Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Η υποχρεωτική επανεπένδυση και το ΧΠΑ

Ελλιπής ενημέρωση και βιασύνη δημιούργησαν πρόβλημα στο ΧΠΑ από την αλλαγή τρόπου στην επανεπένδυση μερίσματος της ΕΤΕ που έγινε την τελευταία στιγμή. Κερδισμένοι οι μέτοχοι της τράπεζας.

  • του Γιώργου Παπανικολάου
ETE: Η υποχρεωτική επανεπένδυση και το ΧΠΑ
Νομικά θέματα και βιασύνη, συν ένα έλλειμμα ενημέρωσης μεταξύ των εμπλεκομένων, οδήγησαν στη δημιουργία μιας κατάστασης «αλαλούμ» σήμερα στην αγορά παραγώγων.

«Πέτρα του σκανδάλου» η επανεπένδυση μερίσματος της ΕΤΕ, που έγινε -ξαφνικά- υποχρεωτική, με απόφαση βεβαίως της συνέλευσης.

Την κατάσταση επιβάρυνε το γεγονός ότι το μπέρδεμα αφορούσε στην πιο σημαντική μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου με σοβαρή επίδραση και στη συμπεριφορά του συμβολαίου future στον βασικό δείκτη FTSE-20.

Εδώ και αρκετό καιρό παράγοντες της Εθνικής (και άλλων τραπεζών) βρίσκονταν σε συζητήσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούσε η επανεπένδυση του μερίσματος να είναι υποχρεωτική για όλους τους μετόχους.

Η ερμηνεία της Ε.Κ. ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του 2190 περί ανωνύμων εταιριών.

Ωστόσο, ειδικά για την Εθνική Τράπεζα, κάτι τέτοιο θα είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέτοχοι με μεγάλο αριθμό μετοχών, όπως κατεξοχήν είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν δύνανται να κάνουν δήλωση άρνησης των μετρητών και αποδοχής μετοχών, κάτι όμως που νομικά ήταν απαραίτητο να γίνει.

Κατά συνέπεια η επανεπένδυση θα είχε μειωμένη αποτελεσματικότητα ως προς την ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η εισήγηση που έγινε αποδεκτή κατά τη χθεσινή (επαναληπτική) γενική συνέλευση της ΕΤΕ, με βάση άλλες διατάξεις του 2190, ήταν να πραγματοποιηθεί διανομή του λεγόμενου «πρώτου μερίσματος» σε μετρητά και εν συνεχεία να γίνει -πρακτικά- «διανομή δωρεάν μετοχών», υποχρεωτική για όλους τους μετόχους, ως προς το υπόλοιπο του μερίσματος. 

Η πρακτική αυτή που εγκρίθηκε από τη συνέλευση ήταν απόλυτα σύννομη με τις διατάξεις περί ανωνύμων εταιριών. Ωστόσο, σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ δεν έγινε αντιληπτή από την αγορά, ενώ και σήμερα το πρωί φαίνεται ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη συνεννόηση και ενημέρωση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΤΕ, σύμβουλοι, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπηρεσίες του χρηματιστηρίου).

Στην αγορά παραγώγων εν τω μεταξύ είχε προεξοφληθεί η μείωση της αξίας της μετοχής κατά 1,40 ευρώ, ενώ υπήρχε και μικρό discount.

Με αυτές τις ταχύτατες διαδικασίες (είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι η έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης για την απόφαση της συνέλευσης της ΕΤΕ έφτασε στο χρηματιστήριο νωρίς σήμερα το πρωί) η αγορά δεν πρόλαβε να ενσωματώσει τη διαφορά από το γεγονός ότι το μέρισμα είναι μόνον 0,40 λεπτά και υπάρχουν δωρεάν 4 μετοχές ανά 100, κάτι που δημιούργησε διαφορά στην αποτίμηση των παραγώγων συμβολαίων και μεγάλη «γκρίνια» στην αγορά παραγώγων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όπως ανέφεραν χρηματιστηριακές πηγές, οι μέτοχοι της τράπεζας ωφελούνται περισσότερο κατά περίπου 0,40 λεπτά ανά μετοχή απ' ό,τι αν γινόταν η επανεπένδυση με τον άλλο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v