Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λάτρεις των τραπεζών οι πωλητές

Οι αναθυμιάσεις του πετρελαίου ζαλίζουν τις Αγορές, ενώ την ίδια ώρα οι πωλητές στην Σοφοκλέους συνεχίζουν να εκδηλώνουν “αθεράπευτη λατρεία” για τις τράπεζες (-2,47%). Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι αναθυμιάσεις του πετρελαίου ζαλίζουν τις Αγορές, ενώ την ίδια ώρα οι πωλητές στην Σοφοκλέους συνεχίζουν να εκδηλώνουν “αθεράπευτη λατρεία” για Τραπεζικούς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει επικίνδυνα με το ψυχολογικό όριο των 4.100 μονάδων (που έχασε στο τέλος) και βέβαια δεν λείπουν και οι “Κασσάνδρες” που βλέπουν οσονούπω τον Δείκτη με το τρία μπροστά.

Στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία (μετά τις χθεσινές ευχές, όπως γλαφυρά περιγράφει στο “εγερτήριο” ο Νίκος Δρόσος) οι συζητήσεις ήταν κατά κύριο λόγο ποδοσφαιρικού περιεχομένου μεταξύ του χθεσινού τελικού Μάντσεστερ – Τσέλσι και προγνωστικών για το επερχόμενο euro, που απλά διακόπηκαν από κάποιες κραυγές αγωνίας μόλις ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4100 μονάδων.

Και βέβαια τα πράγματα για τον Δείκτη θα ήταν σαφώς χειρότερα αν δεν υπήρχε ο ΟΠΑΠ με τις όποιες βοήθειες από Motor oil και Μυτιληναίο.

Απλά για τους λάτρεις των στατιστικών αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δείκτης είχε να “δει” κλείσιμο χαμηλότερα των 4100 μονάδων από τις 24/4/08.

Για μία ακόμα συνεδρίαση σταθεροί στις επιλογές τους οι πωλητές, έστρεψαν τα πυρά τους στις Τράπεζες, με τον Τραπεζικό δείκτη (-2,47%) να υπεραποδίδει σε απώλειες του Γενικού, ενώ από την αρχή του χρόνου και για τον εν λόγω δείκτη ο “λογαριασμός” λέει -25,53%.

Σε προηγούμενα σχόλια είχε αναφερθεί η επικινδυνότητα εισόδου του εν λόγω δείκτη στην ζώνη 5500 – 5400, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 5400 μονάδων ανοίγει στροφές στην πτωτική τάση και πιθανόν να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 5170 μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όχι κάτι εντυπωσιακά καλύτερο από τον FTSE που έχασε την στήριξη στις 2154 μονάδες και “βλέπει” προς τις επόμενες που οριοθετούνται στις 2141, 2131 και 2117 μονάδες.

Όλοι, πλέον, ελπίζουν σε μία ξαφνική και έντονη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου που θα μπορέσει να δώσει ανάσα στις Αγορές μετοχικών αξιών, όμως με την εικόνα που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους, είναι δύσκολο η όποια ανοδική αντίδραση να εκληφθεί σαν απαρχή ανοδικού γύρου και όχι σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Καμία διαφοροποίηση από την εικόνα της υποκείμενης, στην συνεδρίαση του Χ.Π.Α. που χωρίς να αυξηθούν οι συναλλαγές οι εκεί εμπλεκόμενοι απλά ακολούθησαν την spot Αγορά δείχνοντας λίγο πιο συγκρατημένοι στην απαισιοδοξία.

Από τις μετοχές του 20αρη σε θετικό ρόλο ΟΠΑΠ (+3,10%), Μυτιληναίος (+2,37%) και Motor oil (+2,05%), ενώ με απλά θετικό πρόσημο έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και Κύπρου.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 3% η Εθνική, του 2% οι Alpha Bank, Intralot, Πειραιώς, Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Τιτάνα, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια για αμφιβολίες, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 15.27 βρήκε το χαμηλό ημέρας των 4090,4 μονάδων, ακολούθησε αντίδραση έως λίγο ψηλότερα των 4108, στις 16.30 βρέθηκε στις 4104,09 για να έλθουν οι δημοπρασίες και βάζοντας τέλος στην αγωνία (!) τον έκλεισαν στις 4093,72 μονάδες με απώλειες 1,39%, ενώ ο τζίρος κάπως ενισχυμένος ξεπέρασε τα 298 εκατ. από τα οποία τα 25,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 186 πτωτικών και με 15 τίτλους να κλείνουν με απώλειες από 5 έως 12,66% δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω σχόλια.

Απλά ίσως αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια των Ελ. Καλώδια (με πολλές βοήθειες από τις δημοπρασίες), Ικτίνος, Ιμπέριο, Μπήτρος και Aspis Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v