Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ταλαιπωρίας"... συνέχεια στο ΧΑ

Δεν βοηθά η διεθνής συγκυρία, και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίζεται η ταλαιπωρία. Σε δοκιμασία τα 33 ευρώ για την Εθνική, ενώ από τον 20άρη ξεχωρίζουν τις τελευταίες ημέρες Alpha Bank και Motor Oil.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το κλίμα διευκολύνει τη συντήρηση της επιφυλακτικότητας και των ανησυχιών στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Περιορισμένη η διάθεση για αγορές από την πλευρά κυρίως των ξένων, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της «δοκιμασίας» των 2.172,4 μονάδων, δηλαδή του χαμηλού σημείου των τελευταίων δέκα ημερών για τον FTSE 20.

Για την ίδια περίοδο, χαμηλότερη τιμή για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται στις 4.122,8 μονάδες, με κρίσιμο σημείο για την μετοχή της Εθνικής τα 33,08 ευρώ.

Σε αυτό το δεκαήμερο η αγορά δοκιμάστηκε δυο-τρεις φορές, με πιο κρίσιμη την χθεσινή συνεδρίαση, όπου ωστόσο υπήρξε μια αντίδραση από τα χαμηλά των 4.122,8 μονάδων μέχρι τις 4.151,4 μονάδες.

Αντίδραση που αποδίδεται κυρίως στη θετική πορεία που σημειώνεται τις τελευταίες μια-δυο εβδομάδες σε Alpha Bank, αλλά και Motor Oil.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο επταήμερο η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,8% με την αποτίμηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 9,452 δισ. ευρώ, περνώντας δηλαδή στην σχετική κατάταξη την Eurobank, που με απώλειες 6,54% υποχωρεί στα 9,401 δισ. ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha Bank, όπως και σε αυτήν της Motor Oil, που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει μέχρι και 10,3%, υπάρχει τουλάχιστον ένας ισχυρός ξένος αγοραστής.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται σε χαρτοφυλάκιο που διαθέτει ήδη μικρή θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Για τη Motor Oil αγοραστής υπάρχει και λόγω της έκθεσης της Merrill Lynch, αλλά και μικρότεροι λόγω του βελτιωμένου περιθωρίου διύλισης που παρουσιάζει ο όμιλος στο α’ τρίμηνο και βεβαίως της υψηλής μερισματικής απόδοσης.

Κατά 4,1% υποχωρεί τις τελευταίες επτά ημέρες η μετοχή του Μυτιληναίου, που ωστόσο χθες αντέδρασε από τα χαμηλά των 8,14 ευρώ μέχρι τα 8,44 ευρώ, καθώς τα αποτελέσματα του ομίλου ξεπέρασαν την πρόβλεψη των αναλυτών.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές αλλά και τις αδυναμίες της δικής μας να «σηκώσει κεφάλι», είναι λογικό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους κινήσεις.

Έτσι για παράδειγμα χθες επιμέρους τοποθετήσεις σημειώθηκαν στην Τέρνα (προς τα 8,68 ευρώ), στην Frigoglass (προς τα 21,88 ευρώ), στην Sprider (προς τα 3,24 ευρώ), στον Νίκα (προς τα 4,76 ευρώ), στη Rilken (προς τα 7 ευρώ), στη Σιδενόρ (προς τα 11,28 ευρώ), στη ΣΙΔΜΑ (4,40 ευρώ), Βωβός (21,6 ευρώ), Eurodrip (1,04 ευρώ), Μινωικές Γραμμές (4,82 ευρώ), Ελληνική Τεχνοδομική (8,80 ευρώ).

Σε ΟΛΠ και ΟΛΘ συνεχίζονται τοποθετήσεις, σε αυτή τη φάση, εγχώριων θεσμικών, καθώς όπως όλα δείχνουν οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί θα τεθούν στο αρχείο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν νεότερα από το μέτωπο του Πειραιά. Εδώ μερίδα παικτών «ποντάρει» σε υψηλή προσφορά από την πλευρά της Cosco.

Στην ΕΥΔΑΠ, με θετική απόδοση 2,6% τις τελευταίες επτά ημέρες, σημειώθηκε μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων στο διήμερο 20-21/5, μετά την αντίδραση της τιμής προς τα 11,62 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τιμή-κλειδί για να δρομολογηθούν εξελίξεις στην Επιχείρηση είναι τα 14 και πλέον ευρώ για τη μετοχή. Τιμή που αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 1,5 δισ. ευρώ (έναντι τρέχουσας στα περίπου 1,2 δισ. ευρώ).

Δεδομένης της αρνητικής… εκκίνησης του DAX στη Φρανκφούρτη νωρίτερα, ζητούμενη για την αρχή και της σημερινής συνεδρίασης παραμένει μια αποτελεσματική άμυνα με σημείο αναφοράς το χθεσινό χαμηλό των 4.122,8 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v