Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Το κλαμπ των υποτιμημένων

Ο πέλεκυς της κρίσης έχει πέσει επί δικαίους και αδίκους. Όμως, ορισμένες μετοχές συνεχίζουν να ξεχωρίζουν. Το ερώτημα είναι ποιος έχει δίκιο. Η αγορά που τις έχει τιμωρήσει ή εκείνοι που τις θεωρούν αγοραστική ευκαιρία;

Μετοχές: Το κλαμπ των υποτιμημένων
Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται λέει ο λαός κι έχει δίκιο.

Το ίδιο ισχύει για τους επενδυτές.

Ο καλός επενδυτής φαίνεται στα δύσκολα, όταν δηλαδή τα πράγματα στις αγορές δεν πάνε καλά.

Η σημερινή περίοδος είναι μία απ' αυτές, αφού η διεθνής κρίση δεν επιτρέπει στην κάθε κυρα-Μαρία να ποντάρει στην ανοδική τάση της αγοράς και να βγάζει λεφτά εύκολα.

Υπό αυτήν την έννοια, η επιλογή μετοχών με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, γνωστή διεθνώς ως stock picking, αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Η αναζήτηση υποτιμημένων μετοχών πριν αυτές γίνουν αντιληπτές από την υπόλοιπη αγορά είναι ένα σωστό πρώτο βήμα.

Όμως, για κάποιον που κατανοεί ότι στη σημερινή εποχή κουμάντο στις χρηματιστηριακές αγορές κάνουν τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι σημαντικό να προσθέσει δύο ακόμη κριτήρια.

Ένα απ’ αυτά είναι το μέγεθος ή αν προτιμάτε η κεφαλαιοποίηση της εν λόγω εταιρίας. Τα 10 δισ. ευρώ είναι ένα καλό ύψος για να μπει ο πήχης.

Ένα άλλο κριτήριο είναι το υψηλό ποσοστό των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά (free float).

Τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια είναι πιθανότερο να προτιμήσουν να μπουν σε μια εταιρία που ικανοποιεί τα ανωτέρω κριτήρια παρά σε κάποια άλλη που έχει είτε μικρότερο μέγεθος, είτε μικρό free float, είτε και τα δύο.

Μια και μιλάμε για υποτιμημένη μετοχή, θα ήταν προτιμότερο επίσης να έχει καλό παρελθόν στην «παραγωγή» θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και να υπόσχεται ικανοποιητική αύξηση κερδών, π.χ. άνω του 5%, φέτος που θεωρείται δύσκολη χρονιά.

Ζητάει πολλά αυτός ο επενδυτής όταν θέλει να ικανοποιούνται όλα τα παραπάνω κριτήρια;

Μάλλον όχι.

Αν σκρινάρουμε τη Σοφοκλέους και τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές θα ανακαλύψουμε αρκετές τέτοιες που ικανοποιούν τα κριτήρια, αλλά από ελληνικής πλευράς μόνο μία.

Την Εθνική Τράπεζα, που έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες υποτιμήσεις (derating) σε όρους Ρ/Ε σε σχέση με τις άλλες του κλαμπ των υποτιμημένων και της αγοράς από την αρχή της χρονιάς.

Μαζί της θα βρούμε τις μετοχές γνωστών εταιριών όπως οι Nokia, France Telecom, Enel, Bayer, Deutsche Boerse, Lafarge, Telefonica και άλλες.

Το γεγονός ότι η Εθνική ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, που θεωρείται ακόμη επίφοβος, δεν λειτουργεί υπέρ της. Ούτε το γεγονός ότι αντλεί σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της από την τουρκική αγορά.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι τα μεγάλα κέρδη βγαίνουν όταν κάποιος επενδύει εκεί όπου οι πολλοί διστάζουν να μπουν, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v