Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tριτοκοσμική «βοήθεια» για μετοχές

Ο αποκαλούμενος Τρίτος Κόσμος θεωρούνταν ανέκαθεν πηγή προβλημάτων για τη Σοφοκλέους και τις άλλες αγορές της Δύσης. Όμως, στη σημερινή συγκυρία έχει όλα τα φόντα για να εξελιχτεί σε φονέα των αρκούδων.

Tριτοκοσμική «βοήθεια» για μετοχές
Το ράλι ανακούφισης του προηγούμενου διμήνου αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Οι ώριμες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 10% από τα χαμηλά επίπεδα όπου βρέθηκαν στα μέσα Μαρτίου.

Όμως, η Morgan Stanley μας υπενθύμισε πρόσφατα ότι τα χειρότερα μπορεί να είναι και μπροστά μας αν οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη εισέλθουν σε παρατεταμένη περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.

Με βάση την εμπειρία της δεκαετίας του 1970, κάτι τέτοιο θα ήταν ό,τι χειρότερο για τους ταύρους.

Οι τελευταίοι διαπιστώνουν έντρομοι ότι ο δείκτης S&P 500 ακολουθεί ανάλογη πορεία με εκείνη του 1973 από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Τι θα μπορούσε να σώσει την παρτίδα;

Η απάντηση είναι εύκολη: Η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, όπως άλλωστε έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

Η υποχώρηση της τιμής του αργού κάτω από τα 129 δολάρια το βαρέλι έδωσε ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Το πετρέλαιο είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα ως καταλύτης για ράλι στις μετοχές και στα ομόλογα.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου ρίχνει τον πληθωρισμό και τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη.

Όμως, πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η παγκόσμια δίψα για τον μαύρο χρυσό δεν δείχνει έντονα σημάδια κορεσμού και η προσφορά δεν μπορεί να την παρακολουθήσει;

Η απάντηση είναι απλή.

Ο κυριότερος λόγος που η παγκόσμια ζήτηση δεν κάμπτεται παρά τις υψηλές τιμές οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ΟΟΣΑ δεν αισθάνονται έντονα το δάγκωμα των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου επειδή οι κυβερνήσεις τους τις επιδοτούν.

Όμως, η απόφαση της Ινδονησίας να περικόψει τις επιδοτήσεις το προηγούμενο σαββατοκύριακο σε συνδυασμό με τα σήματα και τις ενέργειες άλλων χωρών, όπως η Ινδία, θα μπορούσε να βάλει χαλινάρι στο πιο «δυναμικό» κομμάτι της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο ότι η ζήτηση πετρελαίου από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ που επιδοτούν τις τιμές εκτιμάτο στο 30% και πλέον της παγκόσμιας κατανάλωσης την προηγούμενη χρονιά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Φυσικά, όλα αυτά παίρνουν χρόνο και δεν υπάρχουν ακόμη σινιάλα ότι η κυβέρνηση της Κίνας, που αντιπροσωπεύει το 35% της αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου την τελευταία 5ετία, ετοιμάζεται να λάβει παρόμοια μέτρα.

Πάντως, η μείωση των επιδοτήσεων για πετρέλαιο των τριτοκοσμικών χωρών ίσως αποδειχτεί πιο αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης των μετοχών στη Σοφοκλέους και σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές της Δύσης σε σχέση με άλλα μέτρα όπως η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed.

Eξ ου και η τριτοκοσμική βοήθεια στις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v