Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: "Σφίγγουν τα λουριά" στα Δ.Σ. των εισηγμένων

Προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των μέχρι τώρα επιδόσεων των κυπριακών εισηγμένων εταιριών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και αμοιβών μελών των διοικητικών συμβουλίων κινούνται οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου. 

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑΚ: Σφίγγουν τα λουριά στα Δ.Σ. των εισηγμένων
Την πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν τις μέχρι τώρα επιδόσεις των κυπριακών εισηγμένων εταιριών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και τις αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων εκδήλωσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Χ. Σταυράκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γ. Χαραλάμπους και ο πρόεδρος του κυπριακού χρηματιστηρίου κ. Γ. Κουφάρης.

Η όλη αυτή διαδικασία πηγάζει από τη φτωχική μέχρι τώρα ανταπόκριση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ορισμένων εισηγμένων εταιριών, καθώς και από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβάθμιση του ρόλου της εταιρικής διακυβέρνησης και ενός προσεκτικότερου συστήματος αμοιβών (θεωρείται ότι τα προϋπάρχοντα συστήματα συνέβαλαν στην κρίση των subprime loans) από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα για την Κύπρο, με πρόσφατο νόμο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποχρεώνει τα μέλη του Δ.Σ. να ανακοινώνουν τις συμβάσεις δανείων και τις τυχόν εμπορικές συναλλαγές τους με τις εισηγμένες εταιρίες για ποσά άνω των 170.000 ευρώ και σε περίπτωση όπου ισχύει κάτι τέτοιο τα συγκεκριμένα μέλη θα χάνουν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ., η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς "προειδοποιεί για τελευταία φορά" για τη σύσταση των ανεξάρτητων επιτροπών αμοιβών από πραγματικά ανεξάρτητα άτομα που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Από την πλευρά του το ΧΑΚ δίνει περιθώριο προθεσμίας στις εισηγμένες εταιρίες προκειμένου να υιοθετήσουν τις αρχές του νέου κώδικα, ο οποίος είναι πολύ αυστηρότερος από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v