Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλει αρετή και τόλμη…

Στη σύντομη χρονική "ανάσα" που μας δίνει η χθεσινή άνοδος του "μαγαζιού", θα τολμήσω να αναρωτηθώ εάν όντως ζούμε σε μία Δημοκρατία ή εάν το πολίτευμά μας είναι εντέλει …αγνώστου ταυτότητος.

Θέλει αρετή και τόλμη…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στη σύντομη χρονική "ανάσα" που μας δίνει η χθεσινή άνοδος του "μαγαζιού", θα τολμήσω να αναρωτηθώ εάν όντως ζούμε σε μία Δημοκρατία.

Ούτε καν εάν η Δημοκρατία αυτή είναι του λεγόμενου "δυτικού" τύπου, εάν είναι στη χώρα που γέννησε την ίδια την έννοια, ή εάν αφορά σε ένα εντελώς διαφορετικό πολίτευμα, αγνώστου ταυτότητος ή προσδιορισμού, που παραπέμπει σε μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Η απορία μου αυτή αφορά σε όσα σύσσωμη η χώρα αντίκρισε χθες από την οθόνη της τηλεόρασης, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά.

Σοβαρά, σαφώς βίαια και -τελικώς- αιματηρά επεισόδια, σε δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, εκ μέρους ομάδων φοιτητών που αντιτίθενται αφενός στην καθολική συμμετοχή του φοιτητικού σώματος στις πρυτανικές εκλογές και αφετέρου -στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης- στο τετραετές αναπτυξιακό πλάνο, που εξέταζε χθες η Σύγκλητος του Αριστοτελείου.

Εάν έχουμε οδηγηθεί στο σημείο μικρές μειονότητες να υιοθετούν βίαια μέσα για να επιβάλουν στην πλειονότητα των συμφοιτητών τους αλλά και στην εκλεγμένη κυβέρνηση τη θέλησή τους, απολαμβάνοντας κάποιου είδους ιδιότυπης ασυλίας, τότε… τι ακριβώς καλούμεθα να πράξουμε;

Ασφαλώς όχι να ασχοληθούμε με τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τι σημασία έχει να το πράξουμε αυτό, όταν υπό τη σκέπη ενός κακώς εννοούμενου "ασύλου", το Πανεπιστήμιο έχει καταστεί άντρο απολυταρχικών ιδεολογιών και των εκφραστών τους;

Χαρακτηριστικό δε του απολυταρχικού χαρακτήρα της μειονότητας που λέει "όχι" στις πρυτανικές εκλογές είναι ακριβώς το γεγονός ότι αντιτίθεται στη συμμετοχή όλων των φοιτητών σε εκλογές για την ανάδειξη των δασκάλων τους. Στυγνότερο "όχι" στην ίδια την έννοια της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης καταδίκασε τα επεισόδια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη πράξη βίας και βιαιοπραγίας εναντίον εκλεγμένου πρύτανη όσα συνέβησαν στο ΑΠΘ, και μίλησε για απαξίωση των πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.

Είναι όμως μόνον εκεί το ζητούμενο;

Η αποκατάσταση δημοκρατικών αρχών και αξιών δεν έρχεται μόνο με την καταδίκη των τετελεσμένων γεγονότων…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v