Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTΕ: Πόσο μοιραία η πτώση της τιμής;

Από τότε που επισημοποιήθηκε το ντιλ με τους Γερμανούς, η μετοχή του ΟΤΕ δεν έχει δει άσπρη μέρα, φέροντας στον νου ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος. Το ερώτημα είναι ποια απ' όλες της ταιριάζει.

OTΕ: Πόσο μοιραία η πτώση της τιμής;
Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ από τότε που το Δημόσιο επισημοποίησε τη συμφωνία μετόχων με την Deutsche Telekom (D.T.) είναι απογοητευτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πορεία της ήταν καλύτερη προηγουμένως. Απλώς, τότε υπήρχε η ελπίδα ότι κάτι θα αποκόμιζαν και οι υπόλοιποι μέτοχοι μειοψηφίας από το ντιλ.

Εκ των πραγμάτων, προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν είχε βάση.

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε 3,6% την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στα 18,22 ευρώ την Παρασκευή, απέχοντας παρασάγγας από τα 26 ευρώ όπου πούλησε η MIG ή τα 29,75 ευρώ όπου συμφώνησε να πουλήσει το Δημόσιο το δικό του 3%.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Είναι σίγουρο ότι το μυαλό πολλών διατρέχει η σκέψη μήπως τελικά η μετοχή του ΟΤΕ συμπεριφερθεί όπως η μετοχή μιας εκ των γνωστών εισηγμένων εταιριών που πέρασαν σε ξένο έλεγχο τα τελευταία χρόνια.

Αν δηλαδή ο ΟΤΕ θα έχει ανάλογη πορεία με μία εκ των Εμπορικής, Γενικής και Ρόκα.

Όποιος επιχειρεί μια τέτοια σύγκριση θα πρέπει να λάβει υπόψη του διάφορα δεδομένα.

Πρώτον, ο ΟΤΕ ανήκει σε διαφορετικό κλάδο από εκείνες και ελέγχεται μετοχικά και σε μεγάλο βαθμό διοικητικά από διαφορετική ξένη εταιρία (D.T.).

Δεύτερον, οι σημερινές συνθήκες της χρηματιστηριακής αγοράς δεν είναι ίδιες με εκείνες του 2004, του 2005 ή του 2006.

Για παράδειγμα, η Εμπορική Τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της Credit Agricole (CASA) τον Αύγουστο του 2006. Η CASA ελέγχει το 70% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, που σημαίνει ότι το free float της τράπεζας είναι πολύ μικρό.

Η μετοχή της Εμπορικής έκλεισε την Παρασκευή στα 19 ευρώ από 25 ευρώ που ήταν η τιμή της δημόσιας προσφοράς της CASA το καλοκαίρι του 2006. Είναι σαφές ότι όσοι μέτοχοι δεν την αποδέχτηκαν έχoυν χάσει λεφτά.

Στην περίπτωση της Γενικής Τράπεζας, η Societe Generale (SocGen) απέκτησε λίγο πάνω από το 50% της Γενικής την άνοιξη του 2004.

Από τότε μέχρι σήμερα η SocGen έχει ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της Γενικής, αυξάνοντας το ποσοστό της, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής απτό αποτέλεσμα.

Η μετοχή βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της, δηλαδή στα 10,5 ευρώ, τον Μάρτιο του 2006 κι από τότε ακολουθεί πτωτική πορεία, κλείνοντας την Παρασκευή στα 3,92 ευρώ.

Διαφορετική περίπτωση είναι της Ρόκας με την ισπανική Iberdrola. Η αρχική συμφωνία με τους βασικούς μετόχους έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2004, ενώ σήμερα η Iberdola κατέχει το 53% περίπου της εταιρίας.

Όσον αφορά στη μετοχή της Ρόκας, αυτή βρισκόταν στα 8 ευρώ στα τέλη του 2004 για να ακολουθήσει ανοδική πορεία που την οδήγησε πάνω από τα 22 ευρώ στις αρχές του 2007 και τα 24 ευρώ στα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Η μετοχή της Ρόκας έκλεισε στα 13 ευρώ την Παρασκευή.

Είναι σαφές ότι η εξαγορά των μειοψηφιών της Ρόκας από τους Ισπανούς θεωρείται κλειδί για τη μετοχή, που έχει καλύτερη συμπεριφορά από εκείνη της Εμπορικής και της Γενικής μέχρι στιγμής.

Όμως, στην περίπτωση του ΟΤΕ, η υπόθεση της δημόσιας πρότασης από την D.T. δεν "παίζει" τώρα και για αρκετά χρόνια ακόμη.

Το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ σε ελεύθερη διασπορά (free float) θα είναι 50% περίπου, ενώ είναι σαφές ότι μερικοί μεγάλοι μέτοχοι του Οργανισμού δεν θεωρούν ότι η συμφωνία μετόχων του Δημοσίου με την D.T. είναι ιδανική για ένα αποτελεσματικό μάνατζμεντ.

Από την άλλη πλευρά, είναι προς το συμφέρον όλων των μετόχων να δουν τη μετοχή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, το κλειδί είναι το μάνατζμεντ και η ικανότητά του να παράγει καλά νούμερα.

Αν το κατορθώσει, καλώς.

Αν όχι, προβλέπεται ταλαιπωρία. Ακόμη όμως είναι νωρίς να αποφανθεί κανείς επί αυτού, αφού δεν έχουν εμφανιστεί τα νέα μέλη και οι μάνατζερ της D.T.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v