Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Πρωταγωνιστής η Εθνική

Τα αποτελέσματα της ΕΤΕ και το αμερικανικό ΑΕΠ είναι αυτά που κυρίως διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση σε Αθήνα και διεθνή χρηματιστήρια. Ζητούμενη η ανοδική αντίδραση σε μια... τραυματισμένη αγορά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η Εθνική δίνει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα, με την ανακοίνωση πριν από λίγο των οικονομικών αποτελεσμάτων της. «Ψιλά γράμματα» υπάρχουν, βέβαια, αλλά δεδομένης της συγκυρίας η αγορά καλείται σε λίγο να αξιολογήσει το δείγμα γραφής του α΄ τριμήνου.

Η μετοχή της Εθνικής μπορεί να αντέδρασε χθες, προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, μέχρι τα 31,92 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 40,6 εκατ. ευρώ, όμως τις τελευταίες επτά ημέρες διορθώνει από τα 35 ευρώ.

Οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής από την αρχή του χρόνου και τα 46,9 ευρώ προσεγγίζουν πλέον το 32%.

Από μια άποψη η συσχέτιση διόρθωσης (τιμής μετοχής και χρηματιστηριακής αξίας) και οικονομικών αποτελεσμάτων είναι σε κάποιο βαθμό δυσανάλογη.

Οι αναλυτές στην πλειονότητά τους επιφυλακτικοί, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα ιδιαίτερα προβληματισμένοι, εκτιμούν πως η διαμόρφωση του 20άρη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα των 2.130 - 2.135 μονάδων αποτελεί αποθαρρυντική ένδειξη.

Να σημειωθεί πως στις 23/5 ο FTSE 20, συνεχίζοντας την υποχώρησή του από τα υψηλά των 2.256,4 μονάδων (19/5) κυμαινόταν στις 2.134,4 μονάδες. Εάν αντιδράσει σήμερα ο 20άρης και δώσει απαραίτητα σε κλείσιμο τιμές εντός ή και υψηλότερα του εύρους (2.130 - 2.135), θα μπορούμε να ποντάρουμε σε… σώσιμο της παρτίδας.

Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση και στο ενδεχόμενο αντίδρασης -καθαρά τεχνικής μορφής- προτού επιβεβαιωθεί (ή διαψευστεί) η προοπτική περαιτέρω υποχώρησης των αγορών.

Πέρα από την Εθνική, όμως, που επηρεάζει σήμερα τη συνεδρίαση, οι ξένες αγορές, ειδικότερα η αμερικανική, κινούνται στον ρυθμό προεξόφλησης της ανακοίνωσης αύριο του Αμερικανικού Εθνικού Προϊόντος. Η τεχνικής μορφής χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall ενδέχεται να αποτελεί προοίμιο για τις επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις.

Στο Χ.Α. (και όχι μόνο) «πρώτο θέμα» είναι οι αποκαλύψεις Βγενόπουλου για ΟΤΕ - D.T., με τις εκατέρωθεν εκτιμήσεις, σχόλια και αναφορές που διατυπώνονται (*).

Στον ΟΤΕ, τα όσα αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος για δημόσια πρόταση εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την κατάρρευση της τιμής από τα 20,84 ευρώ (14/5) μέχρι τα χθεσινά χαμηλά των 17,40 ευρώ.

Ο ΟΤΕ στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις μετρά οκτώ αρνητικές, καθώς κυρίως βραχυπρόθεσμα κεφάλαια δείχνουν να εγκαταλείπουν το πλοίο.

Μια άλλη μετοχή που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται, κατά την εκτίμησή μας δικαιολογημένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο ΟΠΑΠ.

Η διοίκηση του οργανισμού, έπειτα από καθυστέρηση ετών, κινείται επιτέλους και προς το εξωτερικό, στοχεύοντας προς Ανατολάς στην Τουρκία.

Η μετοχή τις τελευταίες 30 ημέρες αποδίδει κατά 11,2%, στο επταήμερο κερδίζει 6,9% και σήμερα μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η κορύφωση της αντίδρασης.

Το χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό για τη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι τα 27,78 ευρώ, η μετοχή «ξεκινά» σήμερα από τα 26,68 ευρώ, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 2,2 εκατ. τεμαχίων (αξίας 60,4 εκατ. ευρώ).

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η αντίδραση μετοχών επιμέρους εταιριών, που λόγω αποτελεσμάτων βρίσκονται στο προσκήνιο. Από τον Νίκα, τα κέρδη του οποίου υποχωρούν κατά 6,25% στο τρίμηνο, την Creta Farm που επιβεβαιώνει τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της τάξεως του 3,39%, των Folli Follie που «ταλαιπωρούνται» μετά και την τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank, τη Frigoglass για τη μετοχή της οποίας η Εθνική - Π&Κ αυξάνει την τιμή στα 24 ευρώ από τα 23, στη SingularLogic, όπου η προσφορά των «βιαστικών» απορροφάται σε τιμές χαμηλότερα των 2,8 - 2,7 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση διαμορφώνεται για Alter (με αυξημένες συναλλαγές 30.156 τεμαχίων), Eurodrip στο 1,03 ευρώ, Ηλεκτρονική Αθηνών στα 6,96 ευρώ, Άλφα Γκρίσιν στα 2,64 ευρώ, Forthnet στα 5,36 ευρώ, αλλά και των Unibrain, Newsphone, Fashion Box, Lamda Development, ΔΟΛ και ακόμη ορισμένων μετοχών με απόδοση μεγαλύτερη του 2% χθες.

Για Βάρδα, Αεροπορία Αιγαίου, Νηρέα και Ridenco η ανοδική αντίδραση συνοδεύτηκε από σχετικά καλές συναλλαγές.

(*) Για τα επίκαιρα των ημερών θέματα περί ΟΤΕ - Deutsche Telekom αντιγράφουμε από τη σημερινή «Ελευθεροτυπία» και τη στήλη ο Τύπος των Ήλων του Γιάννη Τριάντη: «Ύμνος στον κ. Βγενόπουλο; Όχι βέβαια. Ας τον υμνήσουν οι μέτοχοι της εταιρίας του και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Όμως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Βγήκε χθες στην επιτροπή της Βουλής και έδωσε πειστικές απαντήσεις, κάνοντας "δυο λεπτά" τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους Γερμανούς, καθώς και τα φληναφήματα για συμπαιγνία κυβέρνησης - Marfin».

Η αναφορά γίνεται ειδικά από την «Ελευθεροτυπία», μια εφημερίδα που μόνο φιλικά προσκείμενη προς την πλευρά Βγενόπουλου δεν μπορεί να θεωρηθεί. Και αυτό έχει τη σημασία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v