Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο έχει τον πρώτο λόγο (και) για το ΧΑ

Οι αγορές "κρέμονται" από το… πετρέλαιο. Πολλά τα λεφτά και έντονη η κερδοσκοπία στα πετρελαϊκά συμβόλαια, με το στοίχημα να αφορά και στην Αθήνα. Στις τράπεζες και στα αποτελέσματα η προσοχή των παικτών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι κερδοσκόποι στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου διψούν για υψηλότερες τιμές στον μαύρο χρυσό. Διψασμένες, όμως, για αντίδραση εμφανίζονται και οι χρηματιστηριακές αγορές, η παράδοση των οποίων δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το Χ.Α., από τα πλέον ταλαιπωρημένα χρηματιστήρια της ευρωζώνης, είναι λογικό να βρίσκεται σε μέγγενη λόγω των σταθερών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, κυρίως από την πλευρά ξένων διαχειριστών.

Το γεγονός πως ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης και οι μετοχές του μεγέθους και της σημασίας όπως αυτή της Εθνικής βρίσκονται στο… χείλος των τεχνικών τους αντοχών αποτελεί ένα ισχυρό ποντάρισμα.

Υπάρχουν δυνατότητες και περιθώριο αντίδρασης, καθαρά τεχνικής βεβαίως, των τραπεζών, της Εθνικής σε αυτή τη χρονική στιγμή; Ή μήπως θα πρέπει να περιμένουμε τον 20άρη και τις τράπεζες χαμηλότερα;

Ερώτημα που απασχολεί τους ενεργούς παίκτες, οι οποίοι ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά πως εάν χαθούν σήμερα μεσοπρόθεσμες στηρίξεις τότε…

Η χρηματιστηριακή Εθνική - P&Κ περιλαμβάνει σε έναν κατάλογο υπεραπόδοσης 24 μετοχές εταιριών όπως ΜΕΤΚΑ, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και Φουρλής.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ανακωχή πωλήσεων στις τράπεζες και αυτό θα φανεί σήμερα και τη Δευτέρα. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank και το euro2day.gr έχει ακόμη μία ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση από12 αναλυτές.

Αποτελέσματα, όμως, ανακοινώνουν τη Δευτέρα η Marfin Investment Group, ο ΟΠΑΠ και η Αγροτική. Στη συνέχεια περιμένουμε τα μεγέθη των  εταιριώνΔΕΗ, ΚΑΕ, ΧΑΛΚΟΡ και Folli Follie.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση της αγοράς μας, που η πλειονότητα των παικτών ετοιμάζεται για τα χειρότερα, παίζεται ένα γερό στοίχημα για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση. Εάν αντιδράσουν οι ξένες αγορές, η παρτίδα μπορεί να σωθεί.

Στις διεθνείς αγορές πολλά παίζονται στην αγορά πετρελαίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr "Πετρέλαιο: Short squeeze & έκρηξη τιμών" επιχειρείται μία αρχική προσέγγιση ενός προβλήματος που έχει κυρίως κερδοσκοπικά και αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Την ίδια περίοδο, στη γερμανική αγορά δημοσίευμα του περιοδικού "Manager Magazin" κάνει λόγω για εξαγορά της Deutsche Postbank από κοινού από τις Allianz και Commerzbank.

Το πιθανότερο είναι πως η αρχή της συνεδρίασης θα είναι δύσκολη, καθώς για τον FTSE καταγράφηκε χθες χαμηλή τιμή στις 2.148,9 μονάδες και διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στο… χείλος των 2.150,5 μονάδων, όριο που αφήνει κάποιες ελπίδες.

Ωστόσο, η συνεδρίαση ξεκινά με ένα ισχυρό μειονέκτημα που αφορά στην Εθνική, καθότι τα 32,02 ευρώ αποτελούν χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης και το επόμενο (ίσως και το τελευταίο) εύρος στήριξης διαμορφώνεται προς τα 31,80 - 31 ευρώ.

Επιπλέον, από σήμερα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα 19 εκατ. νέες μετοχές της Εθνικής, που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος και έχουν πιστωθεί στους κωδικούς των δικαιούχων.

Στην περίπτωση που επιχειρηθεί αντίδραση μέσω τραπεζών, επιμένουμε πως χρήζει προσοχής η συμπεριφορά της Eurobank, που ομολογουμένως το πάλεψε χθες φτάνοντας μέχρι τα 18,12 ευρώ, για να κλείσει στα 17,74 ευρώ (με ελάχιστο τα 17,70 ευρώ), καθώς προέρχεται από γενναία υποχώρηση που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και από τη περιοχή των 20,48 ευρώ.

Έκτοτε, η Eurobank χάνει σταθερά έδαφος, μετρώντας 12 αρνητικές και μόλις δύο (στις 13 και στις 19/5) θετικές συνεδριάσεις. Την ίδια περίοδο, στη μετοχή της Eurobank έχουν αλλάξει χέρια περίπου 12,7 εκατ. μετοχές (σε σύνολο 522,3 εκατ. εισηγμένων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v