Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το σενάριο των 4.830 μονάδων

Οι πίκρες και οι απογοητεύσεις είναι περισσότερες από τις χαρές στη Σοφοκλέους. Υπάρχει όμως ένας παράγοντας που υφίσταται και θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 4.800 μονάδες μέσα στη χρονιά.

Σοφοκλέους: Το σενάριο των 4.830 μονάδων
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, λένε μερικοί.

Όμως, στη Σοφοκλέους, που καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με όλες τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές από την αρχή του έτους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χάσει κάθε ελπίδα για φέτος.

Η πιστωτική κρίση, η άνοδος του πετρελαίου και η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν επιβαρύνει το κλίμα.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.

Οι απώλειες του δείκτη MSCI - Ελλάδας που παρακολουθούν πολλά ξένα χαρτοφυλάκια υποχωρεί κάπου 20% περίπου από την αρχή του 2008.

Η υποχώρηση του χρηματιστηριακού δείκτη είναι μεγαλύτερη από την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη του 2008, οδηγώντας το Ρ/Ε που υπολογίζεται με βάση τα κέρδη των 12 τελευταίων μηνών (trailing) κοντά στο 13 και το Ρ/Ε με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2008 κοντά στο 12,3.

Με άλλα λόγια, η ελληνική αγορά είναι τόσο φθηνή σήμερα όσο και ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI - Ευρώπης με βάση τα αναμενόμενα κέρδη του 2008.

Όμως, τα τελευταία 4 χρόνια η Σοφοκλέους διαπραγματεύεται με κάποιο "καπέλο" (premium) σε όρους Ρ/Ε σε σχέση με τον MSCI - Ευρώπης και όχι μόνο λόγω των συγκριτικά καλύτερων αναπτυξιακών προοπτικών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο μέτρο που οι αγορές ομαλοποιηθούν δεν αποκλείεται το premium να εμφανιστεί.

Είτε όμως κοιτάζει κανείς τον Γενικό Δείκτη είτε τον δείκτη MSCI - Ευρώπης και προσπαθεί να εκτιμήσει πού θα μπορούσε να οδηγηθεί φέτος η Σοφοκλέους, καταλήγει στον ίδιο παρονομαστή.

Τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων.

Όταν ξεκίνησε η χρονιά, οι διάφορες εκτιμήσεις ήθελαν τα κέρδη ανά μετοχή του Γενικού Δείκτη να αυξάνονται από 10% μέχρι 17%.

Στους μήνες που μεσολάβησαν οι προσδοκίες προσγειώθηκαν και οι υποβαθμίσεις των αναλυτών οδήγησαν τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή κοντά στο 5%.

Αν λοιπόν υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη της Σοφοκλέους, αυτή μπορεί να προέλθει κυρίως από εκεί: από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει το γαϊτανάκι των υποβαθμίσεων των προβλέψεων για τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η σύνδεση των τιμών των μετοχών με την κερδοφορία των εταιριών.

Αν λοιπόν αυτό επιτευχθεί και η αύξηση του 5% στα κέρδη ανά μετοχή του Γενικού Δείκτη γίνει πραγματικότητα, είναι εύλογο να περιμένει κανείς η Σοφοκλέους να ξαναδεί τα επίπεδα των 4800 μονάδων και πλέον μέσα στη χρονιά.

Με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μέση τιμή της τάξης των 4.600 μονάδων το 2007 και  μια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 5% το 2008 τον φέρνει στις 4.830 μονάδες κι ακόμη υψηλότερα φέτος, για να θυμηθούμε τον χονδρικό τρόπο υπολογισμού (rule of thump) της Eurobank Securities.

Πρόκειται σίγουρα για ένα σενάριο που φαντάζει αισιόδοξο σε αυτήν τη χρονική στιγμή.

Δεν μπορεί όμως να θεωρηθεί ανέφικτο.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v