"Βλέπει" υψηλότερα η Σοφοκλέους...

Η ανοδική τάση στο ΧΑ μπορεί να συντηρηθεί μέχρι το υψηλό των 4.317 μονάδων και, ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της περιοχής, ανοίγει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Τι λέει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η αντίδραση του Γενικού Δείκτη θα ήταν, κατά πάσα βεβαιότητα, μεγαλύτερη εάν η αγορά δεν δοκιμαζόταν την Πέμπτη και Παρασκευή από την ακραία πίεση που ασκήθηκε στην μετοχή του ΟΤΕ και της Εθνικής.

Για διαφορετικούς μεν λόγους, όσον αφορά όμως στην επίπτωση της διαμόρφωσης του FTSE και του Γενικού Δείκτη το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο… ταμπλό.

Και στις δύο περιπτώσεις, ΟΤΕ-Εθνική, ειπώθηκαν αρκετά και φημολογήθηκαν περισσότερα, η ουσία όμως είναι πως σε βηματισμό χάσαμε μία περίοδο καλής αντίδρασης των ξένων αγορών.

Η επαναφορά αρκετών ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών σε υψηλά τετραμήνου και εξαμήνου επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την Αθήνα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Γενικό Δείκτη ή στον FTSE, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων.

Πρακτικά, εάν παρακολουθήσει κάποιος την διάρθρωση των συναλλαγών τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες, θα διαπιστώσει πως η «συγκέντρωση τζίρου» σε 4-5 μετοχές φτάνει πλέον σε αξιοπρόσεκτο επίπεδο.

Αλλά και από τις μετοχές του 40άρη, περίπου για την μία στις τέσσερις οι συναλλαγές είναι τέτοιες που να δικαιολογούν την αποτίμηση, το επενδυτικό ενδιαφέρον και την διάθεση για μόχλευση.

Εν πάση περιπτώσει, το ότι η αγορά συνολικότερα πάσχει από τζίρους, κυρίως όμως η πλειονότητα των εισηγμένων, είναι ένα γεγονός, που θα πρέπει να απασχολήσει και τους αρμόδιους του Χ.Α.

Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, η βραχυπρόθεσμη τάση παραπέμπει σε συντήρηση της ανοδικής φοράς. Την Δευτέρα κόβουν μέρισμα Αγροτική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ.

Η τάση μπορεί να συντηρηθεί μέχρι το προηγούμενο υψηλό των 4.317 μονάδων και σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της περιοχής ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερα.

Αυτό υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο Ν. Κωστόπουλος της Εμπορικής, ο Μ. Χατζηδάκης του Πήγασου, αλλά και άλλοι άνθρωποι της αγοράς.

Όμως κατά την εκτίμησή μας, το ενδιαφέρον είναι πως μετά από καιρό, έστω και μετά κόπων και βασάνων, έστω και με χίλιες δυο ενστάσεις, κάτι φαίνεται να κινείται στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Εύγλωττη είναι και η πρωτοσέλιδη αναφορά στο φύλλο του τελευταίου ΜΕΤΟΧΟΥ με τίτλο «Ντόμινο από Deals».

Τόσο οι εξελίξεις από τον ΟΤΕ, τα λιμάνια ΟΛΠ-ΟΛΘ, αλλά και την καταρχήν συμφωνία ΣΙΔΕΝΟΡ-Nucor, τα νεώτερα από την ενέργεια, όσο και από την κινητικότητα στις παρυφές της αγοράς, η συνέχεια μπορεί να επιφυλάσσει και άλλες κινήσεις.

Κατά την εκτίμησή μας, η υπεραντίδραση της Unibrain στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η υπεραπόδοση της SingularLogic φέρνουν εκ των πραγμάτων την δεύτερη ταχύτητα των εταιριών από τον κλάδο τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στα ΜΜΕ η αποχώρηση του Ν. Πατέρα από τον Λυμπέρη, η αναμονή στην Χ. Κ. Τεγόπουλος, η υπεραντίδραση του ΔΟΛ, το μέρισμα του Τηλετύπου αλλά και ο ισχυροποιούμενος Πήγασος μπορεί να αποτελούν πεδίο «μόχλευσης» για τη συνέχεια. Δεδομένης μάλιστα της πρόθεσης του Β. Ρέστη να ενισχύσει την θέση του στο ΜΚ του ΔΟΛ.

Από τον χώρο των κατασκευών, η επανατοποθέτηση συγκεκριμένων θεσμικών χαρτοφυλακίων σε Ελληνική Τεχνοδομική, J&P ΑΒΑΞ ενδέχεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον κλάδο. Όπως επίσης και το γεγονός πως τεχνικά η Βαλκάν μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα.

Από τον χώρο της παραδοσιακής βιομηχανίας, αρκετοί αναλυτές αναβαθμίζουν τον Τιτάνα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο και ΗΠΑ, ενώ όσες ενστάσεις και αν -δικαιολογημένα οι περισσότερες- εκφράζονται για την καταρχήν συμφωνία της ΣΙΔΕΝΟΡ με τους αμερικανούς η στρατηγικής μορφής συνεργασία αν τελικά επιτευχθεί μπορεί να αποτελέσει απαρχή εξελίξεων στην εταιρία και σε δεύτερο βαθμό στον όμιλο της Βιοχάλκο.

Με ενδιαφέρον επίσης περιμένει η αγορά τα επόμενα βήματα του ομίλου MIG, που με σημαντική ρευστότητα στα ταμεία του μπορεί να εξετάσει τα επόμενα βήματά του σε διάφορους τομείς, όπου δραστηριοποιείται.

----------

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "Τεχνικά η επόμενη εβδομάδα είναι ίσως κομβική για την εκτόνωση της συσσώρευσης. Οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τάσης λόγω διεθνούς κλίματος με πρώτο στόχο την ζώνη τιμών πέριξ των 4.320 μονάδων όπου εντοπίζεται η κοντινότερη τοπική κορυφή. Διαφυγή και κλείσιμο πάνω από το εν λόγω επίπεδο αναμένεται να αυξήσει την ταχύτητα της ανόδου καθώς το επίπεδο τιμών έως τις 4.320 μονάδες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εώς το αναμενόμενο επίπεδο αντίδρασης από τα χαμηλά της αγοράς.

Επέκταση της κίνησης θα σήμαινε και αλλαγή στο ανοδικό περιθώριο το οποίο τεχνικά θα έφθανε εώς και τις 4.700 μονάδες.

Η επιστροφή της αγοράς 1.000 μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου (3.735) θα προβλημάτιζε πολλά υποεπενδεδυμένα χαρτοφυλάκια λόγω της πιθανότητας διάσπασης του κινητού μέσου των 200 ημερών, ανεβάζοντας σημαντικά το βαθμό συμμετοχής σε μια εν δυνάμει bull αγορά".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.229,89 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,57%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 18,32%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,69%, ενώ αντίθετα ο Mid 40 υποχώρησε κατά 0,11% και ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,44% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (4,01%), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν και οι κλάδοι των Κατασκευών και Υλικών (2,63%), του Πετρελαίου και Αερίου (2,04%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (1,64%), των Τραπεζών (1,43%) και των Χημικών (1,08%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-6,44%), ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν επίσης οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,87%), του Εμπορίου (-1,51%) και της Υγείας (-1,32%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Euroxx (51,72%), Καρέλιας (20,49%), Unibrain (16,46%), Centric (15,27%), Inform Λύκος (14,20%), Ατλάντικ (12,96%), Rilken (11,96%), Κορρές (10,93%), SingularLogic (10,69%) και ΣΑΟΣ (10,64%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Forthnet (-14,19%), Elbisco (-11,83%), SATO (-11,22%), Microland (-9,50%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-9,09%), Quality & Reliability (-8,14%), Λιβάνης (-7,92%), Δρομέας (-7,78%), Μοχλός (-7,69%) και Βιοσώλ (-7,69%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v