Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ακριβό χρήμα απειλεί τις μετοχές!

Από το «δόξα σοι ο Θεός» στο «βοήθα Παναγιά» πηγαινοέρχονται οι μετοχές, ενώ την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη δίνουν και παίρνουν. Όμως, εκείνο που μετρά είναι ποιος έχει δίκιο.

To ακριβό χρήμα απειλεί τις μετοχές!
Ποτέ μην πάς κόντρα στη Fed (never fight the Fed) λέει μια διάσημη ρήση της Wall Street.

Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να έχουν αμφιβολίες κατά πόσον οι διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα που είχαν στο παρελθόν.

Η νομισματική πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι μία από τις πιο ελαστικές που εφαρμόστηκαν ποτέ σε περιόδους ύφεσης κι ενώ η αμερικανική οικονομία δεν είναι πρακτικά σε ύφεση, τουλάχιστον με βάση τα δημοσιευθέντα στοιχεία.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που κράτησε πιο επιφυλακτική στάση πιθανόν γιατί η αποστολή της εξαντλείται στην εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και στην καλύτερη κατάσταση που ήταν και είναι η οικονομία της ευρωζώνης.

Τόσο όμως η Fed όσο και η ΕΚΤ μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Μπορεί η ΕΚΤ να μη μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο, αφήνοντάς το στο 4%, ένωσε όμως τις δυνάμεις της με τη Fed στην τόνωση της παγκόσμιας ρευστότητας με ενέσεις εκατοντάδων δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, ούτε η Fed ούτε η ΕΚΤ κατάφεραν να λειτουργήσουν οι αγορές των τιτλοποιημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, από τις οποίες χρηματοδοτούνταν τράπεζες και άλλοι στο παρελθόν, και ούτε μπόρεσαν να ρίξουν τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς σε πιο ομαλά επίπεδα.

Μια ματιά στα χθεσινά επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς του ευρώ το αποδεικνύει.

Το 3μηνο επιτόκιο Euribor βρέθηκε στο 4,85%, με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 4%. Άνοδο σημείωσαν επίσης τα μακροχρόνια επιτόκια που επηρεάζονται αρκετά από τις προσδοκίες που υπάρχουν σήμερα για το επίπεδο του πληθωρισμού στο μέλλον.

Πώς όμως είναι δυνατόν να τροφοδοτηθεί ένα ράλι των μετοχών όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις που μπορούν να πετύχουν οι επενδυτές στην αγορά χρήματος πλησιάζουν τα επίπεδα του 5%;

Προφανώς λιγότερο χρήμα θα εισρεύσει στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, στις εταιρίες επενδύσεων και στις μετοχές υπό τέτοιες συνθήκες.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα κατανομής κεφαλαίων από διάφορα χαρτοφυλάκια από τις μετοχές προς τη χρηματαγορά η τα εμπορεύματα.

Είναι επίσης θέμα αποτίμησης των μετοχών, αφού πολλά μοντέλα στηρίζονται στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου που ανεβαίνει κι επομένως καθιστούν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.

Το γιατί ανεβαίνουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι μια άλλη ιστορία, που εν μέρει έχει τις ρίζες της στις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο τελευταίος είναι απόρροια τόσο της ελαστικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζουν κάποιες κεντρικές τράπεζες, π.χ. η Fed, όσο και παγκόσμιων πληθωριστικών τάσεων, π.χ. το ράλι στο πετρέλαιο και τα αγροτικά προϊόντα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, το ακριβότερο χρήμα έχει κάνει δύσκολη τη ζωή των μετοχών και θα συνεχίσει να την κάνει αν δεν βρεθεί το επίπεδο των επιτοκίων παρέμβασης που ευνοούν τη χαμηλοπληθωριστική ανάπτυξη.

Δεν φαίνεται όμως να είμαστε εκεί.

Ίσως λοιπόν να έχουν δίκιο εκείνοι που δεν εμπιστεύονται πλέον την ικανότητα της Fed να το βρει, "γυρίζοντας" το οικονομικό σύστημα και τα χρηματιστήρια μαζί.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v