Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμές για αντίδραση ψάχνει το Χ.Α.

Από τις αγορές με τη χειρότερη απόδοση στην Ευρώπη η ελληνική, καλείται να εκμεταλλευτεί την όποια αφορμή για ανοδική αντίδραση προσφέρουν τα ξένα χρηματιστήρια. Αλλιώς, τα αποτελέσματα θα επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μία από τις τελευταίες αφορμές για αντίδραση, σε αυτή τη φάση των αγορών, παίζεται σήμερα - αύριο. Με τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης να μη λειτουργούν χθες, η σημερινή συνεδρίαση στη Wall παρουσιάζει ενδιαφέρον για αρκετούς, αλλά κυρίως τεχνικούς, λόγους.

Σε αυτή τη φάση των αγορών, η UBS έρχεται να προειδοποιήσει εκ νέου και για άλλες «μαύρες τρύπες», ενισχύοντας την εκτίμηση όσων θεωρούν φρόνιμο να περιμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, αλλά και γ΄ τριμήνου, προτού καταλήξουν σε ασφαλέστερες προβλέψεις για τη συνέχεια.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε με μικρή ανοδική αντίδραση της τάξης του 0,2% -  0,3%, αν και στην Αθήνα, όπως εύστοχα παρατηρεί στο σημερινό του Εγερτήριο ο Νίκος Γ. Δρόσος, «είμαστε αυτόνομοι».

Είμαστε αυτόνομοι, όλως συμπτωματικώς και τυχαίως, τις περιόδους όπου αντιδρούν ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμαστε.

Παραμένουμε αυτόνομοι και σε φάσεις διόρθωσης, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν συγκριτικά περισσότερο απ’ ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο εύκολος… υπαίτιος είναι ο τραπεζικός κλάδος, που αναμφίβολα «ευθύνεται» τους τελευταίους μήνες για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του Χ.Α.

Όμως το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, καθώς αφορά στον βεβαιούμενο ρυθμό επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, στα ελλείμματα, στη ζοφερή εικόνα που παράγεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και πολύ συχνά αποτυπώνεται και σε επιχειρηματικές κινήσεις.

Είμαστε αυτόνομοι ακόμα και στο πώς εννοούμε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ή στο πώς ένας διορισμένος διοικητικός υψηλόβαθμος παράγων δείχνει την προτίμησή του προς τον στρατηγικό εταίρο που θα ήθελε να έχει η κρατικών συμφερόντων επιχείρηση την τύχη της οποίας διαχειρίζεται.

Για την τελευταία περίπτωση αλιεύουμε τα όσα άκρως ενδιαφέροντα επισημαίνονται για την ΕΥΑΘ στον Χαμαιλέοντα.

Για να μη θυμηθούμε παλαιότερα, μεσούσης της διαδικασίας για τη συμφωνία ΟΤΕ - Deutsche Telekom, τα όσα υποστήριζε αρθρογραφώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής»  ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης.

Θέλετε να πάμε μακρύτερα, αυτή τη φορά μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τελευταίες ημέρες και έργα του απερχόμενου διοικητή της ΤτΕ; Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» διαβάζουμε πως και ο επίτιμος από τούδε και στο εξής πρόεδρος της ΤτΕ, κ. Νίκος Γκαργκάνας, αναβαθμίζει και πριμοδοτεί κάπου 70 με 76 μεγαλοστελέχη της αυλής του.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά, αντιδιαστέλλοντας την πραγματικότητα, τα έργα και τις ημέρες των διορισμένων, απέναντι σε όσους κινούνται με κυρίως επιχειρηματική λογική.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες είναι σε γενικές γραμμές όπως τα περίμενε η αγορά. Κατά την εκτίμησή μας τη θετική έκπληξη την κάνει ο ΟΠΑΠ, που έχει μπροστά του ένα καλό τρίμηνο, η MIG, που παρά τις Κασσάνδρες επιβεβαιώνει την κεφαλαιακή της επάρκεια και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στο εγχώριο επιχειρείν (και όχι μόνο) αλλά και αρκετές εταιρίες μεσαίου βεληνεκούς.

Το κλίμα μπορεί να μη βοηθά τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση, αλλά κατά την εκτίμησή μας τα ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε εταιρίες όπως για παράδειγμα η Nexans (Alcatel), η Κρι Κρι, ο Βασιλόπουλος και βεβαίως αρκετές ακόμη που χρήζουν προσοχής και αναφοράς.

Προσοχής γιατί φαίνεται πως αρκετοί επιχειρηματίες «το πολεμούν» ακόμη και τώρα. Δεν καταθέτουν τα όπλα και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν. Αναφοράς γιατί σε μια επόμενη σταθεροποιητική φάση της αγοράς μας θα δικαιούνται καλύτερη τύχη στο… ταμπλό.

Αφήνουμε για τελευταίο το καθαρά τεχνικό μέρος, καθότι λίγο έως πολύ οι περισσότεροι δεν έχουμε και την πλέον αισιόδοξη προσέγγιση σε αυτή τη φάση, καθώς η διαγραμματική απεικόνιση βασικών δεικτών και μετοχών είτε είναι στο χείλος είτε ακόμα χειρότερα κάτω από το όριο στήριξης.

Στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα παρουσιάζει ενδιαφέρον η συμπεριφορά του Χ.Α., καθώς σήμερα - αύριο θα φανεί εάν υπάρχει περιθώριο αντίδρασης προς το τοπικό υψηλό των 4.317 μονάδων ή εάν θα πρέπει να εξοπλιζόμαστε για χαμηλότερα και για τα χειρότερα.

Ούτως ή άλλως με Alpha Bank, ΔΕΗ και Εθνική αύριο, το πιθανότερο είναι πως η βραχυπρόθεσμη τάση θα αποσαφηνιστεί σε μεγάλο βαθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v