Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ: Αύξηση 25,9% στα κέρδη α' τριμήνου

Αύξηση κατά 25,9% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας της ΓΕΚ στο α’ τρίμηνο του 2008 και ανήλθαν σε 13,1 εκ. ευρώ, έναντι 10,4 εκ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΓΕΚ: Αύξηση 25,9% στα κέρδη α τριμήνου
Αύξηση κατά 25,9% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας της ΓΕΚ στο α’ τρίμηνο του 2008 και ανήλθαν σε 13,1 εκ. ευρώ, έναντι 10,4 εκ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ανέρχονται σε 145,2 εκ. ευρώ, έναντι 95,6 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2007, αυξημένες κατά 51,9%. Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ διαμορφώθηκε σε 30,4 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 10,5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ΓΕΚ ανήλθαν σε 22,2 εκ. ευρώ έναντι εκ ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, αυξημένα κατά 6,7%. Η καθαρή ταμειακή θέση του Ομίλου ανήλθε σε 57,1 εκ ευρώ.

Στον τομέα του Real Estate, οι δραστηριότητες στην περιοχή των Βαλκανίων αποδίδουν καρπούς, καθώς σημαντικές αναπτύξεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύοντας την κερδοφορία του Ομίλου. Ο Όμιλος διερευνά συστηματικά την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, στοχεύοντας σε σημαντική επέκταση των εργασιών του στην εν λόγω περιοχή.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων από την εν λόγω δραστηριότητα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ανήλθαν σε 13,7 εκ ευρώ έναντι 11,5 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, η παραχώρηση της Ιόνιας Οδού και του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις εργασίες του Ομίλου στον τομέα αυτόν, συνεισφέροντας σημαντικά στις χρηματοροές και στην κερδοφορία, σε μακροχρόνια βάση.

Στον τομέα της παραγωγής Ενέργειας από θερμικές πηγές, ο Όμιλος κατασκευάζει την δεύτερη μονάδα του στην Βοιωτία, ισχύος 435 MW, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα στα μέσα του 2009, ενώ επιπλέον, προετοιμάζεται η τρίτη θερμοηλεκτρική μονάδα αντίστοιχης ισχύος. Τα επόμενα χρόνια, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 MW.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ

Σχετικά με τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 118.6 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 42.2%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν μείωση κατά 6.7%, ανερχόμενα σε 15.1 εκ. ευρώ έναντι 16.2 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 17,9%, ανερχόμενα σε 8,7 εκ. ευρώ έναντι 10,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, καθώς την περυσινή περίοδο υπήρξαν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη προερχόμενα από την πώληση ακινήτου.

Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2.8 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 48%.

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε περίπου 2,1 δις ευρώ, το 1/3 του οποίου προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Α.Ε, λειτουργεί 118 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ μέσα στο έτος αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία άλλα 59 MW.

Τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθαν σε 5,5 εκ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υπερέβησαν τα 4 εκ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Σχετικά με την συγχώνευση ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ, οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση της αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v