Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικράτηση πωλητών στη Σοφοκλέους

Μάχη για τις 4.200 μονάδες γίνεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές που υπερισχύουν στην πλειονότητα μετοχών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Διόρθωση και στις ξένες αγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μάχη για τις 4.200 μονάδες γίνεται στο Χ.Α. Με τις ενδείξεις και την τρέχουσα εικόνα της αγοράς να κλίνουν μάλλον προς το ενδεχόμενο της διόρθωσης.

Ο ΟΤΕ υποχωρεί μέχρι τα χαμηλά των 18,08 ευρώ, η Πειραιώς χάνει 3,1%, η Εθνική 2%, η Eurobank 1,2%, η Marfin Popular Bank 1%, κοκκινίζει το σύνολο των μετοχών του 20άρη, ενώ «κρατούν» ΟΠΑΠ, Alpha Bank.

Σημαντική πίεση στη μετοχή του Μυτιληναίου, κατά 4,4% χαμηλότερα προς τα 8,36 ευρώ, ενώ σημαντικό έδαφος χάνουν Forthnet, ΔΟΛ, Autohellas, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, ΓΕΚ, Frigoglass, Υγεία και αρκετές ακόμα μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Είναι πιθανό πως από τη στιγμή που δεν «άντεξαν» τα προηγούμενα χαμηλά στις 4.211-13 μονάδες, οι εν δυνάμει πωλητές επιβάρυναν την προσφορά σε τίτλους εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε πρώτη φάση προς τις 4.180 - 4.190 μονάδες.

Άλλωστε η τάση και στις ξένες αγορές παραπέμπει σε διόρθωση, με τον DAX 0,94% χαμηλότερα και τα συμβόλαια του S&P 500 να παραπέμπουν σε άνοιγμα μέχρι και 0,5% χαμηλότερα.

Βέβαια, οι ξένες αγορές στην πλειονότητά τους έχουν ακολουθήσει τις προηγούμενες εβδομάδες πορεία έντονα ανοδική, ενώ σε ορισμένες από αυτές βασικοί δείκτες επανέκαμψαν στις αρχικές τιμές έτους.

Η ουσία είναι πως στο Χ.Α. έχουν χαθεί τις τελευταίες εβδομάδες δύο καλές ευκαιρίες - αφορμές για ανοδική αντίδραση, τουλάχιστον πέραν των 4.317 μονάδων.

Εύλογα επιβαρύνεται και η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, με περισσότερους από 170 τίτλους στο «κόκκινο».

Σημαντικές οι απώλειες για Σιδενόρ, Elmec Sport, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Ελληνικά Καλώδια, Rilken, ΕΛΒΑΛ.

Αντιθέτως, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετοχών όπου η ανοδική φορά έχει μέχρι τώρα βάθος και συναλλαγές.

Η Aspis Bank επιμένει 4,3% υψηλότερα στα 2,67 ευρώ, η θυγατρική της ασφαλιστική στο 0,84 ευρώ, η Αγροτική Ασφαλιστική στα 3,48 ευρώ, η Revoil στο 1,31 ευρώ, ο ΟΛΠ στα 24,10 ευρώ, η Ναυτεμπορική στο 1,58 ευρώ.

Πρόκειται για μετρημένες περιπτώσεις με μετριότατες συναλλαγές, καθόσον τον πρώτο λόγο σε αυτήν τη φάση δείχνουν να παίρνουν και πάλι οι πωλητές.

Λίγο μετά τις 14:00 ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 1,5%, κυμαίνεται στις 4.196 μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 4.191 μονάδες.

Η αξία του καθαρού τζίρου προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v