Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το... ξανασκέφτηκαν οι αγοραστές

Μετά το χθεσινό ενθουσιασμό, οι αγοραστές προχώρησαν σήμερα σε μικρή κατοχύρωση κερδών. Υπεραπόδοση για Alpha, Ιntralot, ΜΟΗ, Κύπρου και ΜPB. "Ξύλο" σε ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ,ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μετά τα “πυροτεχνήματα” και τον ενθουσιασμό της χθεσινής συνεδρίασης και αφού η σημερινή ξεκίνησε με ανοδική “ουρά”, τόσο στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στην Σοφοκλέους οι αγοραστές έδειξαν να το ξανασκέφτονται και προχώρησαν σε μικρή κατοχύρωση κερδών.

Αυτό δεν επηρέασε τόσο τον Τραπεζικό δείκτη (+0,92%) που έκλεισε με κέρδη σαφώς μεγαλύτερα του Γενικού, όπως επίσης δεν έδειξε να αφορά μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που έτσι κι αλλιώς και χθες μάλλον με δυσφορία ακολούθησαν την ανοδική αντίδραση των “μεγάλων” του ταμπλό.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικοί εγχώριοι καταλύτες η Σοφοκλέους θα συνεχίζει να έχει ιδιαίτερα υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς Αγορές, ενώ μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, μέχρι το επόμενο deal, ή μέχρι να αρχίσει κάποια κινητικότητα, τέτοια που θα μπορεί να δώσει “καύσιμο” στο χαμηλό ενδιαφέρον, προκειμένου τα όποια ανοδικά ξεσπάσματα να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της μίας ή μιάμιση συνεδρίασης και από εκεί και πέρα όποιος προλάβει και “αποβιβαστεί” πρώτος.

Σε αυτή την συνεδρίαση των “μικτών διαθέσεων” κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η σαφής μείωση της μικτής και καθαρής αξίας συναλλαγών, η διττή εικόνα των Δεικτοβαρών τίτλων και βέβαια η επιστροφή στην πρώτη θέση των τίτλων με τελικό αρνητικό πρόσημο.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην Αγορά Παραγώγων, όπου όσοι δραστηριοποιούνται εκεί επέλεξαν να ακολουθήσουν το κλίμα που επικρατούσε στην υποκείμενη, μειώνοντας μάλιστα δραστικά τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ούτε λόγος για τις συναλλαγές των συμβολαίων του FTSEM, όπου συνεχίζουν σε παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση, ακολουθώντας ουσιαστικά το κλίμα που επικρατεί στην spot Αγορά, όπου ο έτσι κι αλλιώς περιορισμένος τζίρος έχει επικεντρωθεί (κατά το πλείστον) στους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με καλύτερες υποσχέσεις, όμως το τελικό κλείσιμο δεν πρόσθεσε κάτι. Έτσι και όσον αφορά τον FTSE παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2185, 2195 και 2212 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2153 και 2129 μονάδες.

Στις μετοχές του 20αρη ασφαλώς και ξεχωρίζει το +3,69% της Alpha Bank που μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας και ουσιαστικά πήρε τα υπόλοιπα κέρδη από αυτά που έχασε χθες υποχωρώντας από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για την Intralot και του 2% για Κύπρου και Motor oil (με επιθετικούς αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης, αλλά έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Coca-Cola και MPB και θετική μεταβολή για ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Εθνική (τεχνικά, συνεχίζει να ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 34,50 ευρώ) και Πειραιώς.

Αντίθετα μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις εμφανές “profit taking” στον ΟΠΑΠ (-3,36%), με αξιοσημείωτες απώλειες Αγροτική, Ελ. Πετρέλαια, Μιτιληναίος, ΟΤΕ και Τιτάνας και αρνητικό κλείσιμο για Eurobank, MIG, Ταχ. Ταμιευτήριο και Βιοχάλκο.

Ο Γενικός δείκτης όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε με “ανοδική ουρά” φθάνοντας μέχρι τις 4127,08 μονάδες, κάποιος πρώτος προβληματισμός από πλευράς αγοραστών τον γύρισε στην περιοχή των 4084, αντίδραση μέχρι τις 4090, όμως μετά τις 15.36 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4069,34 μονάδες, στις 16.30 βρέθηκε στις 4080,98 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4091,72 με οριακά κέρδη 0,04%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 283 εκατ. από τα οποία τα 30,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Ασφαλώς όχι και η καλύτερη η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 131 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 12,94%.

Unibrain, FG Europe, Forthnet, Nexans, Ξυλεμπορία, Ζήνων, Νηρέας και ΟΛΠ μερικοί από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v