Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σύννεφα" για 217 εισηγμένες στο Q1

Αρνητικό πρόσημο (-15,3%) καταγράφουν τα κέρδη 217 εισηγμένων που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις 3μήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μ. Χατζηδάκη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Oι καταλύτες, τα highlights.

Σύννεφα για 217 εισηγμένες στο Q1
* Τα πλήρη αναλυτικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εταιριών και ο σχολιασμός από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

Αρνητικό πρόσημο (-15,3%) καταγράφουν τα συνολικά κέρδη 217 εισηγμένων** που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις α΄ τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Από τις εταιρίες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα οι 147 ήταν κερδοφόρες και οι 68 ζημιογόνες. Από τις 147 κερδοφόρες οι 86 ενίσχυσαν την κερδοφορία, οι 54 τη μείωσαν, ενώ 7 πέρασαν σε κέρδη από ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2007.

Από τις 68 ζημιογόνες οι 25 διεύρυναν τις ζημίες τους, οι 25 τις μείωσαν, ενώ 33 κατέγραψαν ζημίες από κέρδη την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τη μεγαλύτερη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσαν (ανά κλάδο) οι εξής: Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (161%), Χημικά (96%), Διαχείριση ακίνητης περιουσίας (58%), Εταιρίες Συμμετοχών και παροχής Συμβούλων (55%), Τυχερά Παιχνίδια (53%).

Την υψηλότερη αύξηση στα κέρδη κατέγραψαν οι: Ασπίς Πρόνοια (6.312%), Χατζηκρανιώτη (3.417%), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (1.285%), FG Europe (705%).

Τη μεγαλύτερη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσαν (ανά κλάδο) οι εξής: Επιβατηγός ναυτιλία (-260%), Κατασκευές (181%), Εκδόσεις - εκτυπώσεις (117%), Είδη - λύσεις πληροφορικής (100%), Μεσίτες ασφαλίσεων (97%).

Έχασαν έδαφος αλλά όχι ουσία


Για πρώτη φορά μετά το δ΄ τρίμηνο του 2002 οι εισηγμένες εταιρίες εμφάνισαν κάμψη στα μεγέθη της κερδοφορίας τους. Παρά την αυξημένη δραστηριότητα και τα ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν το πιο δύσκολο τρίμηνο από πλευράς συγκυριών τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος.

Οι τράπεζες, η MIG, ο ΟΠΑΠ και τα διυλιστήρια έσωσαν μεν την εικόνα, ωστόσο τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά αφού στο β΄ τρίμηνο της περυσινής χρήσης σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 3,5 δισ. ευρώ στη γραμμή των καθαρών κερδών. 

Βάσει των συνθηκών που επικρατούν τους δύο μήνες (Απρίλιος και Μάιος) του φετινού β΄ τριμήνου, σχολιάζει ο κ. Χατζηδάκης, η ψαλίδα των απωλειών είναι πιθανότερο να ανοίξει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει το 20%, σε σχέση με τις απώλειες της κερδοφορίας του α΄ τριμήνου οι οποίες αναμένεται να κλείσουν μεταξύ -11% και -15%.

Ωστόσο, αν τα λειτουργικά αποτελέσματα επιμείνουν να κινούνται σε αυξητικούς ρυθμούς άνω του 10% στο β΄ εξάμηνο η ψαλίδα μπορεί να κλείσει.

Παράγοντες που επηρέασαν το τρίμηνο

Η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την Πήγασος, δείχνει μια σχέση κερδοφόρων προς ζημιογόνες εταιρίες 3 προς 1 όταν πέρυσι η αναλογία αυτή ήταν σταθερά σε κάθε τρίμηνο στο 4 προς 1.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα εντός των ζημιογόνων εταιριών, με τις μισές από αυτές να προέρχονται από κέρδη και μεγάλο μέρος να διευρύνει τις περυσινές απώλειες.

Αν σε αυτά τα δεδομένα προστεθεί το γεγονός ότι το 25% των εταιριών παρουσίασε κάμψη στην κερδοφορία του, τότε είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη κακή επιχειρηματική περίοδο, τουλάχιστον εντός των συνόρων, η οποία επηρεάστηκε από μια ασυνήθιστα μεγάλη και παρατεταμένη σε διάρκεια λίστα αρνητικών παραγόντων:

- Η ανατίμηση του ευρώ και η σημαντική απόσταση έναντι του δολαρίου επηρέασαν την εξαγωγική δραστηριότητα των εταιριών που έχουν έκθεση σε αγορές εκτός Ευρώπης. Στο κομμάτι των ισοτιμιών αρνητική επίδραση είχαν και οι συναλλαγματικές διαφορές με χώρες κυρίως των Βαλκανίων, οι οποίες όμως επιμερίστηκαν και στις καθαρές θέσεις των εταιριών.

- Τα ακριβά καύσιμα λόγω των τιμών του πετρελαίου αύξησαν σημαντικά το κόστος παραγωγής στον τομέα της ενέργειας, στις μεταφορές, στη βαριά βιομηχανία και στον κλάδο χημικών.

- Οι απεργίες στα λιμάνια και το κλείσιμο της αγοράς την περίοδο της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αφαίρεσαν ημέρες και όγκους πωλήσεων από τη δραστηριότητα του τριμήνου.

- Εποχικοί λόγοι όπως η μετατόπιση της αγοραστικής περιόδου του Πάσχα μείωσαν συγκυριακά τον ρυθμό των πωλήσεων σε εταιρίες του λιανικού εμπορίου.

- Η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες, όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό πέρυσι, όπου η εμφάνιση κερδών από πωλήσεις χρεογράφων, συμμετοχών και παγίων δημιούργησε μεγάλες «ανισορροπίες» και εντυπώσεις στην τελική γραμμή. Επιπλέον, οι ζημιογόνες επενδυτικές εταιρίες και οι συμμετοχές σε τράπεζες και εταιρίες holding «κόστισαν» περί τα 100 εκατ. ευρώ (5%) στο τελικό αποτέλεσμα.

- Η αδύναμη χρηματιστηριακή αγορά άλλαξε τον προσανατολισμό στους ισολογισμούς των εταιριών, αφού η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση κάποιων θετικών νέων στο δυσμενές κλίμα του α΄ τριμήνου έδωσε την ευκαιρία στις διοικήσεις πολλών μικρών κυρίως εταιριών να λύσουν φορολογικές εκκρεμότητες, να απαξιώσουν αποθέματα, συμμετοχές και μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις, να ενισχύσουν τις προβλέψεις τους και να αυξήσουν τις επενδυτικές δαπάνες τους. Η επιλογή του «timing» αυτών των κινήσεων εκτιμούμε ότι καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα χρηματιστηριακή απαξίωση.

- Από την άλλη πλευρά, τα θετικά έκτακτα αποτελέσματα περιορίστηκαν σε αναπροσαρμογές στην εύλογη αξία των ακινήτων καθώς και σε υπεραξίες στον υπολογισμό των εμπορικών αποθεμάτων.

3M 2008 Highlights

- Τα κέρδη των τραπεζών αφορούν στο 50,8% του συνόλου.

- Καμία επενδυτική εταιρία δεν εμφανίζει κέρδη. Μέσα σε ένα τρίμηνο «εξαφανίστηκαν» όλα τα κέρδη του 2007.

- Δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των εκδόσεων. Η πτώση των κυκλοφοριών και η αύξηση του κόστους λόγω των προσφορών έχουν οδηγήσει από νωρίς σε μεγάλες ζημίες τους ηγέτες του κλάδου.

- Δύσκολη αναμένεται να είναι η χρονιά και στην ακτοπλοΐα. Εκτός από το σημαντικά αυξημένο κόστος του πετρελαίου, ο ανταγωνισμός φαίνεται ότι θα επηρεάσει την τιμολογιακή πολιτική αφαιρώντας έσοδα.

- Αξιόλογα κέρδη στον κλάδο πληροφορικής, ο οποίος δείχνει να ανακάμπτει με αργό ρυθμό. Αύξηση σε τζίρο, βιώσιμο λειτουργικό περιθώριο και αυξητική τάση στα κέρδη.

- Δυνατό τρίμηνο για τις εταιρίες: Βασιλόπουλος, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, S&B, Alapis και ΕΥΔΑΠ. Σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επισημαίνουμε τις θετικές επιδόσεις από Σφακιανάκη, Moda Bagno, Μπήτρο και Nexans.

- Ισχυρά αρνητική, για ένα ακόμη τρίμηνο, είναι η εικόνα της κλωστοϋφαντουργίας, με τις εταιρίες να διευρύνουν σημαντικά τις ζημίες.

Η συνέχεια…

Η αγορά προεξόφλησε πολύ νωρίτερα την πιθανότητα μείωσης των καθαρών κερδών, με αποτέλεσμα η πίεση που δέχτηκαν πολλοί τίτλοι να πάρει χαρακτηριστικά υπερβολής τιμολογώντας τη συνέχιση των απωλειών και στο επόμενο οικονομικό τρίμηνο του έτους.

Ακόμα και έτσι είναι νωρίς για να υποστηριχτεί ότι η χρονιά χάθηκε, αφού υπάρχουν προϋποθέσεις αναστροφής του κλίματος από οργανικές αιτίες. Η αύξηση των εσόδων από τόκους στις τράπεζες, τα θετικά λειτουργικά κέρδη των κυριότερων βιομηχανικών ομίλων και μια σειρά από εν δυνάμει βελτιώσεις που αναμένουμε λόγω των γεγονότων τα οποία μεσολαβούν έως το τέλος του έτους (αθλητικά γεγονότα, αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, βελτίωση των αποδόσεων στις αγορές και στην κυκλοφορία του χρήματος) εκτιμούμε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη «μεγάλη επιστροφή».

* Τα πλήρη αναλυτικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εταιριών και ο σχολιασμός από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

**Στις 217 εισηγμένες δεν περιλαμβάνονται τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας γιατί δεν έχει δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις για το α΄ τρίμηνο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v