Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

Αποτελέσματα για κάθε… γούστο έχει η εβδομάδα, που ξεκινά σήμερα με κλειστές τις αγορές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Υπό αμφισβήτηση, εάν χαθούν κρίσιμες στηρίξεις, και η μεσοπρόθεσμη τάση. ΟΠΑΠ, MIG, ΑΤΕ στο επίκεντρο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κλειστές παραμένουν σήμερα οι αγγλοσαξονικές αγορές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Λειτουργεί η Φρανκφούρτη, με τον DAX να ξεκινά από 0,3% - 0,4% χαμηλότερα, αλλά δεδομένης της ισχυρής παρουσίας αμερικανικών κεφαλαίων στο γερμανικό χρηματιστήριο, η ημέρα θα πρέπει να αναμένεται από πλευράς ενδιαφέροντος… χλομή.

Στην Αθήνα, εμείς έχουμε τα δικά μας, με λίγο έως πολύ γνωστές τις παρενέργειες της κρίσης και της αμφισβήτησης του τραπεζικού κλάδου από μερίδα ξένων παικτών.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής πριν από την έναρξη της μεθαυριανής συνεδρίασης αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το euro2day συγκεντρώνει την εκτίμηση 15 αναλυτών ισάριθμων επενδυτικών οίκων και σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα επιχειρείται να προσεγγιστεί όχι μόνο το α΄ τρίμηνο αλλά και σε ικανό βαθμό η συνέχεια για τον πρώτο τη τάξει όμιλο της αγοράς μας.

Η Εθνική θα μπορούσε να είναι ο… απρόβλεπτος, αστάθμητος παράγοντας που χρειάζεται η αγορά μας, καθώς θα επιμείνουμε ότι ακόμη και υπό αυτές τις αποθαρρυντικές συνθήκες οφείλεται μια ανοδική αντίδραση.

Ούτως ή άλλως για την Εθνική κρίνεται μέχρι την Τετάρτη, άντε Πέμπτη, η μεσοπρόθεσμη πλέον τάση. Με τη μετοχή να ξεκινά από τα 32,08 ευρώ, χαμηλό Παρασκευής τα 31,82 ευρώ και τις τελευταίες στηρίξεις σε απόσταση μερικών λεπτών.

Αυτές τις μέρες όμως ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, MIG, ομίλου ATEbank και αύριο των ΔΕΗ, Alpha Bank.

Για τον ΟΠΑΠ η τάση 30 ημερών είναι θετική, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 25,98 ευρώ (υψηλό 23/5 στα 26,28 ευρώ) και ένα καλό σερί στο διάστημα 20 έως και 23/5.

Ανάλογα θετικός είναι ο ΚΜΟ 30 για τη μετοχή του Marfin Investment Group, καθώς έχει αντιδράσει κατά 12,2% από τα 5,26 ευρώ, ενώ η ΑΤΕ έρχεται από ένα αρνητικό σερί 4 συνεδριάσεων και διόρθωση από το υψηλό των 2,81 ευρώ (20/5) μέχρι το χαμηλό της Παρασκευής στα 2,64 ευρώ, που αποτελεί και ελάχιστο ημέρας.

Η Alpha Bank ξάφνιασε τις τελευταίες δύο - τρεις εβδομάδες, χάνοντας 7,2% σε περίοδο 7 ημερών, έχοντας όμως προηγηθεί ισχυρή αντίδραση μέχρι τα 23,48 ευρώ (20/5).

Για τη ΔΕΗ αποτελεί προσωπική εκτίμησή μας πως σε εύθετο χρόνο και μετά τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, ενδεχομένως την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσε να ανοίξει και ζήτημα αλλαγών στην Επιχείρηση.

Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί την επιμονή γνωστών ισχυρότατων ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων οι οποίοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που εκδηλώνεται σε τιμές χαμηλότερα των 27 - 26 ευρώ (με χαμηλό περιόδου τα 25,36 ευρώ στις 15/5).

Την Πέμπτη, δηλαδή μία συνεδρίαση μετά την Εθνική, έρχεται η σειρά του ΟΤΕ, που έχει εξαιρετικά άσχημο διάγραμμα τόσο σε διάστημα 7 ημερών όσο και 30 αλλά και 3 μηνών.

Δεδομένων όλων αυτών, οι απαιτήσεις των παικτών θα πρέπει να θεωρούνται εξαιρετικά… ιδιαίτερες. Αυτό δικαιολογεί ενδεχομένως τις θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου που λαμβάνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις σε συμβόλαια του 20άρη, επιμέρους μετοχών του FTSE 20, αλλά και τον λογικό δανεισμό τίτλων που καταγράφεται τελευταία.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, η παράλληλη διάψευση από Κύπρου - Ελληνική ενδέχεται να δημιουργήσει, υπό προϋποθέσεις, μικρή… μόχλευση στη δεύτερη ταχύτητα του τραπεζικού κλάδου.

Τις τελευταίες ημέρες με αυξημένες συναλλαγές η Aspis Bank αντέδρασε κατά 20,5% (προς τα 2,88 ευρώ), με αρκετούς παράγοντες του Χ.Α. να εκτιμούν πως η έλευση Σορώτου προοιωνίζεται ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο σχήμα.

Με αυξημένες συναλλαγές διαμορφώθηκε η ανοδική τάση για τη Eurodrip (στο 1,02 ευρώ), με οδηγό το εξαιρετικό τρίμηνο η Nexans κράτησε κέρδη 9,3% μέχρι τα 6,10 ευρώ, Ικτίνος, Unibrain, ΚΡΕΚΑ, Creta Farm, Τεγόπουλος είχαν απόδοση μεγαλύτερη του 5%, όπως και Λυμπέρης (την περίοδο της αποχώρησης του εφοπλιστή κ. Ν. Πατέρα), Motor Oil (στα 16,40 ευρώ), ασφαλιστική Ασπίς Πρόνοια, Cyclon, Sanyo και ακόμη λίγες εισηγμένες.

Η μετοχή των ΚΑΕ -αύριο ανακοινώνονται τα μεγέθη του ομίλου- αντέδρασε κατά 3,7% μέχρι τα 11,74 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, αυτήν την εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να αποσαφηνιστεί η μεσοπρόθεσμη τάση, κατά πόσο δηλαδή η αγορά δεν θα αποφύγει τα χειρότερα (υποχωρώντας προς τις 3.950 - 3.980 μονάδες), ή θα δώσει μια ύστατη ανοδική αντίδραση, προς το υψηλό των τελευταίων ημερών, δηλαδή τις 4.298,9 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v