Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG - Υγεία: Πανωλεθρία των short sellers

Στον έντονο ανταγωνισμό των short sellers με τους index trackers αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τα ισχυρά κέρδη της MIG και του Υγεία, τελευταία ημέρα της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, όπου εντάχθηκαν οι δύο μετοχές.

MIG - Υγεία: Πανωλεθρία των short sellers
Στον έντονο ανταγωνισμό των short sellers με τους index trackers αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν οι τίτλοι της MIG (10% στα 6,58 ευρώ)  και του Υγεία (13,68% στα 4,32 ευρώ) στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, τελευταία ημέρα της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, οπου είσηλθαν οι δυο μετοχές του ομίλου Marfin.

H προσπάθεια των short sellers να αναζητήσουν μετοχές από την αγορά προκειμένου να καλύψουν τις ανοικτές τους θέσεις σε αντίθεση με την ανάγκη των index trackers να καλύψουν το καλάθι των μετοχών τους με βάση τη βαρύτητα των μετοχών στους δείκτες MSCI δημιούργησε έκρηξη τζίρου και εκτίναξη των τιμών των δύο μετοχών.

Ειδικότερα, με ισχυρά κέρδη άνω του 10% έκλεισε ο τίτλος της Marfin Investment Group (εισήλθε στον δείκτη MSCI Standard Greece Index), με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να καταγράφεται λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, λόγω των αγορών της τελευταίας στιγμής από benchmark funds, μετά την είσοδο της μετοχής στον MSCI, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης αναδιάρθρωσης του δείκτη.   

Η είσοδος των διεθνών funds που "παίζουν" με βάση τους δείκτες αναφοράς όπως ο MSCI οδήγησαν σε εισροή κεφαλαίων και εκτίναξη του ημερήσιου όγκου συναλλαγών για τη μετοχή της MIG, στα 29 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων τα 17 εκατ. μετά το κλείσιμο της αγοράς.

H μετοχή του Υγεία που εισήλθε στον MSCI Greece Small Cap Index, έως τις 16:45 εμφάνιζε κέρδη 3,68% στα 3,94 ευρώ, με όγκο 91.651 μετοχών. Ωστόσο, στις δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 138.228 τεμαχίων, εκτινάσσοντας την τιμή στα 4,32 ευρώ με άνοδο 13,68%.

Παράγοντες της αγοράς διατυπώνουν τον προβληματισμό εάν οι short sellers και οι index trackers έχουν καλύψει τις ανάγκες τους, οι μέν πρώτοι για λόγους margin και οι δεύτεροι για την πλήρωση των αναγκών τους σε μετοχές προκειμένου να επιτύχουν τις απαιτούμενες ισορροπίες στο καλάθι των μετοχών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v