Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπαν οι αναλυτές για Μυτιληναίο - Μέτκα

Στην αδυναμία του δολαρίου αλλά και στην αύξηση του κόστους των μεταφορών λόγω των καυσίμων αποδίδουν οι αναλυτές τις απώλειες στα κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου για το πρώτο τρίμηνο. Θετικά τα αποτελέσματα της Μέτκα.

Τι είπαν οι αναλυτές για Μυτιληναίο - Μέτκα
Στην αδυναμία του δολαρίου αλλά και στην αύξηση του κόστους των μεταφορών λόγω των καυσίμων αποδίδουν οι αναλυτές τις απώλειες στα κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου το πρώτο τρίμηνο, ενώ στα θετικά επισημαίνουν την ικανοποιητική εικόνα της Μέτκα.

Ο όμιλος

«Καταπιεσμένη» χαρακτηρίζει η HSBC την κερδοφορία του ομίλου από τα μέταλλα και την εξόρυξη - γεγονός που σύμφωνα με την εκτίμησή της συμβάλλει στην κατά 81% κάμψη των κερδών. Η χρηματιστηριακή υπολογίζει τις απώλειες από τη συμπεριφορά του δολαρίου στα 27 εκατ. ευρώ επί των πωλήσεων του ομίλου. Περισσότερο σημαντική κρίνεται από την HSBC η υποχώρηση των EBITDA κατά 51% έως τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από χαμηλότερα κέρδη που σχετίζονται με την αλουμίνα αλλά και από τα ήπια λειτουργικά αποτελέσματα της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Επίδραση του αδύναμου δολαρίου και του κόστους μεταφορών βλέπει και η Marfin Analysis στα αποτελέσματα του ομίλου, αναφέροντας ότι η Μυτιληναίος αναμένει ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της συμπαραγωγής που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περί τα 25 εκατ. ευρώ στα EBITDA του ομίλου καθώς και λόγω των κεφαλαιακών κερδών από την Endesa Ελλάς. Από την άλλη, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία του δολαρίου σε συνδυασμό με το σταθερά υψηλό κόστος εξόρυξης δείχνουν ότι υπάρχει τάση για αποτελέσματα στο κατώτατο όριο των προβλέψεων της διοίκησης.

Η λειτουργική κερδοφορία επλήγη από το αδύναμο δολάριο και τα υψηλότερα κόστη καυσίμων, αναφέρει η Alpha Finance, η οποία δεν αναμένει βελτίωση της τάσης στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, από το τρίτο τρίμηνο και εξής τα EBITDA θα ενισχυθούν από το εργοστάσιο συμπαραγωγής ρεύματος των 334 MW. Εκτίμηση της Alpha Finance είναι ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ομίλου έχουν ήδη αποτιμηθεί στην αγορά.

Εξάλλου, «ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες της και με τις εκτιμήσεις της αγοράς» χαρακτηρίζει τα μεγέθη τριμήνου της Μυτιληναίος και της Μέτκα η Εθνική - Π&Κ σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία, όπου διατηρεί σύσταση «overweight» για τις δύο μετοχές.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα EBITDA του Μυτιληναίου διαμορφώθηκαν 5,8% υψηλότερα των προβλέψεων, ενώ τα καθαρά κέρδη, στα 4,3 εκατ. ευρώ, ανήλθαν χαμηλότερα των προβλέψεων για κέρδη 5 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει, η αρνητική επίδραση από τη διολίσθηση του δολαρίου αντιστοιχεί σε 26,9 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις και σε 13,6 εκατ. ευρώ στα EBITDA.

Μέτκα

Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η Μετκα είναι καθ’ οδόν προς την εκπλήρωση των στόχων της για το 2008, αναφέρει η Credit Suisse, η οποία προβλέπει ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι ακόμη ισχυρότερα, καθώς θα τονωθούν από τα υπό εκτέλεση projects. Ο οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 18 ευρώ και τη σύσταση «outperform».

Για τη Μέτκα τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται από την HSBC συνολικά θετικά, με τα εκτιμώμενα κέρδη να προβλέπεται ότι θα επιταχυνθούν στα επόμενα τρίμηνα λόγω του Αλιβερίου αλλά και του project στη Ρουμανία.

Ικανοποιητική ήταν συνολικά η εικόνα των αποτελεσμάτων της Μέτκα και αντίστοιχη με τις προβλέψεις της, σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η οποία αναμένει να υπάρξει επιτάχυνση στην εφαρμογή του ανεκτέλεστου υπολοίπου της εταιρίας που σήμερα φτάνει τα 775 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v