Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα σενάρια για τη μετοχή του ΟΤΕ

Η χθεσινή βουτιά της μετοχής του ΟΤΕ εξέπληξε πολλούς, αλλά όχι όλους. Οι γνώστες των σεναρίων είχαν προβλέψει σωστά τη χθεσινή πτώση, όμως τα σενάρια δεν προβλέπουν την ίδια πορεία για τη μετοχή από εδώ και πέρα.

Tα σενάρια για τη μετοχή του ΟΤΕ
Για τους πολλούς και ανυποψίαστους, η ολοκλήρωση και η δημοσιοποίηση των βασικών αρχών του ντιλ μεταξύ του Δημοσίου και της γερμανικής Deutsche Telekom (D.T.) για τον ΟΤΕ θα σήμαινε μια νέα αρχή για τη μετοχή του τελευταίου.

Η είσοδος της μεγάλης γερμανικής εταιρίας στον ΟΤΕ σε συνδυασμό με τη γνωστοποίηση της αγοράς του 3% του Οργανισμού στα 29,75 ευρώ και επιπλέον ποσοστού 2% από την αγορά που θα ανέβαζε το συνολικό ποσοστό της D.T. στο 25% συν μία μετοχή θεωρούνταν καταλύτης για υψηλότερα επίπεδα από τα 20 ευρώ.

Ήταν λοιπόν επόμενο για όλους αυτούς η βουτιά της μετοχής κατά 7,75% στα 18,82 ευρώ να σκάσει σαν κεραυνός εν αιθρία.

Για τους λίγους και πιο υποψιασμένους, η χθεσινή υποχώρηση της μετοχής ήταν αναμενόμενη. Απλώς, το εύρος της πτώσης δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί.

Όμως, κι αυτοί χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι θιασώτες του σεναρίου της συνωμοσίας και από την άλλοι εκείνοι που απλώς πιστεύουν ότι πρόκειται για συμφωνία με πολλά ερωτηματικά και αβεβαιότητες.

Σύμφωνα με τους οπαδούς του σεναρίου της συνωμοσίας, η D.T. θα ήθελε να αγοράσει το 2% των μετοχών του ΟΤΕ που της λείπουν σε τιμή πολύ μικρότερη των 26 ευρώ που έχει συμφωνήσει να πληρώσει στη MIG.

Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει υποτίθεται αρωγό μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους που κάνουν ή θέλουν να κάνουν δουλειές μαζί της.

Με βάση αυτό το σενάριο, η μετοχή του ΟΤΕ θα υποχωρούσε με ή χωρίς τη συνοδεία κάποιου ραπόρτου και τη διαρροή φημών που θα ήθελαν την D.T. να έχει συμφωνήσει να αγοράσει το 2% από μεγάλα χαρτοφυλάκια και από την ΑΤΕbank.

Στη συνέχεια η γερμανική εταιρία θα βγει αγοραστής και θα γίνει η... Ανάσταση του Λαζάρου.

Όμως, η ανωτέρω θεωρία πάσχει σε ορισμένα σημεία: Θα κάθονταν οι Γερμανοί που έχουν αρκετά λεφτά για εξαγορές -κάπου 20 δισ. ευρώ ανέφεραν πρόσφατα- να μπουν σε τέτοια διαδικασία;

Μάλλον όχι.

Θα διακινδύνευε η Citigroup τη φήμη της για να κάνει τέτοια διευκόλυνση στην D.T.;

Δύσκολο αλλά όχι απίθανο, θα πρόσθετε κανείς.

Αν ήταν να κάνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πραγματοποιήσει αργότερα αλλαγή πορείας 180 μοιρών, συνιστώντας... διακαώς τη μετοχή του ΟΤΕ στους πελάτες της ώστε να διευκολύνει για δεύτερη φορά την D.T., που δεν θα ήθελε ασφαλώς η μετοχή του ΟΤΕ να βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα όταν θα την έχει στα βιβλία της πάνω από τα 26 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δεύτερη κατηγορία των λίγων και υποψιασμένων, το ντιλ του Δημοσίου και της D.T. δεν βγάζει χρηματιστηριακά νόημα για διαφόρους λόγους και επομένως η βουτιά της μετοχής του ΟΤΕ είναι απόλυτα δικαιολογημένη και θα έχει διάρκεια.

Ένας απ’ αυτούς τους λόγους είναι ότι δεν είναι καθόλου σαφές από πού θα προκύψουν οι συνέργιες με παρούσα αξία τα 2 δισ. ευρώ που ισχυρίζεται η D.T.

Ένας άλλος είναι ότι δεν είναι σαφές πώς και από ποιους θα διοικηθεί ο ΟΤΕ.

Στους παραπάνω λόγους θα πρέπει να προστεθεί η δυσαρέσκεια των μετόχων μειοψηφίας που δεν μπορούν να προσβλέπουν σε δημόσια πρόταση από την Deutsche Telekom για να πουλήσουν τις μετοχές τους στα 26 ευρώ τουλάχιστον.

Τα ερωτήματα είναι εύλογα και θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα γιατί διαφορετικά η μετοχή του ΟΤΕ κινδυνεύει να γίνει σαν τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας.

Εξυπακούεται ότι σ’ αυτή την περίπτωση η μετοχή θα ταλαιπωρηθεί.

Όμως κι εδώ γεννώνται κάποια ερωτηματικά.

Πολλά σημεία της συμφωνίας έχουν διαρρεύσει εδώ και μέρες και επομένως δεν θα έπρεπε κανείς να αιφνιδιαστεί και να βαλθεί να ξεφορτώνει καραβιές μετοχών του ΟΤΕ χθες.

Εκτός όμως από εκείνους που προέβλεψαν σωστά τη χθεσινή βουτιά της μετοχής του ΟΤΕ, υπάρχουν κι εκείνοι που αδιαφορούν για τα αίτια της χθεσινής πτώσης.

Αντίθετα, τη θεωρούν καλή ευκαιρία για να τοποθετηθεί κανείς.

Είναι εκείνοι που διαβλέπουν περισσότερα θετικά παρά αρνητικά σημεία στο ντιλ του Δημοσίου με την D.T. και αναμένουν υπεραξίες μεσοπρόθεσμα.

Υπο αυτή την έννοια συμφωνούν με εκείνους που βλέπουν ότι έχει πολλούς λόγους η D.T. να θέλει να ανέβει η μετοχή του ΟΤΕ πάνω από τα 26 ευρώ και πλέον για να καταγράψει υπεραξίες.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v