Η... εικονική πραγματικότητα της Αφοί Μεσοχωρίτη

Η σκληρή γλώσσα των αριθμών "εκδικείται" τις γενικολογίες που αναφέρονται στις εκθέσεις πεπραγμένων των εισηγμένων. Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρία Αφοί Μεσοχωρίτη, της οποίας η μετοχή βρέθηκε κάτω από τα 30 λεπτά.  

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Η... εικονική πραγματικότητα της Αφοί Μεσοχωρίτη
Τι "ξέχασε" να αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης στα πεπραγμένα για το 2007 ή, αλλιώς, πώς η σκληρή γλώσσα των αριθμών "εκδικείται" τις γενικολογίες...

H έκθεση των πεπραγμένων του Δ.Σ. μιας εταιρίας προς τους μετόχους για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς έχει ως βασικούς στόχους να ενημερώσει εν συντομία πώς πήγαν τα πράγματα τη συγκεκριμένη περίοδο, ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί στο μέλλον και ποιοι ενδεχομένως είναι οι μελλοντικοί στόχοι.

Και όλα αυτά όχι μόνο εν συντομία αλλά και με εύληπτο τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να τα κατανοήσουν και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ανάγνωση λογιστικών καταστάσεων.

Δεν είναι όμως καθόλου λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εκθέσεις διαχείρισης καταντούν... εκθέσεις ιδεών, οι οποίες σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό αποτελούν "εικονική πραγματικότητα"!

Ας πάρουμε για παράδειγμα την έκθεση διαχείρισης για τα αποτελέσματα της κατασκευαστικής εταιρίας Αφοί Μεσοχωρίτη, σύμφωνα με την οποία: 

*  Σε ό,τι αφορά τον κλάδο, αναφέρεται ότι "ο κατασκευαστικός κλάδος θεωρείται από τους σημαντικότερους στην ελληνική οικονομία" και πιο κάτω λέγεται πως "το Δ΄ ΚΠΣ, που ακολουθεί το τρίτο, παρότι μικρότερο, δημιουργεί σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προγράμματα ασφαλή επιχειρηματικό ορίζοντα για τις κατασκευαστικές εταιρίες του χώρου την επόμενη δεκαετία". 

*  Για την εταιρία αναφέρεται: "Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και δίνουν τη δυνατότητα τόσο σε αυτή όσο και στις θυγατρικές της να ατενίζουν ευοίωνα το μέλλον τους". 

*  Σε άλλο σημείο γράφεται: "Οι προοπτικές του ομίλου μας συνεχίζουν να είναι ελπιδοφόρες και η θετική τροχιά που διαγράφεται στις τελευταίες χρήσεις και στην αύξηση του κύκλου εργασιών έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον".

* Και ένα τελευταίο σημείο είναι το εξής: "...πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα είναι η επέκταση της δραστηριότητάς μας στη Βουλγαρία".

Η... ανώμαλη προσγείωση

Προφανώς, διαβάζοντας το κείμενο της έκθεσης κάποιος θα θεωρούσε ότι η εισηγμένη δραστηριοποιείται σε έναν πολύ δυναμικό και ασφαλή κλάδο. Κι επίσης ότι τόσο η ίδια όσο και οι θυγατρικές της, έπειτα από θετική πορεία κατά τις τελευταίες χρήσεις, ατενίζουν ευοίωνα το μέλλον τους.

Αυτά όμως ισχύουν μέχρις ότου δει κανείς τις λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης ή ακόμη και τα στοιχεία των πινάκων της ίδιας της έκθεσης. Αν το πράξει, τότε μάλλον θα αλλάξει διάθεση... Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1. Μπορεί μεν ο περυσινός κύκλος εργασιών να αυξήθηκε από τα 29,8 στα 33,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα προ φόρων κέρδη περιορίστηκαν μόλις στα 1.600 ευρώ (όσο το δώρο Χριστουγέννων ενός δημοσίου υπαλλήλου), έναντι 617 χιλιάδων πέρυσι...

2. Αν κάποιος συνεκτιμήσει ότι το 2006 υπήρξαν έκτακτες ζημίες 1,05 εκατ. ευρώ, τότε η λειτουργική υποχώρηση των κερδών δεν περιορίζεται στις 615 χιλ., αλλά υπερβαίνει το 1,6 εκατ. ευρώ...

3. Τα μετά από φόρους αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα (-641 χιλιάδες) και το μέρισμα που θα διανεμηθεί μηδενικό.

4. Πολλά κομμάτια περί γενικόλογων θετικών προσδοκιών περιλαμβάνονταν αυτούσια και στην έκθεση πεπραγμένων της... οικονομικής χρήσης 2006. Τι δεν περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση της εισηγμένης;

Για παράδειγμα, το πόσο ο οξύτατος ανταγωνισμός έχει συρρικνώσει στο "δεν πάει άλλο" τα περιθώρια κέρδους και επίσης το ότι η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε κάτω από τα 30 λεπτά, με αποτέλεσμα φέτος να ενταχθεί στην κατηγορία ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v