Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καπέλο" ΔΕΗ στην απελευθέρωση

Την ίδρυση εταιριών για διανομή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες στη συνέχεια θα καταστήσει θυγατρικές της ΔΕΗ (!) μαζί με τον ΔΕΣΜΗΕ προωθεί το ΥΠΑΝ από κοινού με 7 ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετη η Ε.Ε.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Καπέλο ΔΕΗ στην απελευθέρωση
Το «πράσινο φως» στη ΔΕΗ για την απορρόφηση του ΔΕΣΜΗΕ φαίνεται να δίνει η ελληνική πρόταση για τον διαχωρισμό των δικτύων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή.

Ο γενικός γραμματέας του υπ. Ανάπτυξης, κ. Κώστας Μουσουρούλης, μιλώντας πριν από λίγο στο Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, το σχετικό ρεπορτάζ του euro2day, αποκαλύπτοντας ότι το μοντέλο που επιδιώκεται να ακολουθηθεί στη χώρα μας είναι ανάλογο με αυτό της ΔΕΠΑ με τη ΔΕΣΦΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του τρίτου κύματος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Κομισιόν έχει προτείνει τον πλήρη διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς.

Η Ελλάδα μαζί με επτά άλλες χώρες έχει υποβάλει, όπως είπε ο κ. Μουσουρούλης, εναλλακτική πρόταση που περιλαμβάνει την ίδρυση εταιριών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων θα ανήκει στη ΔΕΗ. Η Επιχείρηση σχεδιάζει να απορροφήσει και τον σημερινό διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ). 

Για τις  εταιρίες αυτές η ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας, θα έχει τη δυνατότητα διορισμού του διοικητικού συμβουλίου και θα λειτουργεί ουσιαστικά στο μοντέλο της ΔΕΠΑ με τη ΔΕΣΦΑ.

Για την εξέλιξη αυτή υπάρχει αντίδραση από την πλευρά του ΔΕΣΜΗΕ και παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο euro2day διερωτήθηκαν εάν τελικά το μοντέλο αυτό θα εγκριθεί από την Κομισιόν, καθώς συνιστά στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ανάγκη να συνδεθούν οι αγορές της χονδρικής και λιανικής στον ηλεκτρισμό επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Ε. Λεκατσάς. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, εξήγησε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την καθιέρωση ρήτρας προσαρμογής την οριακή τιμή του συστήματος.

Όπως είπε ο ίδιος, εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, διαγράφεται ο κίνδυνος να ξεφύγει η αγορά όπως συνέβη στην Καλιφόρνια, όπου οδηγήθηκαν στην πτώχευση οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ρήτρα προσαρμογής κατά τον κ. Λεκατσά θα λειτουργήσει και υπέρ των καταναλωτών, καθώς θα αναπροσαρμόζεται και προς τα κάτω η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα τιμολόγια, επισήμανε ο ίδιος, πρέπει να αναλυθούν και να έχουν δομή που να περιλαμβάνει την οριακή τιμή συστήματος ή έναν μέσο όρο αυτής, καθώς επίσης όλες τις προσαυξήσεις από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή αλλά και το κέρδος του εμπόρου.

Βέβαια, μία τέτοια προοπτική, όπως είπε ο κ. Λεκατσάς, μπορεί να γίνει εφικτή σε μερικά χρόνια με την υιοθέτηση ενός προγράμματος εγκατάστασης σύγχρονων μετρητών που θα ελέγχουν το φορτίο και θα δίνουν κάθε φορά σήμα στην κατανάλωση πότε η ηλεκτρική ενέργεια είναι ακριβή.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Μιχάλης Καραμανής, ανέφερε ότι μέχρι το 2010 θα έχει εγκατασταθεί πρόσθετη ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας 1.200 MW - 1.300 ΜW.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης στον ηλεκτρισμό υπολογίζεται να γίνει μετά το 2010, συνεπώς διέγραψε ότι τόσο το φετινό όσο και το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να είναι δύσκολο σε ό,τι έχει να κάνει με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σρέντερ: "Υπάρχει ενεργειακή αλληλεξάρτηση Ευρώπης - Ρωσίας"

Υπέρ μιας σταθερής ενεργειακής σχέσης μεταξύ Ευρώπης - Ρωσίας τάχθηκε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Μιλώντας πριν από λίγο στο διεθνές συνέδριο για την ενέργεια, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει φόβος πολιτικής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και αυτό γιατί, όπως είπε, ήδη το 70% του φυσικού αερίου της Ρωσίας εξάγεται στην Ευρώπη, πράγμα που αναλογεί στο 25% του ρωσικού προϋπολογισμού.

"Κανένας Ρώσος πολιτικός δεν θα ταχθεί υπέρ της διακοπής αυτής της προμήθειας στην Ευρώπη, γιατί θα δημιουργηθεί χάος στη χώρα του", υποστήριξε ο κ. Σρέντερ. Συνεπώς, εκτίμησε ότι "η αλληλεξάρτηση είναι αμοιβαία".

Ο ίδιος, με σαφή τρόπο, άφησε να εννοηθεί πως οι εναλλακτικές προμηθεύτριες χώρες που υπάρχουν για την Ευρώπη δεν είναι ασφαλείς πολιτικά. Ανάμεσα σε αυτές ανέφερε τη Νιγηρία, τη Λιβύη, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, η οποία όπως είπε είναι προσανατολισμένη στις ΗΠΑ, και τέλος, το Ιράν, για το οποίο χαριτολογώντας πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να ρωτήσουμε πρώτα τις ΗΠΑ".

Άρα, το ερώτημα που τίθεται κατά τον κ. Σρέντερ είναι ποιες από τις παραπάνω χώρες θα ήθελε η Ευρώπη να έχει ως προμηθεύτριες, για να καταλήξει: "Η ενεργειακή πείνα μας χωρίς τη Ρωσία δεν μπορεί να κατευναστεί".

Ο κ. Σρέντερ απένειμε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση γιατί έλαβε, όπως είπε, μια σωστή στρατηγική απόφαση για τον South Stream και επανέλαβε τη σταθερή θέση του κατά της πυρηνικής ενέργειας και υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v