Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διασώθηκαν οι 4.000 μονάδες!!!

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς ο Γενικός Δείκτης σε μία εντυπωσιακή επίδειξη αντοχών διέψευσε όλες τις “Κασσάνδρες” και πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 4000 μονάδων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς ο Γενικός Δείκτης σε μία εντυπωσιακή επίδειξη αντοχών διέψευσε όλες τις “Κασσάνδρες” και πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 4000 μονάδων(!).

Τώρα αν η σημερινή συνεδρίαση, σε επίπεδο Δείκτη, ήταν η έκτη συνεχόμενη πτωτική, ή η όγδοη αρνητική στις τελευταίες εννέα, αυτά είναι “ψιλά γράμματα” που συνεχίζουν να ενδιαφέρουν τους εναπομείναντες “λάτρεις” των στατιστικών.

Φευ, αν ισχύει το χρηματιστηριακό αξίωμα ότι “οι Αγορές δεν κάνουν λάθη επί μακρόν”, τα μηνύματα που αφήνει η Σοφοκλέους δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για συγκρατημένη αισιοδοξία, έστω και αν η συνεχιζόμενη συμπίεση των αποτιμήσεων φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Όμως ακόμα και αυτό το σενάριο να επικρατήσει, πόσοι από τους εμπλεκόμενους θα δουν την ανοδική κίνηση σαν ευκαιρία επαναξιολόγησης των αποτιμήσεων και αφορμή επανατοποθέτησης ρευστότητας και όχι σαν εξαιρετική ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών;

Δυστυχώς το Χ.Α. έχει ξεπεράσει το στάδιο της ανησυχίας και του πανικού και έχει εισέλθει σε αυτό της απόλυτης αδιαφορίας, κάτι που επιβεβαιώνεται επί καθημερινής βάσεως από το 1/3 και πλέον του ταμπλό που παραμένει συναλλακτικά “απονευρωμένο” (και σήμερα περίπου 130 μετοχές είχαν από μηδέν έως 5000 τεμ. όγκο συναλλαγών).

Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με το τράβηγμα των όποιων αγοραστών σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και την ανυπαρξία πωλητών σε άλλες περιπτώσεις, δημιουργεί σημαντικότατες στρεβλώσεις στην διαμόρφωση κλεισιμάτων, καθώς μία “ανοιχτή” εντολή μπορεί να διαμορφώσει ακραίες διακυμάνσεις.

Απόλυτα επιφυλακτικοί το σύνολο των αναλυτών, που επισημαίνουν ότι η διαγραμματική απεικόνιση του συνόλου (σχεδόν) των δεικτών στην Σοφοκλέους, δείχνει εικόνα “κρεμασμένης” Αγοράς, που απλά περιμένει τα χειρότερα, εκτός και αν αλλάξει δραματικά επί το θετικότερον το διεθνές κλίμα, με βίαιη υποχώρηση του πετρελαίου και σημαντική διόρθωση του ευρώ.

Ο FTSE έχει ένα τελευταίο στήριγμα στις 2080 και 2072 μονάδες, πριν κινηθεί προς τις 2049 και 2020, ενώ η όποια αντίδραση αν και όποτε έλθει θα πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2160 μονάδων για να επαναφέρει ψίγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Αναμενόμενη η σχετική αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, με τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να επιδεικνύουν λίγο καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να μειώνουν κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 4059 μονάδες. Από εκεί και πέρα περίπου κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 3976,15 και τελικό κλείσιμο στις 4003,79 με απώλειες 0,45%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 318 εκατ. από τα οποία τα 43 αφορούσαν “πακέτα”.

Για να φθάσει ο Δείκτης σε τέτοια μεγάλη επιτυχία χρειάστηκε εκτός από τον ΟΠΑΠ να εμφανιστούν αγοραστές στον τίτλο της Εθνικής, να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο MIG, Eurobank και Πειραιώς, περιορίσει τις απώλειές του ο ΟΤΕ, ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε την συνεδρίαση και ο Τιτάνας και αμετάβλητη η Motor oil.

Αντίθετα εντυπωσιακές απώλειες (-4,68%) και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για την Βιοχάλκο, υποχώρηση μεγαλύτερη του 2% για ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική και Μυτιληναίο, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Coca-Cola, Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια (ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να χάνουν περισσότερο του 3%), Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, MPB.

Ασφαλώς και η θετική εικόνα αυξάνει τις τάξεις των απαισιόδοξων με 67 ανοδικές μετοχές (ενδοσυνεδριακά ήταν σαφώς λιγότερες) έναντι 170 πτωτικών και 29 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 10,26%.

Alter, Mevaco, Eurodrip, Forthnet, Unibrain, Άλφα Γκρίσιν, Τηλέτυπος και ΔΟΛ μεταξύ των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών που θα χρειαστούν διάρκεια για να αυξήσουν τους όποιους “θαυμαστές” τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v