Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλά κρατούν οι πωλήσεις σε ΟΤΕ-Τράπεζες

«Βαραίνουν» οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. Στη Σοφοκλέους, το... μενού των πωλητών περιλαμβάνει ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΤΤ , Πειραιώς, με τον τζίρο λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ξεπερνά και τα 130 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο, παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα μέχρι και 0,13% τα συμβόλαια του S&P 500, με αποτέλεσμα να «γυρίζει στο κόκκινο» μέχρι και 0,5% ο DAX στην Φρανκφούρτη.

Ούτως ή άλλως δυσχερής για την ελληνική αγορά η συγκυρία, που συνηθίζεται από την αρχή του χρόνου να χάνει τις ανοδικές αφορμές και να προηγείται σε περιόδους υποχώρησης, το ΧΑ βρέθηκε πολύ γρήγορα να διορθώνει μέχρι και 0,83% με τον Γενικό Δείκτης προς τις 4.130 μονάδες.

Εξαιρετικά ευπαθής η ισορροπία στις τράπεζες, με κυρίως τους ξένους εν δυνάμει πωλητές εδώ και πολλές εβδομάδες να κατοχυρώνουν θέσεις τους με την πρώτη αφορμή.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 33,42 ευρώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1%, η Eurobank στα 18,08 ευρώ με χαμηλό τα 18 ευρώ, ενώ δεν θέλει πολύ να αλλάξει η διάθεση των ενεργών παικτών και για ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Μέχρι τα χαμηλά των 17,96 ευρώ έγιναν σήμερα συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ από τον FTSE 20 ξεχωρίζουν συγκριτικά μόνον οι Τιτάν (στα 30,30 ευρώ), Motor Oil (στα 16,16 ευρώ), Coca Cola Hellenic (στα 28,02 ευρώ) και με οριακά θετική απόδοση Intralot, Ελληνική Τεχνοδομική και ΟΠΑΠ.

Το ακριβό πετρέλαιο φαίνεται πως εξακολουθεί να προβληματίζει τους παίκτες, με τη διάθεσή τους εξαιρετικά ευμετάβλητη όσον αφορά ενεργοβόρες εταιρείες.

Από αυτή την κατηγορία θεωρούμε ενδεικτική την περίπτωση του Μυτιληναίου, καθώς από την αρχικά ανοδική αντίδραση μέχρι τα υψηλά των 8,54 ευρώ, η τιμή «γύρισε» μέχρι και τα 8,14 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά η μέχρι τώρα διακύμανση για τη μετοχή του Μυτιληναίου προσεγγίζει το 5%.

Όλα αυτά βέβαια με χαμηλό τζίρο, καθώς στην αγορά έχουν απομείνει, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, μόλις 55.000 ενεργοί κωδικοί.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα στατιστικά δείγματα ενεργών κωδικών-παικτών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε βάθος τουλάχιστον επτά-οκτώ χρόνων. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v