Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε τρίμηνα και ΑΕΠ των ΗΠΑ οι "ελπίδες"

Χθες έβαλε το… χεράκι της η Εθνική και αντέδρασε το ΧΑ. Εάν σήμερα βοηθήσουν οι αμερικανοί, μπορεί η διάθεση για «μόχλευση» στις ξένες αγορές να συντηρήσει την τάση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η Εθνική εχθές, το αμερικανικό Εθνικό Προϊόν σήμερα, είναι οι ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης σε Αθήνα και ξένα χρηματιστήρια.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αιχμή την Εθνική και αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου, τερματίστηκε ένα αρνητικό σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά κατά 86 μονάδες και να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας των 4.091,03 μονάδων.

Ενδοσυνεδριακό υψηλό στη διάρκεια της πτωτικής φάσης, είναι οι 4.232 μονάδες (στη συνεδρίαση της 20/5) περιοχή που αποτελεί επιθυμητό στόχο αλλά συνάμα και αντίσταση για την τάση.

Αναλογικά, ζητούμενη θα πρέπει να θεωρείται η επαναπροσέγγιση των υψηλών της ίδιας περιόδου και για τη μετοχή της Εθνικής, δηλαδή των 35 ευρώ, με τη μετοχή να διαμορφώνεται στα 33,9 ευρώ που ήταν και το υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης.

Είναι ενθαρρυντικό πως στις τελευταίες δυο ανοδικές για την Εθνική συνεδριάσεις, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 3,5 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας κοντά στα 118 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό επιβεβαιώνει την εισροή και βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για σήμερα-αύριο.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε με μικρά κέρδη (0,4%), ενώ σε σχετικό θέμα γίνεται αναφορά για τα υψηλά 5 εβδομάδων των ασιατικών αγορών.

Τάση στις αγορές διαμορφώνεται και, εάν βοηθήσουν σήμερα οι ανακοινώσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ, θα μπορούσε να διαμορφωθεί τουλάχιστον σήμερα-αύριο.

Με αυτή την προσέγγιση θα είχε ενδιαφέρον πέραν του ενδεχόμενου της συντήρησης της φοράς τραπεζικών μετοχών και τίτλων του 20άρη, η δυναμική ενός ευρύτερου μέρους του… ταμπλό.

Για παράδειγμα στην Centric (στα 2,42 ευρώ με 10,5%), πραγματοποιήθηκαν χθες συναλλαγές 275.000 τεμαχίων, άλλων 107.000 στην Ελτον (0,95 ευρώ με 7,9%), περίπου 795.000 στην Eurodrip (1,10 ευρώ με 6,8%), Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή, Δρομέα, νέα ιστορικά υψηλά για την Fashion Box στα 3,12 ευρώ, επαναπροσέγγιση των 3,86 ευρώ για το Υγεία, των 3,52 ευρώ για την Βαλκάν Εξπορτ και των 4,66 ευρώ για τη Μηχανική, αλλά και των Μπουτάρη, Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, Sprider και ακόμη ορισμένων με αυξημένες συναλλαγές.

Σε αυτό το κομμάτι της αγοράς διάθεση για συντήρηση της τάσης υπάρχει, με την προϋπόθεση πως θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και ο διεθνής περίγυρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v