Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δικαίωμα για "υψηλές" βλέψεις τον Ιούνιο

Με "όπλα" στη φαρέτρα των αισιόδοξων την εντυπωσιακή εκτίναξη του τζίρου και την υπέρβαση τεχνικών ορίων την Παρασκευή, αναζητείται καλύτερη συνέχεια τον Ιούνιο για το ΧΑ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το καλύτερο για τον Μάιο μας το άφησαν για το τέλος. Τι κι αν ο μήνας ξεκίνησε από τις 4.303 μονάδες για να υποχωρήσει χαμηλότερα και των 4.000 στη συνέχεια, εν μέσω γενικευμένης απαξίωσης και απραγίας των ενεργών παικτών.

Η εύκολη κάλυψη της έκδοσης προνομιούχων μετοχών της Εθνικής στην αμερικανική αγορά, η επενέργειες της δεύτερης φάσης αναδιάρθρωσης των διεθνών δεικτών MSCI, ο εγκλωβισμός των «πτωτικών» παικτών – πωλητών σε MIG – Υγεία, αλλά και αρκετά επιμέρους έκαναν την διαφορά κυριολεκτικά στο νήμα.

Η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 4.176 μονάδες, κυρίως όμως η άνετη υπέρβαση των 2.195 μονάδων για τον FTSE και των 35-35,2 ευρώ για την Εθνική, δημιούργησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τελευταία συνεδρίαση, χθες.

Το γεγονός πως στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα έγιναν συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 370 εκατ. ευρώ μόνο σε δύο μετοχές (Εθνική, MIG), αλλά και τζίρος περισσότερος των 20 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank, Marfin Popular, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Eurobank που ενισχύθηκαν, αλλά και σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο που πιέστηκαν αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την συνέχεια.

Ούτως ή άλλως στόχος των ενεργών παικτών την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ήταν να αποφύγει η αγορά τα χειρότερα στο ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα του τετραχίλιαρου.

Οι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Εθνική από τα 36,5 ευρώ «βλέπει» με αξιώσεις την προσέγγιση του υψηλού Μαΐου, δηλαδή των 37,7 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως η MIG με το εντυπωσιακό χθες 10,03% ξεπερνά το υψηλό Μαΐου (6,22 ευρώ στις 16/5), με βλέψεις για υψηλότερα.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση ενεργών παικτών της αγοράς πως με την κίνηση της μετοχής της MIG υψηλότερα των 6-6,20 ευρώ απεγκλωβίζονται όλο και περισσότερα ενεργητικά κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Κεφάλαια που κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων θα μπορούσαν να επαναεπενδυθούν σε μετοχές του ομίλου Marfin, καθώς αυτός κερδίζει και πάλι την ουσία, την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων επενδυτών, ενώ με τις πολυεπίπεδες ενέργειές του δίνει ένα στίγμα των προθέσεων και της ισχύος του.

Είναι όμως εξίσου σημαντική η ζήτηση που παρουσιάστηκε για τις προνομιούχες μετοχές της Εθνικής, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται προς το 9%.

Σημαντικά κεφάλαια και δη αμερικανικά, καθώς κυρίως Αμερικανοί διαχειριστές φαίνεται να απορρόφησαν την προσφορά που εκδηλώνονταν την προηγούμενη εβδομάδα προς τα χαμηλά των 31,5 ευρώ.

Ήδη η Εθνική δίνει σημαντικές υπεραξίες μέσα σε μόλις λίγες συνεδριάσεις, προσφέροντας ανάσες ρευστότητας στο σύστημα.

Κάτι ανάλογο όμως παρατηρείται και από την αντίδραση της Alpha Bank, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, των Πειραιώς, Eurobank, αλλά και της Κύπρου, Alapis, Φουρλής, Μυτιληναίος.

Η εβδομάδα ξεκινά με σαφώς καλύτερη διάθεση, πόσο μάλλον εάν συντηρηθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, και με το πρώτο δείγμα γραφής να δίνεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το πιθανότερο είναι πως η διοίκηση του Τ.Τ. θα προτιμήσει να σοκάρει την αγορά. Με το να καταγράψει, κυρίως όμως να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος προκειμένου να προχωρήσει και πάλι από την αρχή.

Ήδη από τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας ισχυροί εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι και εφοπλιστές φαίνεται να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη διοίκηση του Τ.Τ., να ενισχύουν υπάρχουσες θέσεις, να αποκτούν καινούριες από τιμές χαμηλότερα ακόμα και των 11 ευρώ.

Εάν η θετική διάθεση και τάση συντηρηθούν είναι πολύ πιθανό πως η «μόχλευση» στα μικρομεσαία μπορεί να έχει συνέχεια εάν βοηθήσουν τα blue chips.

Δείγμα γραφής έδωσαν την Παρασκευή η Sprider (3,44 ευρώ), Αττικής, Βιοκαρπέτ, Centric, Πλαστικά Θράκης, Ζήνων, SATO, Byte, Pasal, αλλά και Σφακιανάκης, Χαλκόρ, Βιοτέρ, Dionic, Αττικές Εκδόσεις, Vivere, Ναυτεμπορική και ακόμη αρκετές από αυτόν τον χώρο.

---------------------

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «αν και το έργο της διάσπασης των 4.300 µονάδων έχει ξαναπαιχτεί χωρίς επιτυχία, τα νέα σήµατα αγορών στοχεύουν σε αυτό το τεχνικό φράγµα των διπλών κορυφών. Αν η συναλλακτική δραστηριότητα αυξηθεί και προσεγγίσει τα 350 µε 380 εκ. ευρώ ο Γενικός ?είκτης πιθανότατα θα πάει για το επόµενο όριο αντίστασης µεταξύ 4.450 και 4.500 µονάδων. ?ιαφορετικά η αγορά θα επιστρέψει στην ζώνη των 4.000 µονάδων τηρώντας το εύρος διακύµανσης (trading range) των τελευταίων δύο µηνών αναµένοντας κάποιο θετικό καταλύτη από το εγχώριο επιχειρηµατικό τοπίο ή την βελτίωση της εικόνας των ξένων αγορών για να απεγκλωβιστεί από το σφιχτό βραχυπρόθεσµο σχηµατισµό ο οποίος είναι απόρροια και των µετριότατων επιδόσεων κερδοφορίας του α’ τριµήνου».

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.176,51 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,72%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 19,35%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,39%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,63%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,25% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (7,38%), των Τραπεζών (6,83%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (6,10%), των Τροφίμων και Ποτών (5,48%) και της Υγείας (4,81%).

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-5,79%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,98%), των Ασφαλειών (-4,45%), των Πρώτων Υλών (-3,20%) και των Κατασκευών και Υλικών (-2,38%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Centric (22,12%), Βιοσώλ (17%), Φουρλής (15,73%), Εθνική Τράπεζα (13,78%), ΒΙΣ (13,43%), Υγεία (13,09%), Marfin Financial Group (11,53%), Νάκας (11,15%), Αττικές Εκδόσεις (10,76%) και Forthnet (10,38%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alma-Ατέρμων (-25%), Βιοχάλκο (-14,25%), ΑΕΓΕΚ (-12%), Σιδενόρ (-10,14%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-10%), Βαρβαρέσος (-9,80%), Χαλυβδοφύλλων (-9,09%), Autohellas (-7,77%), Ιπποτούρ (-7,50%) και Spider (-7,27%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v