Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: 4+2 οίκοι ακτινογραφούν το τρίμηνο

Έμφαση στη χαμηλή αποτίμηση και στην αδυναμία που εμφάνισαν τα περιθώρια στο 3μηνο δίνουν ξένοι οίκοι, αισιοδοξώντας για την κερδοφορία της MPB και τους αυξανόμενους όγκους. Σχόλια και από HSBC- Π&Κ. 

MPB: 4+2 οίκοι ακτινογραφούν το τρίμηνο
Έμφαση στη χαμηλή αποτίμηση αλλά και στην αδυναμία που εμφάνισαν συγκριτικά τα περιθώρια στο τρίμηνο 2008 δίνουν τέσσερις ξένοι οίκοι, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το μέλλον της κερδοφορίας της MPB και τους αυξανόμενους όγκους.   

Υψηλότερα των εκτιμήσεων κρίνει τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank η Citigroup σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Μαΐου, χαρακτηρίζοντας τα έσοδα από προμήθειες αδύναμα, τα κόστη αντίστοιχα των προσδοκιών και τις δανειακές απώλειες (των 25 εκατ. ευρώ) χαμηλότερες των εκτιμήσεων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα κινηθούν ανοδικά στο δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένα, μεταξύ άλλων, από την ανάπτυξη του όγκου και την επανατιμολόγηση, προβλέπει ο οίκος. 

Στην έκθεση διατηρείται η τιμή-στόχος των 10,5 ευρώ και η σύσταση "buy", περιλαμβάνοντας μικρές μόνο αλλαγές στις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή. Με το δύσκολο α΄ τρίμηνο να έχει περάσει και με τις θετικές προσδοκίες ενός καλύτερου β΄ τριμήνου εν όψει, οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στην ελκυστική αποτίμηση των μετοχών (P/E 7,5 και με βάση τις εκτιμήσεις για το 2008 και το 2009 αντίστοιχα, έναντι 10 και 8,1 του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου), αναφέρεται.

"Θετική έκπληξη" χαρακτηρίζει η Cheuvreux τους κατ’ εξακολούθησην ισχυρούς όγκους τόσο στα δάνεια όσο και στις καταθέσεις της MPB, ενώ στα αρνητικά επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των καθαρών εσόδων από τόκους ήταν ηπιότερη των εκτιμήσεών της.

Στην έκθεση με τίτλο "Η τάση θα βελτιωθεί μετά το δύσκολο α΄ τρίμηνο" και με ημερομηνία 30 Μαΐου, ο οίκος αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με discount έναντι του ελληνικού τραπεζικού κλάδου που ξεπερνά το 20% και με P/E στο 8,4 (βάσει των εκτιμήσεων για το 2008). Η τιμή-στόχος είναι στα 6,2 ευρώ και η σύσταση "outperform".

Αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις της βρήκε η KBW τα καθαρά κέρδη της MPB. Όπως προκύπτει από έκθεση με ημερομηνία 29/5, στα ερχόμενα τρίμηνα αναμένεται ανάκαμψη στα περιθώρια και στις προμήθειες οδηγούμενη από επανατιμολόγηση των δανείων και συνεχιζόμενη ανάπτυξη των όγκων. 

Η μετοχή έχει υποαποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 28% από την αρχή του έτους, οπότε κατά την εκτίμηση της KBW οι πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις σε ό,τι αφορά τις συγκλίνουσες προβλέψεις έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Η μετοχή, κατά τον οίκο, είναι η φθηνότερη στο ελληνικό πεδίο. Η σύσταση είναι "οutperform" και η τιμή-στόχος στα 7,8 ευρώ.

Τη σύσταση "neutral" και την τιμή-στόχο των 6 ευρώ διατηρεί για την MPB η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 29/5, όπου χαρακτηρίζει το τρίμηνο "απαιτητικό" και επισημαίνει την "πολύ ισχυρή αύξηση στα δάνεια και στις καταθέσεις". Ο οίκος τονίζει ότι εν μέρει τις θετικές επιδράσεις αντιστάθμισαν οι επιδόσεις των περιθωρίων - γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή του κυπριακού χαρτοφυλακίου σε επιτόκιο ΕΚΤ, στις χαμηλότερες αποδόσεις των καταθέσεων σε δολάρια και στον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η UBS μειώνει ελαφρά τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της MPB το 2008, τονίζοντας ότι η κερδοφορία θα κινηθεί ανοδικά τα επόμενα χρόνια.  

Εθνική - Π&Κ και HSBC

Απογοητευτικά σε επίπεδο εσόδων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου η HSBC, επισημαίνοντας ωστόσο τη θετική εικόνα σε επίπεδο περιορισμού κόστους. Όπως αναφέρει η HSBC, πάντα θεωρούσε πως το business plan ήταν υπεραισιόδοξο.

Με το δεδομένο των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, η χρηματιστηριακή θεωρεί πως και οι νέες προβλέψεις είναι αισιόδοξες, αναφέροντας πως η δική της πρόβλεψη κάνει λόγο για κέρδη στα 528 εκατ. ευρώ το 2008 έναντι του εύρους των 500 - 600 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της τράπεζας.

"Μικτά" είδε τα αποτελέσματα της MPB η Εθνική - P&K, τονίζοντας πως εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη των όγκων και σημαντικά χαμηλότερα περιθώρια. Όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή, τα κέρδη του 2008 θα είναι στο κατώτερο όριο του εύρος 500 - 600 εκατ. ευρώ που προέβλεψε η ίδια η τράπεζα (εκτιμά 526 εκατ. ευρώ), καθώς η απόπειρα της επανατιμολόγησης στοιχείων ενεργητικού θα παρεμποδίσει την αύξηση των όγκων.

Η Εθνική - P&K διατηρεί τη σύσταση "οverweight" για λόγους αποτίμησης, καθώς όπως επισημαίνει η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E στις 8,2 φορές τα εκτιμώμενα για το 2008 κέρδη ανά μετοχή και στη 1,84 φορά το εκτιμώμενο για το 2008 book value, που είναι τα μικρότερα μεγέθη του κλάδου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v