Σοφοκλέους: “Ότι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει”

“Ότι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει” αναφέρει χρηματιστηριακό αξίωμα και το ΧΑ έχει φροντίσει να το επιβεβαιώσει ουκ ολίγες φορές. Επιπλέον, σήμερα διαφάνηκε ότι οι πωλητές "δεν έχουν πει τον τελευταίο λόγο”.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Ότι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει” αναφέρει για τις Αγορές διαχρονικό χρηματιστηριακό αξίωμα και η Σοφοκλέους έχει φροντίσει να το επιβεβαιώσει ουκ ολίγες φορές.

Έτσι και ενώ το Χ.Α. αγνόησε την “ευγενική χορηγία” των διεθνών Αγορών που στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις του έδιναν την ευκαιρία, έστω αντανακλαστικής ανοδικής αντίδρασης και έχασε πολύτιμο χρόνο στην απόλυτα προβλέψιμη κίνηση λίγο ψηλότερα των 4200 μονάδων, στην πρώτη “εισαγόμενη” διόρθωση η Σοφοκλέους “πήρε την σημαία” και έδειξε ότι και αυτή μπορεί να πάρει “πρωτοβουλίες”.

Συνεδριάσεις σαν την σημερινή δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι οι πωλητές δεν έχουν “πει τον τελευταίο λόγο”, αλλά και όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.

Είναι σαφές ότι η Σοφοκλέους συνεχίζει να “πάσχει από υψοφοβία” αφού η ατασική συμπεριφορά της είναι προϊόν “χαμηλής αυτοεκτίμησης”, όπως επίσης κρίνεται εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης ούτε καν προσπάθησε να ανιχνεύσει τι διαθέσεις υπάρχουν υψηλότερα των 4300 μονάδων.

Με εικόνα “έλα να πάρεις” στις Δεικτοβαρείς μετοχές και τους αγοραστές (ως συνήθως) να τραβιούνται σαφώς χαμηλότερα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 4 ήλθε μάλλον φυσιολογικά.

Τεχνικά, τα μηνύματα ξαναφέρνουν ανησυχίες, ιδιαίτερα αν ο Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 4148 μονάδων, κάτι που θα επαναφέρει το σενάριο δοκιμασίας των 4064 μονάδων, ενώ η ίδια (αν όχι χειρότερη) είναι η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την στήριξη στις 5668 μονάδες και αν δεν δώσει άμεση αντίδραση, κινδυνεύει να μπει στην ζώνη 5500 – 5400, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κακή (ως αναμενόταν) και η εικόνα του FTSE που έχασε την στήριξη στις 2210 μονάδες και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στις 2190, 2177 και 2170 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις κατέβηκαν στις 2210, 2226 και 2239 μονάδες.

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, όπου τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και διατήρησαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις, αυξάνοντας κάπως και στις συναλλαγές.

Πολλοί βεβαίως και θα υποστηρίξουν ότι το νέο ρεκόρ του πετρελαίου και οι ειδήσεις από το μέτωπο του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ έπαιξαν τον αρνητικό τους ρόλο στις Αγορές, όμως φαίνεται ότι το Χ.Α. διαθέτει περισσότερο “ευήκοα ώτα” στις αρνητικές ειδήσεις και βέβαια οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικού τίτλοι παραμένουν πρώτοι επιλογή των πωλητών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις μετοχές του FTSE μόνο ΟΠΑΠ διασώθηκε με θετικό κλείσιμο, ενώ θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το “πάλεψαν” οι Ελ. Τεχνοδομική και Alpha Bank.

Έτσι με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ο Μυτιληναίος, του 4% οι Κύπρου και Coca-Cola και του 3% οι Motor oil, MPB, Εθνική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Ελ. Πετρέλαια και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Αγροτική, Alpha Bank, Eurobank, MIG και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, λίγο πριν τις 16.30 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 4161,59 μονάδων και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4165,62 με απώλειες 2,17%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 326 εκατ. από τα οποία τα 64,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ασφαλώς και η καθαρή αξία συναλλαγών σε συνηγορεί για τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 195 πτωτικών και 15 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 8,21%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Aspis Bank, Ασπίς Πρόνοια, Ναυτεμπορική, ΟΛΠ, Revoil, Spider και Euroxx.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v