Θεαματικό φινάλε στο ΧΑ λόγω MSCI

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που αν μη τι άλλο χαρακτηρίστηκε από θεαματικό finish στον απόηχο των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI. Ποιοι ευνοήθηκαν, ποιοι έχασαν.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, που συνέπεσε να είναι ταυτόχρονα η τελευταία της εβδομάδας και του μήνα. Η εβδομάδα έκλεισε για τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 2,72%, ο Μάιος με απώλειες 0,89%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Δείκτη φτάνουν στο 19,35%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εκτός από ανοδικό βηματισμό διέθεται και θεαματικό φινάλε στο απόηχο των αλλαγών στους δείκτες MSCI που θα ισχύσουν από Δευτέρα.

Έτσι και βάσει αυτών των αλλαγών έχουν αποφασιστεί οι διαγραφές των εταιριών Βιοχάλκο, Folli-Follie, ΕΧΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil, ενώ προστίθεται στον δείκτη MSCI Standard Greece Index η MIG, ενώ από τον MSCI Greece Small Cap Index διεγράφησαν Μαΐλλης και Τεχνική Ολυμπιακή και προστέθηκαν Τράπεζα Αττικής, Υγεία, Sprider, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Μετά από αυτό ασφαλώς και υπάρχουν λιγότερες απορίες γιατί έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Βιοχάλκο (-6,23%, ενώ στις δημοπρασίες άλλαξαν χέρια περισσότερα από 2.100.000 κομμάτια), Ελληνική Τεχνοδομική (-2,88%) και Motor Oil (-6,59%).

Αντίθετα, ευνόητο είναι ότι στο υψηλό ημέρας με εντυπωσιακότατες συναλλαγές έκλεισε η MIG (+10,03%), ενώ επίσης στα υψηλά ημέρας έκλεισαν Τράπεζα Αττικής (+9,3%), Υγεία (+13,68%), Sprider (+13,16%).

Από εκεί και πέρα και πλην των όσων διαδραματίστηκαν στις δημοπρασίες, ήταν μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση με τον Δείκτη να οδηγείται σε υψηλότερα επίπεδα από Εθνική και MPB, και να υπεραποδίδει των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που έδειξαν να δέχονται θετικά την εξαγορά της Countrywide από την Bank of America, τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα α’ τριμήνου της Dell και βέβαια παραμένουν οι προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

Ευνόητο είναι ότι με όλα αυτά που συνέβησαν στις δημοπρασίες και με τα εκατομμύρια κομμάτια που άλλαξαν χέρια στις αναδιαρθρώσεις θέσεων, η μικτή αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 735 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 33,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ειδικών συνθηκών», γι’ αυτό και κάθε πρόβλεψη όσον αφορά στην τεχνική εικόνα εμπεριέχει σημαντικές πιθανότητες επισφάλειας.

Αρκεί λοιπόν να αναφερθεί ότι ο FTSE διέσπασε εύκολα τις αντιστάσεις στις 2.190 και 2.214 μονάδες και οι επόμενες οριοθετούνται στις 2.240, 2.257 και 2.274 μονάδες.

Αντίθετα, αν από Δευτέρα επικρατήσει σκεπτικισμός και επιφυλακτικότητα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.214, 2.200 και 2.194 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη και πλην της MIG, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Μυτιληναίος, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Εθνικής, κέρδη μεγαλύτερα του 5% για την MPB και του 3% για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Coca Cola, Intralot, Μυτιληναίος, Κύπρου, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτα κέρδη για την Eurobank, θετικό κλείσιμο για Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, πλην των Βιοχάλκο, Ελληνικής Τεχνοδομικής και Motor Oil, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (-2,55%) και αρνητική μεταβολή για τον Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο σε περίπου παρατεταμένη πλαγιοανοδική κίνηση και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.176,51 μονάδες, με κέρδη 2,07%, ενώ ασφαλώς καλύτερη θα μπορούσε να είναι η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 162 προς 80.

Τέλος, και όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, πλην όσων προαναφέρθηκαν, ξεχώρισαν Βιοκαρπέτ, Centric, Πλαστικά Θράκης, Ζήνων, SATO, Byte, Pasal, ΕΥΔΑΠ, Σφακιανάκης, ΒΙΟΤΕΡ, Dionic και Ναυτεμπορική.

Επίσης, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ, Χαλκόρ και Ρόκας, έχοντας σημαντικές βοήθειες και από τις δημοπρασίες.

Ευνόητο είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πρωταγωνιστές αλλά και όσοι μπορεί να προκύψουν από την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστεί να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια για να αποκτήσουν περισσότερους «θαυμαστές».

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.176,51 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,72%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 19,35%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,39%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,63%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,25% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (7,38%), των Τραπεζών (6,83%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (6,10%), των Τροφίμων και Ποτών (5,48%) και της Υγείας (4,81%).

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-5,79%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,98%), των Ασφαλειών (-4,45%), των Πρώτων Υλών (-3,20%) και των Κατασκευών και Υλικών (-2,38%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Centric (22,12%), Βιοσώλ (17%), Φουρλής (15,73%), Εθνική Τράπεζα (13,78%), ΒΙΣ (13,43%), Υγεία (13,09%), Marfin Financial Group (11,53%), Νάκας (11,15%), Αττικές Εκδόσεις (10,76%) και Forthnet (10,38%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alma-Ατέρμων (-25%), Βιοχάλκο (-14,25%), ΑΕΓΕΚ (-12%), Σιδενόρ (-10,14%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-10%), Βαρβαρέσος (-9,80%), Χαλυβδοφύλλων (-9,09%), Autohellas (-7,77%), Ιπποτούρ (-7,50%) και Spider (-7,27%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v