρελθούσα χρήση.

Βεβαίως το ενδιαφέρον εστιάζεται στους μεγάλους ομίλους λόγω του μεγέθους του μερίσματος που δίνουν (και κατά συνέπεια αποκόπτουν από τη μετοχή) αλλά και εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Έτσι, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σημερα πιέσεις στις μετοχές των Εθνική, Πειραιώς, Ελληνικά Χρηματιστήρια και Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνη, που «κόβουν» το μέρισμα.

Τις ημέρες που «κόβουν» μέρισμα blue chips όπως η Εθνική, με αυξημένο ειδικό βάρος στη διαμόρφωση των δεικτών αναφοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών, η πιθανή υποχώρηση στη μετοχή αλλάζει και την εικόνα ολόκληρης της αγοράς.

Σήμερα, επί παραδείγματι, εάν από τη μετοχή της ΕΤΕ «αφαιρεθεί» το μέρισμα, ύψους 1,4 ευρώ, ο τίτλος θα καταγράψει πτώση κοντά στο 4%. Από το μέρισμα 1,4 ευρώ της Εθνικής τα 0,4 λεπτά δίνονται με τη μορφή ρευστού και το 1 ευρώ με τη μορφή επανεπένδυσης μερίσματος.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς το μέρισμα ανέρχεται σε 0,36 ευρώ (έχει διανείμει προμέρισμα), κάτι που ενδέχεται να «μεταφραστεί» σε πτώση κατά 1,6% από το χθεσινό κλείσιμο στα 22,8 ευρώ.

Το μέρισμα της Ελληνικά Χρηματιστήρια ανέρχεται σε 0,75 ευρώ και, εάν «αποτυπωθεί» στο ταμπλό, θα οδηγήσει τον τίτλο σε «βουτιά» 5,75%, ενώ η αποκοπή μερίσματος 0,31 ευρώ για την S&B ενδέχεται να σημάνει απώλειες 2,68% για τη μετοχή, με βάση την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 19 Μαΐου διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2007 οι Αγροτική Τράπεζα (0,10 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια, (0,35 ευρώ - έχει διανείμει προμέρισμα) και Μέτκα (0,5 ευρώ).

Την Παρασκευή 23 Μαΐου, χωρίς δικαίωμα μερίσματος 2007 διαπραγματεύονται οι μετοχές των Marfin Popular Bank (0,35 ευρώ) και Τράπεζα Αττικής (0,10 ευρώ), ενώ την επόμενη Δευτέρα, 26 Μαΐου, χωρίς δικαίωμα διαπραγματεύεται η Τράπεζα Κύπρου (0,25 ευρώ - έχει δώσει προμέρισμα 0,19 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v