Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διευκολύνει τη διολίσθηση (;) ο ΟΤΕ

Προβληματίζει η πίεση στη μετοχή του ΟΤΕ, σε μια φάση που οι ξένες αγορές παραπέμπουν σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση. Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΜYTΙΛ, ΜΕΤΚΑ, Jumbo. Συγκλίνουν σε αποτίμηση EFG-Alpha.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Λίγες οι ειδήσεις και με φειδώ οι επιχειρηματικές κινήσεις, που υλοποιούνται σε αυτή τη φάση της αγοράς. Γεγονός που καθιστά επιφυλακτική την Marfin Analysis, καθώς εκτιμά πως η αγορά θα «συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα».

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη τα futures του DAX προμήνυαν  πτωτικό μέχρι και 0,5-0,6% ξεκίνημα, ενώ στην Αθήνα παραμένει σε αμφισβήτηση και πίεση ο ΟΤΕ.

Άλλωστε και η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού από την Moody’s, μετά τη συμφωνία με τους Γερμανούς, δεν φαίνεται να βοηθά τεχνικά την κατάσταση.

Ήδη ο ΟΤΕ στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις μετρά τρεις αρνητικές με μια «γεμάτη» υποχώρηση της τάξεως του 7,7% (15/5) και διόρθωση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 20,74 ευρώ (13/5) μέχρι το χθεσινό χαμηλό των 18,48 ευρώ με την τιμή κλεισίματος όμως να διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα στα 18,66 ευρώ.

Με αδύναμο τον ΟΤΕ, σε αυτή τη φάση, είναι άξιον αναφοράς πως μετρά τέσσερις στις πέντε θετικές συνεδριάσεις ο FTSE 20, που ωστόσο παραμένει πέριξ της περιοχής των 2.255 μονάδων.

Για την ίδια περίοδο, κατώτατη τιμή έχει διαμορφωθεί στις 2.224,4 μονάδες (13/5) και υψηλότερη στις 2.274,5 μονάδες (14/5).

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, τον 20άρη «βοηθά» η ανοδική αντίδραση της Alpha Bank (21,80-23,12 ευρώ), η σχετικά καλή συμπεριφορά της Πειραιώς και η υπεραντίδραση ορισμένων τίτλων της ίδιας κατηγορίας.

Όσον αφορά στο κυνήγι της αποτίμησης θα πρέπει να προσεχθεί πως η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank διαμορφώνεται στα 9,7 δισ. ευρώ, της Alpha Bank στα 200 εκατ. ευρώ λιγότερο, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει η Coca Cola Hellenic με 10,6 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ υποχωρεί στα 9,1 δισ. ευρώ.

Ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων σήμερα για Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ και Jumbo, με τη μετοχή του πρώτου να δέχεται πιέσεις τις τελευταίες ημέρες και την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται και πάλι χαμηλότερα των 9 ευρώ (8,74 ευρώ).

Μετοχή-έκπληξη των τελευταίων μιας-δυο εβδομάδων είναι δικαιωματικά η Motor Oil, καθώς μετά την πρόσφατη ανάλυση της European Securities Network (ESN), έρχεται και η έκθεση της Merrill Lynch που χαρακτηρίζει τον ελληνικό όμιλο ως τον «πλέον προηγμένο, σε θέματα διύλισης στην Ευρώπη».

Δεν είναι τυχαίο πως όπως η ESN πρότεινε ουσιαστικά για αγορά τη ΜΟΗ και την φινλανδική Neste Oil, έτσι και η Merrill Lynch, φειδωλή σε συστάσεις, την περιορίζει όσον αφορά για αγορά στον ελληνικό όμιλο και την ιταλική Saras.

Με αδύναμο τον ΟΤΕ, όπου κάποιοι περιμένουν έστω τεχνικής μορφής αντίδραση, μένει να επιβεβαιωθεί, μάλλον στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, η περιοχή στήριξης λίγο υψηλότερα των 4.210 μονάδων, με την τάση να διαμορφώνεται ανάλογα στη συνέχεια.

Στην περίπτωση που ισορροπήσει η αγορά, τότε δεν αποκλείεται να συντηρηθεί η τάση για μετοχές επιμέρους εισηγμένων, που για διαφορετικούς λόγους χρήζουν προσοχής-αναφοράς αυτήν την περίοδο.

Πέραν των ιχθυοκαλλιεργειών, της… δεύτερης ομάδας πετρελαϊκών επιχειρήσεων (Revoil, Cyclon), ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της Betanet (φθάνει πλέον στα 0,92 ευρώ), του Κλουκίνα-Λάππα (στα 6,24 ευρώ), της Creta Farm (καθ’ ότι συνοδεύτηκε χθες από συναλλαγές 58.530 τεμαχίων), του Δρομέα προς τα 0,87 ευρώ, της Aspis Στεγαστική στα 2,56 ευρώ, του Αστέρα που διορθώνει μετά την προσέγγιση των 6,2 ευρώ, της Eurodrip στα 1,04 ευρώ, της Βιοτέρ στα 0,76 ευρώ, της Intracom στα 2,73 ευρώ και ακόμη ορισμένων τίτλων με διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v