Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για μεγέθη Q1 της Εθνικής

Στα 843 εκ. € αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής στο α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 19,6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του TFN.

Δημοσκόπηση euro2day για μεγέθη Q1 της Εθνικής
Στα 843 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής στο α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 19,6%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν άνοδο 7,8% σε ετήσια βάση, στα 410 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2007 είχαν ενισχυθεί κατά 40 εκατ. ευρώ από έναν φορολογικό διακανονισμό σε σχέση με την τουρκική Finansbank.  

Προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Finance, Cheuvrex, Citigroup, Deutsche Bank, Dresdner Kneinwort, Eurobank Sec., Euroxx Sec., Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, KBW, Marfin Analysis, Piraeus Sec., Proton και UBS.

To εύρος των εκτιμήσεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους κυμαίνεται μεταξύ 810 εκατ. και 865 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τις εκτιμήσεις για ισχυρούς όγκους και ανθεκτικά περιθώρια χορηγήσεων και ισχυρά μεγέθη σε Τουρκία και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κ. Νατάσα Ρουμάντζη, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Piraeus Sec., τόνισε: «Σε λειτουργικό επίπεδο, τα αποτελέσματα θα είναι ισχυρά λόγω στιβαρών καθαρών εσόδων από τόκους εξαιτίας της αύξησης των χορηγήσεων και της σταθεροποίησης των spreads στα δάνεια. Όμως τα καθαρά κέρδη θα υποστούν πλήγμα από τα μειωμένα κέρδη από συναλλαγές και μια έκτακτη φορολόγηση ύψους 22 εκατ. ευρώ».

Ο αναλυτής της Alpha Finance, κ. Πέτρος Τσούρτης, αναφέρει: «Σε γενικές γραμμές, περιμένω ισχυρή ανάπτυξη σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται η τράπεζα, κάτι που θα ωθήσει τα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά οι προμήθειες και τα έσοδα από συναλλαγές θα διαμορφωθούν χαμηλότερα».

Ο κ. Carlos Berastain, αναλυτής της Deutsche Bank, σημειώνει σε έκθεσή του: «Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι θα διατηρηθούν οι αυξητικές τάσεις στις χορηγήσεις που παρατηρήσαμε στο δ΄ τρίμηνο, ενώ στα περιθώρια οι συνεχιζόμενες πιέσεις από το κόστος των καταθέσεων αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει από υψηλότερα spreads στις χορηγήσεις».

Η κ. Σοφία Σκούρτη της HSBC τονίζει: «Βλέπω ήπια ανάπτυξη στα κέρδη από την Ελλάδα λόγω μη ευνοϊκής δυναμικής στις καταθέσεις και μικρότερη ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες. Όμως, βλέπω ισχυρή ανάπτυξη στις δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται πάνω από 80% σε ετήσια βάση».

«Επίσης, προβλέπω αύξηση των καθαρών κερδών στην Τουρκία κατά 11%», πρόσθεσε η κ. Σκούρτη.

Ο αναλυτής της JP Morgan, κ. Paul Formanko, επισημαίνει: «Περιμένουμε καλό τρίμηνο για τη θυγατρική Finansbank στην Τουρκία, αλλά αναμένουμε επίσης και επιβράδυνση εντός του έτους».

Ο κ. Antonio Ramirez της Keefe, Bruyette & Woods σημειώνει: «Θα είναι δύσκολο τρίμηνο για την Εθνική, καθώς τα κέρδη από συναλλαγές θα διαμορφωθούν χαμηλότερα, από τη στιγμή που τα spreads στα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν διευρυνθεί. Καθώς ένα μεγάλο μέρος του ομολογιακού χαρτοφυλακίου της κατηγοριοποιείται στις συναλλαγές και δεν είναι διαθέσιμο προς πώληση, θα εμφανιστεί αρνητική επίδραση στην κατάσταση εσόδων - εξόδων».

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής για το α΄ τρίμηνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,8% σε ετήσια βάση, στα 410 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις των αναλυτών να κυμαίνονται από 370 εκατ. ευρώ έως 428 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν περιλαμβάνουν μια πιθανή έκτακτη φορολογική επιβάρυνση 22 εκατ. ευρώ που ενδέχεται να εγγραφεί στο α΄ τρίμηνο. Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2007 είχαν ενισχυθεί κατά 40 εκατ. ευρώ από έναν φορολογικό διακανονισμό αναφορικά με την τουρκική Finansbank, οπότε υπάρχει μη ευνοϊκή βάση σύγκρισης.

Η κ. Μαρία Κανελλοπούλου, αναλύτρια της Euroxx Securities, σχολιάζει: «Εάν αφαιρέσουμε τα έκτακτα στοιχεία του 2007 και του 2008, τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη θα πρέπει να διαμορφωθούν περίπου στα 409 εκατ. ευρώ από 340 εκατ. ευρώ πέρυσι, δείχνοντας μια υγιή αύξηση 20% σε ετήσια βάση.

Ο κ. Αλέξανδρος Κύρτσης της UBS τόνισε ότι περιμένει μόλις οριακή αύξηση στα καθαρά κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο λόγω «αδύναμων εσόδων από συναλλαγές, που προκύπτει από τη διεύρυνση των spreads στα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Η κ. Tania Gold της Dresdner Kleinwort σημείωσε: «Η ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων και ο καλύτερος έλεγχος του κόστους θα βοηθήσουν, αλλά θα υπάρχουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στην εγχώρια αγορά και αδύναμες προμήθειες».

Tα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Εθνικής εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 10,6%, στα 200 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να διαμορφώνονται μεταξύ 190 εκατ. και 216,5 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής κ. Κώστας Μανωλόπουλος της Marfin Analysis εξήγησε: «Θα επικεντρωθώ στην αύξηση των καταθέσεων, στην εξέλιξη των spreads και στο μίγμα καταθέσεων ταμιευτηρίου και προθεσμιακών καταθέσεων».

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 28 Μαΐου, πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v