Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

X.A.: Σε αναζήτηση σημείου ισορροπίας...

Με επιφυλακτικούς τους ξένους για τις ελληνικές τράπεζες και… ευάλωτο τον ΟΤΕ, το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει το Χ.Α. είναι μία καλή άμυνα. Η αγορά παραμένει εκτεθειμένη στη διάθεση ρευστοποιήσεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η διεθνής συγκυρία δεν βοηθά την αγορά μας. Έχοντας χάσει το Χ.Α. τις τελευταίες αφορμές αντίδρασης, δείχνει ευάλωτο και προετοιμασμένο για συντήρηση της διόρθωσης.

Το πρόβλημα του Χ.Α. είναι λίγο έως πολύ γνωστό, καθότι συνίσταται στο τρίπτυχο υπερεπένδυσης των ξένων κεφαλαίων, αυξημένης βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου και ουσιαστικής απουσίας Ελλήνων διαχειριστών - επενδυτών.

Από τη στιγμή που οι ξένοι, κυρίως οι Αμερικανοί, κατοχυρώνουν θέσεις είναι λογικό να ταλαιπωρούνται τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα χαρτιά του 20άρη.

Η υπερέκθεση της αγοράς μας στα ξένα κεφάλαια ήταν πλεονέκτημα και μοχλός ανόδου μέχρι και τα μέσα του ’07. Έκτοτε λειτουργεί ως αυτοεπιστρεφόμενο μειονέκτημα, παραδίδοντας ουσιαστικά τον 20άρη και κατ’ επέκταση ένα μεγάλο μέρος της αγοράς στη διάθεση των ξένων, που τους τελευταίους μήνες παραμένουν πωλητές και μάλλον επιφυλακτικοί.

Επιφυλακτικοί κυρίως για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, που αν και εμφανώς δεν έχουν πρόβλημα, εντούτοις προβληματίζουν σε πρώτη φάση. Υπάρχουν αρκετοί ξένοι διαχειριστές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δουν και ένα και δύο και τρία τρίμηνα προτού αποσαφηνίσουν τη θέση τους έναντι του κλάδου.

Δεδομένης, λοιπόν, της διάθεσης των περισσότερων ξένων δεν βοηθά και η συγκυρία λόγω ΟΤΕ. Είναι προφανές πως ο 20άρης δεν μπορεί να «παλέψει» το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης για όσο οι ξένοι πωλούν και με μόνες στηρίξεις άλλοτε τον ΟΠΑΠ, τις τελευταίες ημέρες την Alpha Bank, παλαιότερα τη ΔΕΗ.

Ωστόσο, νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ισορροπίες και σημεία στήριξης. Να δούμε πώς θα ξεκινήσει η συνεδρίαση και σε ποιο βαθμό μπορούν να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό γιατί αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συμφωνούσαν, χθες το απόγευμα, πως τουλάχιστον τεχνικά η εικόνα βασικών δεικτών και μετοχών δείχνει προβληματική.

Η ευκολία με την οποία «χάθηκαν», χθες, όχι τόσο οι 4.200 όσο η ευρύτερη περιοχή των 4.180 μονάδων προβλημάτισε αρκετούς γνώστες της αγοράς. Τουλάχιστον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση και στο περιθώριο αντίδρασης ορισμένων τραπεζικών μετοχών ή ενδεχομένως κάποιων εκ των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Όσον αφορά στη μετοχή του Οργανισμού, τα τελευταία νέα όχι μόνο δεν βοηθούν τη φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων εν δυνάμει αγοραστών, αλλά ενδέχεται να αποτελούν… βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να κινηθούν ακόμη πιο υποτιμητικά. Καταρχήν στη μετοχή του ΟΤΕ και ενδεχομένως στον ίδιο τον 20άρη.

Άμυνα λοιπόν, καθώς στην αρχή της συνεδρίασης θα φανούν οι προθέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v