Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Θετικοί οι αναλυτές για το α΄ τρίμηνο

Η σωστή διαχείριση των δαπανών αλλά και η αύξηση των κερδών από τις βασικές δραστηριότητες "κρύβονται" πίσω από τα θετικά μεγέθη Q1 της Εθνικής, αναφέρουν οι αναλυτές. Τα σχόλια ξένων και εγχώριων οίκων.

Εθνική: Θετικοί οι αναλυτές για το α΄ τρίμηνο
Θετική υποδοχή επιφυλάσσουν ξένοι και Έλληνες αναλυτές στα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συγκράτηση των δαπανών, την ποιότητα της κερδοφορίας αλλά και τη σημαντική βελτίωση που εμφάνισαν τα κέρδη από βασικές δραστηριότητες.

"Εντυπωσιακά" χαρακτηρίζει τα βασικά κέρδη της Εθνικής η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Μαΐου, όπου διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή-στόχο των 48 ευρώ. Ο οίκος δίνει έμφαση στη σημασία των καθαρών εσόδων από τόκους και στα χαμηλά κόστη, τα οποία χαρακτηρίζει "έκπληξη".   

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της τράπεζας, αναφέρει η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 28/5 και τίτλο "Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο". Τα καθαρά κέρδη αναφέρονται ως υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων και ελαφρώς κατώτερα των προβλέψεων του οίκου.

Η Merrill Lynch δηλώνει ότι η Εθνική αποτελεί την αγαπημένη της επιλογή ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, διατηρεί τη σύσταση "buy" με τιμή-στόχο τα 45,8 ευρώ και τονίζει ότι διαπραγματεύεται με discount έναντι των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αναφέρει ακόμη ότι εντυπωσίασε η διαχείριση των δαπανών από την Εθνική καθώς αυτές ενισχύθηκαν κατά μόλις 6,9% σε ετήσια βάση.

Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Εθνική, σύμφωνα με την Credit Suisse. Ο οίκος δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του, διατηρώντας την τιμή-στόχο στα 48 ευρώ και τη σύσταση "overweight", ενώ εκτιμά το P/E στο 8,3.

Το θετικότερο στοιχείο των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί η υποχώρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου κατά 2 μονάδες βάσης σε τριμηνιαίο επίπεδο, επισημαίνει η Dresdner Kleinwort σε έκθεση με ημερομηνία 28 Μαΐου.

Ξεχωρίζει ακόμα τα ισχυρά μεγέθη της Finansbank υπογραμμίζοντας ότι το 30% της κερδοφορίας του ομίλου προήλθε από τις δραστηριότητες στην Τουρκία αλλά και τη σωστή διαχείριση των δαπανών.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 54 ευρώ και τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της εισηγμένης, τονίζοντας ότι "συνεχίζει να του αρέσει" η Εθνική.

Από την πλευρά της η Proton περικόπτει στα 47 ευρώ από 53,4 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "outperform".

H χρηματιστηριακή σε έκθεση με τίτλο "Cost Control pays off" τονίζει ότι η σωστή διαχείριση των δαπανών αντιστάθμισε την υποχώρηση από τα έσοδα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Στα 36,5 ευρώ από 37,2 ευρώ περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Marfin σε ξεχωριστή της έκθεση (29/5) διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "accumulate".

H χρηματιστηριακή περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα EPS της Εθνικής λόγω της επανεπένδυσης μερίσματος και της ύπαρξης περισσότερων μετοχών.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα τονίζει ότι κινήθηκαν αντίστοιχα με τις προβλέψεις, αλλά χαρακτηρίζει τα κέρδη της Εθνικής καλύτερα του αναμενομένου σε ό,τι αφορά την ποιότητα.

Παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα "σε όλες τις γραμμές" η χρηματιστηριακή δηλώνει ότι προτιμά να έχει πιο συντηρητική στάση απ'΄ ό,τι θα είχε σε άλλες περιστάσεις, λόγω του δεδομένου περιβάλλοντος.

Ωστόσο, προχωρά σε περιορισμένη ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα καθαρά κέρδη, λόγω των επιδόσεων στις δραστηριότητες του εξωτερικού και της καλύτερης του αναμενομένου πορείας του κόστους.

Ισχυρά κρίνει τα αποτελέσματα η Alpha Finance, τονίζοντας ότι αυτά οδηγήθηκαν από την ισχυρή ανάπτυξη των κερδών από βασικές δραστηριότητες, επαρκή έλεγχο του κόστους και χαμηλότερων του αναμενομένου προβλέψεων. Οι δύο ναυαρχίδες του ομίλου, η Finansbank και η UBB, συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, ενώ Ρουμανία και Σερβία δείχνουν να ανακάμπτουν. Επιπρόσθετα, η κεφαλαιακή δυναμική παραμένει ισχυρή.

Συνολικά, η Alpha Finance δηλώνει ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα και διατηρεί τη σύσταση "outperform" και την τιμή-στόχο των 53,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v