Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εισηγμένο μπουλούκι του Σαββάτου…

Ίσως ως λαός να είμαστε… της «τελευταίας στιγμής», αλλά 48 ώρες πριν από την εκπνοή της σχετικής διορίας να μην έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα τριμήνου περισσότερες από τις μισές εισηγμένες είναι μάλλον εντυπωσιακό…

Το εισηγμένο μπουλούκι του Σαββάτου…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και ακόμη καλύτερο "weekend".

Ένα "weekend" το οποίο, αν μη τι άλλο, ελπίζουμε ότι θα είναι διαφωτιστικό σε σχέση με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών στην πάλαι ποτέ "Σοφοκλέους".

Ίσως ως λαός να είμαστε… της "τελευταίας στιγμής", αλλά 48 ώρες πριν από την εκπνοή της σχετικής διορίας να μην έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα τριμήνου περισσότερες από τις μισές εισηγμένες είναι μάλλον εντυπωσιακό ακόμη και για εμάς…

Έως χθες, 29η τρέχοντος του σωτηρίου έτους 2008, μόνον 143 εταιρίες -επί συνόλου περίπου τριακοσίων εισηγμένων- είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από τα "χαρτιά" του 20άρη μόνον 4 εταιρίες δεν είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα (ποσοστό μάλλον μικρό), ενώ από τα χαρτιά του 40άρη ο αριθμός όσων δεν είχαν δημοσιεύσει ήταν 17 (ήτοι λίγο κάτω από τη "μέση") και, τέλος, από τα χαρτιά του 80άρη συνολικά 49 εταιρίες δεν είχαν κάνει τον κόπο 48 ώρες πριν από τη λήξη της διορίας να μας πουν τα αποτελέσματά τους.

Το φαινόμενο της καθυστέρησης, της εξάντλησης των ορίων που παρέχει ο νόμος για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, προφανώς δεν είναι τωρινό. Σειρά χρηματιστηριακών συντακτών έχει καυτηριάσει το φαινόμενο κατά το παρελθόν.

Σήμερα, βέβαιον είναι ότι πολλές εταιρίες δημοσιεύουν αποτελέσματα. Το ότι αύριο, όμως, ημέρα λήξης της σχετικής διορίας, η χρηματιστηριακή αγορά είναι κλειστή (Σάββατο γαρ…) εντείνει τον αρνητικό αντίκτυπο του γεγονότος και δημιουργεί σαφή ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι "ιθύνοντες" ορισμένων εισηγμένων εταιριών αντιμετωπίζουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Πιστεύουν ότι η αγορά θα τους "τιμωρήσει" για τυχόν αρνητικά αποτελέσματα;

Ίσως, ορθά, όμως έτσι είναι τα "πράγματα" στο χρηματιστήριο, όπως και στη ζωή.

Πιστεύουν ότι η μεσολάβηση του σαββατοκύριακου θα αμβλύνει το όποιο ψυχολογικό φορτίο όσων είναι τοποθετημένοι επί των μετοχών τους; Ίσως.

Πιστεύουν ότι με το να "κρυφτούν" στην αγέλη, ή μάλλον στο "μπουλούκι" που επιλέγει να δημοσιεύσει αποτελέσματα την ύστατη ώρα, θα γλιτώσουν από τις τυχόν αρνητικές συνέπειες… Και πάλι ίσως.

Όμως, με τη στάση τους αυτή "εξομολογούνται" (για να χρησιμοποιήσω έναν μάλλον επιεική όρο) ορισμένα πράγματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.

Και αυτό για όσους έχουν νου και γνώση μπορεί να σημάνει ορισμένα πράγματα σχετικά με την περαιτέρω στάση τους έναντι του "χαρτιού"… που οι εταιρίες αυτές έχουν εισαγάγει στο χρηματιστήριο.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v